Skip to Content

Αρνίσια Πίτα και αρνίσιος γύρος με κρέας που περίσσεψε

Αρνίσια Πίτα και αρνίσιος γύρος με κρέας που περίσσεψε

Sharing is caring!

Αυτή η αρνίσια πίτα είναι ένας νόστιμος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το κρέας αρνιού ή κατσικίσιο που έχει περισσέψει.

Φτιαγμένη με αφράτο σπιτικό φύλλο ή με έτοιμη σφολιάτα, η γέμιση της πίτας γίντεται με ένα μείγμα από αρνί ή κατσίκι, γραβιέρα και αρωματικά βότανα όπως ρίγανη και άνηθο.

Είναι ιδανική για ένα πλούσιο γέυμα ή μια ειδική περίσταση. Είναι εύκολη να τη φτιάξετε και σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και γευτείτε τις πλούσιες και ικανοποιητικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας!

Σε όλους μας αρέσει μια σπιτική κρεατόπιτα φτιαγμένη με σφολιάτα και αυτή η πίτα έγινε με αρνί οβελία που περίσσεψε το Πάσχα με την προσθήκη πράσων, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο και γραβιέρα, που την έκαναν πεντανόστιμη!

Νομίζω ότι όλες οι οικογένειες έχουν πληγεί από την ακρίβεια της εποχής και πρέπει να μην πηγαίνει τίποτε στα σκουπίδια. Με λίγη φαντασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα με τα φαγητά που μας περισσεύουν.

Αυτές τις ημέρες περίσσεψε πολύ αρνάκι και το είχα στο ψυγείο για μερικές ημέρες γιατί τα αγόρια ήταν αδιάθετα με γαστρεντερίτιδα και αντί για αρνί έτρωγαν λαπά για μερικές ημέρες.

σούπα λαπάς εικόνα

Αφού έγιναν καλά, έφτιαξα την αρνίσια πίτα.  Βέβαια θα μου πείτε, τώρα μας το λες;

Δυστυχώς όμως και εγώ χθες την έφτιαξα αλλά το αρνί ή το κατσίκι στο φούρνο το κάνουμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα και αν σας αρέσει η συνταγή μπορείτε να το φτιάξετε και με ψητό αρνί.

ψιλοκομμένο αρνί εικόνα

Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω καμιά συνταγή αλλά δεν βρήκα κάτι να μου αρέσει και μετά θυμήθηκα την κρεατόπιτα που φτιάχνω και είπα γιατί να μην φτιάξω μια παρόμοια Πίτα με Αρνί;

Αποφάσισα λοιπόν να τις δώσω μια διαφορετική όψη και γεύση και έτσι την έφτιαξα με σφολιάτα. Αντί με μοσχαρίσιο κιμά καθάρισα το κρέας από τα κόκαλα και από όλο το ορατό λίπος και τα κομματάκια αυτά τα ψιλόκοψα σαν κιμά.

Τα υπόλοιπα υλικά μέσα ήταν τα ίδια με την κρεατόπιτα αλλά από πάνω αντί να βάλω λάδι την άλειψα με αυγό και έβαλα και λίγο σουσάμι από πάνω.

πίτα με πίτα με αρνί που περίσσεψε εικόνα

Αρνίσια Πίτα με αρνί που περίσσεψε

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:  30 λεπτά

Μερίδες:  8

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

  • Περίσσευμα από ψητό κρέας (στα κάρβουνα ή στο φούρνο, περίπου 1/2 κιλό)
  • 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 – 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ κούπα γραβιέρα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και αφήνουμε μονο το λευκό τρυφερό μέρος.
  2. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Καθαρίζουμε το κρέας από όλα τα λιπαρά κομμάτια και το ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το κρέας στα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλατοπίπερο και τη ρίγανη και το ανακατεύουμε 2 – 3 λεπτά.   Το αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα τον άνηθο.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
  5. Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε τέσσερα ίσα κομμάτια και βρέχουμε τις άκριες με ένα πινέλο με λάδι ή νερό και βάζουμε τη γέμιση στη μέση.
  6. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη μέση και γραβιέρα τριμμένη από πάνω.  Θα κολλήσουμε πρώτα τις δύο άκριες και μετά τις άλλες δύο, πιέζοντας τις με τα δάκτυλα να κολλήσουν και να ενωθούν μεταξύ τους. Τις αφήνουμε όπως έχουν, δηλαδή τετράγωνες ή ξαναδιπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο για να γίνει σαν πουγκί.
  7. Τις βάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί.
  8. Τις αλείβουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι από πάνω.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350o F και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  10. Σερβίρουμε με μια σαλάτα.

Ενημέρωση 12 Απριλίου, 2018

Κάθε χρόνο μετά το Πάσχα πάντα φτιάχνω μια αρνίσια πίτα με το κρέας που περισσεύει.  Όλα αυτά τα χρόνια δεν βρήκα καιρό να ενημερώσω τη συνταγή με τις αλλαγές που έκανα, αλλά την έχω φτιάξει και με σπιτικό φύλλο, με γέμιση παρόμοια με τη φετεινή, αλλά χωρίς πατάτες.

Lamb pie with homemade phyllo before baking image

Δεν κράτησα σημειώσεις με τα ακριβή υλικά που χρησιμοποίησα, αλλά φέτος περίσσεψε αρνί, μια φέτα κοκορέτσι και μερικά κομμάτια κοτόπουλο με πάτατες από ψητό.  Χρησιμοποίησα όλα τα υλικά και αφού πάλι αφαίρεσα όλο το ορατό λίπος, έκοψα το κρέας και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.

Lamb pie with homemade phyllo image

Έκανα λίγη Μπεσαμέλ (έβαλα 50 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. αλεύρι, 2 κούπες γάλα και δύο αυγά, αλάτι, μοσχοκάρυδο), μέσα στην οποία έβαλα το κρέας, δύο ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο μαϊντανό και άνηθο (περίπου μισή κούπα), 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη και 3 σφιχτά αυγά που περίσσεψαν, ψιλοκομμένα.

lamb filling image

Έβαλα το ένα φύλλο σφολιάτας από κάτω, τη γέμιση στη μέση και από πάνω το άλλο φύλλο και έψησα την πίτα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω.

baked lamb pie with puff pastry image

Παρόλο που μας αρέσει καλύτερα με το σπιτικό φύλλο είναι εξίσου καλή και με τη σφολιάτα.  Μας άρεσε η προσθήκη της ψητής πατάτας και των αυγών στη γέμιση.

Δοκιμάστε την και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει!

lamb pie with more meat and potatoes image
πίτα με αρνί που περίσσεψε εικόνα

Αρνίσια Πίτα με αρνί που περίσσεψε

Yield: 8
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 1 hour

Σε όλους μας αρέσει μια σπιτική κρεατόπιτα φτιαγμένη με σφολιάτα και αυτή η πίτα έγινε με αρνί οβελία που περίσσεψε το Πάσχα με την προσθήκη πράσων, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο και γραβιέρα, που την έκαναν πεντανόστιμη!

Ingredients

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση:
  • 2 κούπες από ψητό αρνί (στα κάρβουνα ή στο φούρνο)
  • 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 - 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ κούπα άνηθος ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ κούπα γραβιέρα!

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και αφήνουμε μονο το λευκό τρυφερό μέρος. 
  2. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να μαλακώσουν.   
  3. Καθαρίζουμε το κρέας από όλα τα λιπαρά κομμάτια και το ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το κρέας στα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίγανη και το ανακατεύουμε 2 - 3 λεπτά.   Το αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα τον άνηθο.
  4. Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε τέσσερα ίσα κομμάτια και βρέχουμε τις άκριες με ένα πινέλο με λάδι ή νερό και βάζουμε τη γέμιση στη μέση.
  5. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη μέση και γραβιέρα τριμμένη από πάνω.  Θα κολλήσουμε πρώτα τις δύο άκριες και μετά τις άλλες δύο, πιέζοντας τις με τα δάκτυλα να κολλήσουν και να ενωθούν μεταξύ τους. Τις αφήνουμε όπως έχουν, δηλαδή τετράγωνες ή ξαναδιπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο για να γίνει σαν πουγκί.
  6. Τις βάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί.
  7. Τις αλείβουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι από πάνω.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350o F και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  9. Σερβίρουμε με μια σαλάτα.
Nutrition Information
Yield 8 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 316Total Fat 19gSaturated Fat 7gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 10gCholesterol 115mgSodium 184mgCarbohydrates 6gFiber 1gSugar 1gProtein 30g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σπιτικός Αρνίσιος γύρος

Ο γύρος είναι ένα φαγητό του δρόμου, το οποίο δύσκολα γίνεται στο σπίτι.   Χονδρά κομμάτια κρέατος περνιούνται πάνω σε μιά κάθετη σούβλα, το οποίο ψήνετα μπροστά από φωτιά.

Gyros

Όταν το κρέας έχει ψηθεί εξωτερικά, τότε κόβουνε το κρέας αυτό σε λεπτές φέτες και το βάζουν μέσα σε πίτα.  Το σερβίρουν με τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές, ντομάτες κλπ.

πίτες για γύρο εικόνα

Όταν η κόρη μου άκουσε ότι η πίτα που έφτιαξα, έχει πράσα μέσα, δεν ήθελε να φάει και έτσι μου είπε να της κρατήσω μερικά κομμάτια από το κρέας και να τηγανίσω και λίγες πατάτες για να κάνει γύρο.

κολάζ γύρος εικόνα

Συνήθως οι νέοι στην εφηβεία δεν τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούργιες γεύσεις αλλά τελικά την επομένη δοκίμασε και την πίτα με το πράσο και της άρεσε.

Πήραμε μία πίτα και σε αντικολλητικό τηγάνι βάλαμε πολύ λίγο λάδι, το αφήσαμε να ζεσταθεί καλά και την περάσαμε και από τις δύο μεριές να ζεσταθεί καλά.

Είχαμε ταμπούλι που είχε περισσέψει και έβαλε πάνω στην πίτα το ταμπούλι και το άπλωσε να πάει παντού, έβαλε το κρέας επάνω, πατάτες, τζατζίκι και το τύλιξε.    Έγινε υπέροχο.

αρνίσιος γύρος εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Κολάζ Αρνίσια Πίτα εικόνα

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ivy

Thursday 8th of May 2008

Γειά σου Σπύρο, καλά είμαι ευχαριστώ. Στο σημερινό ποστ μου σε έβαλα για ένα μπλογκοπαίχνιδο αλλά δεν ήξερα πού να σε ειδοποιήσω.

Σπύρος (Χαλκιδική)

Thursday 8th of May 2008

Hallo Ήβη! Εύχομαι να είσαι καλά!

Ivy

Wednesday 7th of May 2008

Eυχαριστώ, πάω να δω τί είναι.

cook

Wednesday 7th of May 2008

ηβη εχεις προσκληση για παιχνιδι στο μπλογκ!

Ivy

Tuesday 6th of May 2008

Ελπίζω να το δούμε σύντομα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe