Skip to Content

Αμύγδαλα και πώς να τα ασπρίσουμε και να τα καβουρδίσουμε

Αμύγδαλα και πώς να τα ασπρίσουμε και να τα καβουρδίσουμε

Sharing is caring!

Επειδή στη ζαχαροπλαστική ή στη μαγειρική, χρησιμοποιούμε συχνά αμύγδαλα, είτε ασπρισμένα ή καβουρδισμένα, είπα να βάλω ξεχωριστή ανάρτηση για να εξηγώ πώς να ασπρίσουμε ή να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα.

Τα αμύγδαλα τα απολαμβάνουμε, όχι μόνο για την ιδιαίτερη λεπτή τους γεύση αλλά και για τις θαυμάσιες και ευεργετικές διατροφικές τους ιδιότητες.

Ωμά αμύγδαλα εικόνα

Τα αμύγδαλα είναι βασικό προϊόν στην Ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά.

Είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ που κάνει πολλά καλά πράγματα για το σώμα σας.

Η πρωτεΐνη στα αμύγδαλα βοηθά στην κατασκευή και επισκευή του σώματός μας, οι ίνες βοηθούν στην πέψη των τροφών και το ασβέστιο βοηθά στην κατασκευή και διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών.

Αν και πολλά τρόφιμα είναι ευεργετικά για την υγεία μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει ένα είδος τροφής, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα αμυγδάλων (περίπου 23) είναι ένα υπέροχο σνακ για να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.

Μπορούμε να ανακατεύουμε λίγα αμύγδαλα στα δημητριακά των παιδιών μας το πρωί πριν πάνε στο σχολείο ή να τρώμε μια χούφτα αμύγδαλα μετά από άσκηση.

Για μια εξαιρετική λιχουδιά, μπορούμε να ανακατέψουμε τα αμύγδαλα σε μπισκότα ή κούκις.

αμύγδαλα ωμά εικόνα

Το αμύγδαλο σε άλλες γλώσσες

Η Ελληνική είναι η τροφός πολλών γλωσσών!

Από την αρχαία ελληνική ονομασία “αμυγδαλή” (αμυγδαλιά) και το φρούτο της, το αμύγδαλο, οι Ρωμαίοι το ονόμασαν amandula ή αλλιώς nux Graecum, δηλαδή Ελληνικός καρπός οι Γάλλοι το ονόμασαν almande ή μετέπειτα alemande και οι Άγγλοι “almond“.

Το al- στα αγγλικά, ή το a- που χρησιμοποιείται στις άλλες γλώσσες, μπορεί να οφείλεται σε σύγχυση με το αραβικό άρθρο al, με την ξένη λέξη να έχει πρώτα αφαιρέσει το α- όπως στην ιταλική μορφή mandorla, η βρετανική προφορά ah-mond και η σύγχρονη Καταλανική ametlla και η σύγχρονη γαλλική amande, δείχνουν μια μορφή της λέξης πιο κοντά στο πρωτότυπο.

Άλλα συναφή ονόματα αμυγδάλου περιλαμβάνουν mandel ή knackmandel (γερμανικά), mandorlo (ιταλικά για το δένδρο), mandorla (ιταλικά για τον καρπό), amêndoa (πορτογαλικά), και almendra (ισπανικά).

Το επίθετο «αμυγδαλοειδές» (κυριολεκτικά «σαν αμύγδαλο») χρησιμοποιείται και στα αγγλικά “amygdaloid“, για να περιγράψει αντικείμενα που έχουν περίπου σχήμα αμυγδάλου ή amygdala, την αμυγδαλή που βρίσκεται στον εγκέφαλο.   (Wikipedia)

Στοιχεία για την αμυγδαλιά και τα αμύγδαλα

Η αμυγδαλιά (Prunus dulcis, συνώνυμα Prunus amygdalus, Amygdalus communis), είναι ιθαγενές δένδρο της Μεσογείου και αναπτύσσεται σε ζεστά και ξηρά μέρη.

Στην Κυπριακή διάλεκτό η αμυγδαλιά ονομάζεται “αθασιά” και το αμύγδαλο “αθάσι“.  Η ονομασία αυτή προέρχεται από τη Θασία αμυγδαλή, (αμυγδαλιά της Θάσου), αφού έβγαζε πολύ καλά αμύγδαλα, έτσι οι αρχαίοι τα ονόμαζαν θάσια ή θιάσια.

Στο Βυζάντιο τη σουμάδα, το άσπρο αναψυκτικό από αμύγδαλα, την έλεγαν «θασόρροφον», δηλαδή ρόφημα από θάσια.

Η μη εξημερωμένη αμυγδαλιά βρέθηκε στην Ελλάδα σε αρχαιολογικές ανασκαφές που χρονολογούνται από 8.000 π.Χ. μέχρι  το 3.000 π.Χ., όταν άρχισε να εξημερώνεται.

Πιστεύεται ότι η αμυγδαλιά είναι ένα από τα πρώτα οικόσιτα οπωροφόρα δέντρα.

Το αμύγδαλο έχει εξαπλωθεί από τους Έλληνες κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου στη βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία.  Πιο πρόσφατα, βλέπουμε ότι η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως είναι η Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εξερευνητές έτρωγαν αμύγδαλα ενώ ταξίδευαν.  Με αυτό τον τρόπο, δεν πέρασε καιρός και οι αμυγδαλιές άνθιζαν όχι μόνο σε άλλα μέρη της Μεσογείου, αλλά και σε άλλα μακρινά μέρη.

Το άνθος της αμυγδαλιάς θεωρείται σύμβολο ευεξίας, υγείας και γονιμότητος για αυτό και τα προσέφεραν στους γάμους για να στεριώσει το ζευγάρι!

Για παράδειγμα, σήμερα προσφέρουμε τα κουφέτα στους γάμους, αλλά παλαιότερα προσέφεραν κουραμπιέδες,  ή αμυγδαλωτά, σε αρραβώνες, γάμους ή άλλες γιορτές.

Στην Κύπρο στους αρραβώνες προσέφεραν παστίτσια (ένα έθιμο που τείνει σιγά-σιγά να εκλείψει) και στους γάμους προσφέρουν τα λουκούμια του γάμου, κάτι σαν κουραμπιές, που γίνονται με σιμιγδάλι και αμύγδαλα.  Ευτυχώς ακόμη το έθιμο αυτό καλά κρατεί!

Παστίτσια εικόνα
Παστίτσια, που προσφέρονται σε αρραβώνες

Τα αμύγδαλα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και χρησιμοποιούνται συχνά σε αρτοσκευάσματα και άλλα τρόφιμα.

Όταν ήμασταν παιδιά, μαζεύαμε τα τρυφερά “αθασούθκια” (αμύγδαλα), τα λεγόμενα “τσάγαλα”, πριν αρχίσει να σκληραίνει το εσωτερικό κέλυφος και τα τρώγαμε σαν σνακ.

τρυφερά αμύγδαλα τσάγαλα εικόνα

Τα τσάγαλα ή “αθασούθκια” στα Κυπριακά, είναι τραγανά, ζουμερά με λίγο ξινούτσικη γεύση.  Εάν είχαμε αλάτι, τους ρίχναμε λίγο σε κάθε δαγκωνιά, που τα έκανε ακόμη πιο νόστιμα.

Τα τσάγαλα, κρατούν μόνο μερικές βδομάδες την άνοιξη, γιαυτό εάν μένετε σε περιοχή που υπάρχουν αμυγδαλιές, δοκιμάστε τα κατευθείαν από το δέντρο, αλλά είναι απίθανα και μέσα σε σαλάτες.

Τσάγαλα μέσα σε σαλατα εικόνα

Καθώς ωριμάζουν, το εξωτερικό πράσινο, χνουδωτό κέλυφος του αμυγδάλου, σκουραίνει και αρχίζει ξεκολλάει από το αμύγδαλο.  Έτσι το εσωτερικό τσόφλι ξηραίνεται και γίνεται σκληρό.  Τώρα, το καφέ τσόφλι, πρέπει να σπάσει για να πάρουμε τον καρπό.

Αμύγδαλο σπασμένο εικόνα

“Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας” – Ιπποκράτης, 400 π.Χ.

Για αιώνες τώρα, τα αμύγδαλα, τόσο της άγριας αμυγδαλιάς (πικραμυγδαλιά) όσο και της κοινής αμυγδαλιάς, έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ο καρπός του αμυγδάλου είναι πλούσιος σε βιταμίνες και διαθέτει αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης τονώνει την επιδερμίδα σε βάθος!

Για παράδειγμα, το αμυγδαλέλαιο, το οποίο λαμβάνεται από τον ξηρό πυρήνα των γλυκών αμυγδάλων, έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικά μασάζ.

Ο Ιπποκράτης θεωρεί ότι το αμύγδαλο είναι ένα πολύτιμο συστατικό τόσο διατροφικά όσο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρει τις φαρμακευτικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου και τη χρήση του για την παραγωγή μύρου.

Οι φυτικές ρητίνες έχουν πολύ μακρά ιστορία και η ρητίνη αμυγδάλου τεκμηριώθηκε στην αρχαία Ελλάδα από τον Θεόφραστο, όσον αφορά τη χρήση του στη φαρμακευτική.

Ο Αθηναίος ονομάζει ως τα καλύτερα τα αμύγδαλα της Νάξου, ενώ ο Φρύνιχος τα συνιστούσε ως ωφέλιμα για τον βήχα.

Ο Διοκλής ο Καρύστιος τα συνιστούσε ως ευκοίλια και θερμαντικά τρόφιμα.

Ασπρισμένα αμύγδαλα φωτογραφία

Τα αμύγδαλα κάνουν καλό;

Τα αμύγδαλα είναι ένα πλούσιο, θρεπτικό και χορταστικό σνακ:  Μια μερίδα των 30 γραμμαρίων, (160 θερμίδες), είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου και μια καλή πηγή ινών και φωσφόρου.

Τα αμύγδαλα έχουν επίσης ακόρεστα λιπαρά (13 γρ), κορεσμένα λιπαρά (1 γρ), πρωτεΐνη (6 γρ), κάλιο (200 μγρ), ασβέστιο (75 μγρ), σίδηρο (1 μγρ) και ίνες (3.5 γρ).

Τρώγοντας μια μερίδα αμυγδάλων έχουμε ένα σνακ πολύ χορταστικό.

Χρήση των Αμυγδάλων στη Ζαχαροπλαστική

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το αμύγδαλο δεν είναι ξηρός καρπός, αλλά υπάγεται στα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως είναι τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κορόμηλα ή τα κεράσια.  Γιαυτό το λόγο, πολλά άνθρωποι αναφέρονται στα αμύγδαλα σαν φρούτο.

Πολλές Ελληνικές συνταγές έχουν μέσα “ασπρισμένα ή καβουρδισμένα αμύγδαλα”.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε ασπρισμένα από το σουπερμάρκετ, που κοστίζουν αρκετά πιο ακριβά, αλλά μπορείτε εύκολα να το κάνετε μόνοι σας μέσα σε μερικά λεπτά.

ασπρισμένα αμύγδαλα φωτογραφία

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, σίγουρα θα κάνουμε διάφορα γλυκά που θα έχουν ασπρισμένα ή καβουρδισμένα αμύγδαλα μέσα.

καβουρδισμένα αμύγδαλα φωτογραφία

Αντί λοιπόν κάθε φορά να εξηγώ πώς να τα ασπρίζουμε ή να τα καβουρδίζουμε, σκέφτηκα να βάλω ξεχωριστή ανάρτηση εδώ και να βάζω σύνδεσμο (link) σε κάθε συνταγή.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή Ελληνικά γλυκά μας, που έχουν μέσα αμύγδαλα:

Αμυγδαλωτά

Κουραμπιέδες

Μπακλαβάς

Δάκτυλα

Παστέλλι

Παστίτσια

Καλόν Πράμα (Σάμαλι)

Ρεβανί

καβουρδισμένα αμύγδαλα εικόνα

Ελληνική Μυθολογία: Φιλλής και Δημοφών

Η Φιλλής ήταν κόρη του βασιλιά Σίθωνα της Θράκης, η οποία ερωτεύτηκε τον γιό του Θησέα, Δημοφώντα. Επιστρέφοντας από την Τροία στην Αθήνα, ο Δημοφών πέρασε από τους Βισάλτες της Θράκης ή τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα.

Εκεί τον αγάπησε η κόρη του βασιλιά και τότε ο πατέρας της τον έκανε γαμπρό του και τον όρισε διάδοχό του.

Ο Δημοφώντας ωστόσο έπρεπε να γυρίσει στην Αθήνα και, πριν φύγει, ορκίστηκε στη Φυλλίδα πως θα επέστρεφε γρήγορα κοντά της.

Πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά ο Δημοφώντας δεν επέστρεψε όπως είχαν συμφωνήσει, στην καθορισμένη χρονική στιγμή.  Η Φυλλίδα πέθανε από θλίψη (ή κατά άλλους αυτοκτόνησε) στο μέρος που παντρεύτηκαν.

Οι θεοί, από συμπόνια, μεταμόρφωσαν τη Φυλλίδα σε ένα δέντρο.

Όταν μετά από περιπλάνηση και γεμάτος τύψεις, ο Δημοφώντας τελικά επιστρέφει, βρίσκει τη Φυλλίδα μεταμορφωμένη σε ένα ξερό δέντρο, χωρίς φύλλα και λουλούδια.

Απελπισμένος, αγκάλιασε το δέντρο, το οποίο ξαφνικά άνθισε με λουλούδια και φύλλα.

Η αμυγδαλιά, έγινε σύμβολο ελπίδας, που δείχνει ότι η αγάπη δεν μπορεί να νικήσει από τον θάνατο.

Ανθισμένη αμυγδαλιά εικόνα

Η αμυγδαλιά στην τέχνη και στην ποίηση

Η αμυγδαλιά είναι το πρώτο δένδρο που ανθίζει μέσα στην καρδιά του χειμώνα (Ιανουάριο – Φεβρουάριο), και μας αναγγέλει τον ερχομό της άνοιξης!

Πολλά έχουν γραφεί για την αμυγδαλιά και πολλοί ζωγράφοι, αποθανάτισαν την ομορφιά της!

Ένα από τα πιο γνωστά μελοποιημένα ποιήματα, είναι αυτό του Γεωργίου Δροσίνη, το οποίο μελοποίησε ο Γεώργιος Κωστής:

Το ακούμε από την Αλίκη Καγιαλόγλου:

Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά

Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά
με τα χεράκια της
κι εγέμισ’ από άνθη η πλάτη
η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.
Κι εγέμισ’ από άνθη…

Αχ, σαν την είδα χιονισμένη την τρελή
γλυκά τη φίλησα
της τίναξα όλα τ’ άνθη από την κεφαλή
κι έτσι της μίλησα:
Της τίναξα όλα τ’ άνθη…

Τρελή, σαν θες να φέρεις στα μαλλιά σου τη χιονιά
τι τόσο βιάζεσαι;
Μονάχη της θε να `ρθει η βαρυχειμωνιά,
δεν το στοχάζεσαι;
Μονάχη της θε να `ρθει…

Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά
τα παιχνιδάκια σου
σκυφτή γριούλα με τα κάτασπρα μαλλιά
και τα γυαλάκια σου.
Σκυφτή γριούλα…

Ανθισμένη άγρια αμυγδαλιά εικόνα
αμύγδαλα ωμά εικόνα

Αμύγδαλα και πώς να τα ασπρίσουμε και να τα καβουρδίσουμε

Prep Time: 1 minute
Active Time: 4 minutes
Total Time: 5 minutes

Εάν χρειαστείτε ασπρισμένα αμύγδαλα, δεν χρειάζεται να τρέξετε στο σουπερμάρκετ γιατί μπορείτε εύκολα να τα ασπρίσετε μόνοι σας.

Ingredients

Υλικά:

  • Ωμά αμύγδαλα, ανάλογα πόσα χρειάζονται σε κάθε συνταγή
  • Νερό, όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει

Instructions

Eκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι με νερό να τα καλύψει.
  2. Τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν.
  3. Μόλις το νερό κοχλάσει τα βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
  4. Τα αδειάζουμε στο σουρωτήρι.
  5. Τους ρίχνουμε κρύο νερό για να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε.
  6. Πιέζουμε τη φλούδα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Η φλούδα θα φύγει αμέσως με λίγη πίεση.
  7. Προσοχή γιατί πετάγονται.  
  8. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. 

Καβουρδίζουμε τα Αμύγδαλα

  1. Μπορούμε να τα καβουρδίσουμε, με ή χωρίς τη φλούδα.
  2. Τα βάζουμε σε ένα ταψί.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  4. Εάν τα θέλουμε πιο καβουρδισμένα, τα αφήνουμε λίγο περισσότερο στο φούρνο. 

Καβούρδισμα στη Φριτέζα Αέρα

Τα βάζουμε στους 150°C και τα καβουρδίζουμε για 7 λεπτά.

Καβουρδισμένα αμύγδαλα στη φριτέζα αέρα εικόνα

Notes

Σημείωση: 

Με το βράσιμο, τα αμύγδαλα παίρνουν λίγο σκούρο χρώμα. Εάν θέλουμε κάτασπρο χρώμα, τα αφήνουμε σε νερό όλο το βράδυ, και την επομένη δεν χρειάζονται βράσιμο για να ξεφλουδίσουν.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Socia Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

Πώς ασπρίζσουμε και καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα εικόνα

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Αναποδογυρισμένο Κέικ Αχλαδιού με Αμύγδαλα

Βασιλόπιτα με Αμύγδαλα

Τσιπόπιτα με Αμύγδαλα

Πέστο Δυόσμου με Αμύγδαλα

Σολομός Πανέ, με Αμύγδαλα και Σουσάμι

Κολοκωτές (Κυπριακές Κολοκυθόπιτες)

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Μάρθα

Tuesday 9th of November 2010

Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο!

Στέλλα

Wednesday 3rd of November 2010

Εξαιρετική ανάρτηση, με τόσες πολλές πληροφορίες.

Γιώτα

Tuesday 2nd of November 2010

Έμαθα πάρα πολλά πράγματα σήμερα!

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe