Skip to Content

Γλυκό Περγαμόντο

Γλυκό Περγαμόντο

Sharing is caring!

Το Γλυκό Περγαμόντο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και αρωματικά γλυκά του κουταλιού και γίνεται πολύ εύκολα.

Το φρούτο ωριμάζει αρχάς Ιανουαρίου και μοιάζει κάτι μεταξύ πορτοκαλιού ή μεγάλου λεμονιού, αλλά το χρώμα του είναι προς  το πορτοκάλι.

περγαμόντα από τον κήπο μας εικόνα

Τα περγαμόντα (Citrus aurantium) μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα, στην Κύπρο, την Ιταλία και άλλες Μεσογειακές χώρες.

Η προέλευση του είναι από την Ασία και το δέντρο αυτό είναι μικρό, με οβάλ μακριά πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια, που συνήθως ανθίζουν την άνοιξη.

Το εσωτερικό του δεν τρώγεται, επειδή είναι πολύ ξινό, αλλά από την αρωματική φλούδα του περγαμόντου γίνεται ένα εσάνς που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.

Επίσης γίνεται ωραία μαρμελάδα και λικέρ. Το ξύσμα του επίσης χρησιμοποιείται όπως το ξύσμα του πορτοκαλιού ή λεμονιού στα κέικ ή κουλουράκια.

γλυκό περγαμόντο με αρμπαρόριζα εικόνα

Μου αρέσει  το συρόπι να το αρωματίζω με αρμπαρόριζα. 

Το γλυκό που γίνεται από το περγαμόντο εκτός του ότι τρώγεται από μόνο του, είναι ιδανικό με γιαούρτι στραγγιστό, πάνω από γλυκά, με κρέμες.  

Δείτε επίσης κάποια από τα πολλα γλυκά που έχω φτιάξει με περγαμόντο:

Σοκολατένιος κορμός με Περγαμόντο

Η Τούρτα γενεθλίων μου, με Περγαμόντο και Λευκή Σοκολάτα

Τούρτα Περγαμόντο με Marshmallows

Το τέλειο Κέικ Μαρμπρέ με Σοκολάτα και Περγαμόντο

Ρολό με Σοκολάτα και Περγαμόντο εικόνα

Όταν έφτιαξα το γλυκό περίσσεψε πολύ ξύσμα.  Για να μην πάει χαμένο,  έβαλα αρκετό σε κύβους για παγάκια στην κατάψυξη και το χρησιμοποιώ σε κέικ.  Με το υπόλοιπο έφτιαξα ένα πολύ ωραίο λικέρ Περγαμόντο.

Λικέρ Περγαμόντο εικόνα

Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με το λικέρ πορτοκάλι που έκανα πρόσφατα.

Όσο περισσότερο αφήσετε τις φλούδες ή το ξύσμα στο αλκοόλ τόσο πιο πολύ άρωμα θα βγάλει.

Στραγγίζω το λικέρ Περγαμόντο εικόνα

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε  λικέρ με τη μέθοδο που χρησιμοποίησα για το Λικέρ Μανταρίνι ή το Λιμοντσέλο.

Το πιο εύκολο λικέρ που έφτιαξα όμως είναι το Λικέρ Καφέ Εσπρέσσο με Κεράσι που έγινε μέσα σε πεντε λεπτά, αφού χρησιμοποίησα συρόπι από γλυκό κεράσι που περίσσεψε.

Βεβαίως Εύκολο Λικέρ Κεράσι μπορείτε να φτιάξετε με τα κουκούτσια του γλυκού και σε αυτή την ανάρτηση θα βρείτε πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά τα λικέρ.

Γλυκό Περγαμόντο σε Βαζάκια εικόνα

Πώς θα φτιάξουμε το Γλυκό Περγαμόντο

Χρησιμοποιούμε βιολογικά φρούτα.  Διαλέγουμε το φρούτο να έχει λεία επιφάνεια για να ξύνεται εύκολα.   

Αφού ξύσουμε τη φλούδα, την διαιτούμε σε θήκες για παγάκια και τη χρησιμοποιούμε σε κείκ ή άλλα γλυκά.  Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε λικέρ.  

Ξύσμα σε θήκες εικόνα

Ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα περγαμόντα, τα χωρίζουμε σε 3 – 4 ίσες φέτες.

Το εσωτερικό όλοι το πετάνε γιατί είναι πολύ ξινό.  Μην το πετάξετε γιατί μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη μαρμελάδα.   

Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το γλυκό με φλούδες είναι να τυληχτεί σε ρολό.  Εάν βαριέστε τη διαδικασία αυτή μπορείτε να την παραλείψετε και να κόψετε τη φλούδα σε μικρότερα κομμάτια.   

Γλυκό λεμόνι εικόνα
Γλυκό λεμόνι

Από τη φλούδα αφαιρούμε όσο πιο πολύ από το εσωτερικό λευκό μέρος μπορούμε και μετά το τυλήγουμε σε ρολό.  Το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή το περνάμε σε κλωστή.   

Η φλούδα είναι πικρή γιαυτό πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος ως εξής:  Βράζουμε τις φλούδες για 2 – 3 λεπτά. 

Τις αφήνουμε να κρυώσουν, αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μερικές φορές μέχρι να ξεπικρίσουν.

Στραγγίζουμε τις φλούδες και βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες.  Οι φλούδες τώρα είναι έτοιμες να γίνουν γλυκό του κουταλιού. 

Για να υπολογίσουμε πόση ζάχαρη να βάλουμε, ζυγίζουμε τις φλούδες πριν το βράσιμο και χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης.

Οι φλούδες δεν έχουν νερό μέσα, αλλά με το βράσιμο ρουφάνε νερό. 

Παρόλο που η αναλογία νερού προς ζάχαρη είναι ίση, όταν βάλουμε τη ζάχαρη θα βάλουμε λιγότερο νερό γιατί θα βγάλουν το νερό που ήπιαν με το βράσιμο.

Η προσθήκη αρμπαρόριζας είναι προαιρετική, αλλά εάν έχετε, βάλτε τη γιατί αρωματίζει υπέροχα το συρόπι.

Γλυκό Νεράντζι εικόνα
Γλυκό Νεράντζι

Εκτός από το γλυκό Περγαμόντο, με την ίδια μέθοδο μπορείτε να φτιάξετε γλυκό πορτοκάλι, νεράντζι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πόμελο ή με άλλα εσπεριδοειδή που έχουν χονδρή φλούδα (όχι μανταρίνια ή κουμκουάτ).   

collage Bergamot image

Σημειώστε ότι οι θερμίδες που αναφέρονται για το κάθε γλυκό δεν είναι πραγματικές γιατί εδώ υπολογίζεται όλη η ζάχαρη που γίνεται συρόπι και φυσικά δεν τρώμε με κάθε γλυκό!

Τι κάνουμε το συρόπι που περισσεύει;  

Το συρόπι που περισσεύει είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό, που πάντα το αξιοποιώ.  

Να πω την αλήθεια πάντα βάζω περισσότερη ζάχαρη και νερό (αναλογία 1:1)  για να έχω περισσότερο συρόπι για να το χρησιμοποιώ σε γλυκά που θέλουν συρόπι.  

Μπορούμε να βρέξουμε το παντεσπάνι ή άλλα μπισκότα όπως τα σαβουαγιάρ, για να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλα γλυκά, όπως κρέμες, αντί για ζάχαρη, να φτιάξουμε ζελέ, ή σε οποιοδήποτε άλλο γλυκό που χρησιμοποιούμε συρόπι.

Φανταστείτε τον μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο, το ρεβανί, το εκμέκ, το κανταϊφι, τα δάκτυλα, τον χαλβά κλπ., να έχουν τη γεύση του περγαμόντο!

Συρόπι απο Περγαμόντο εικόνα

Πριν φτιάξετε το γλυκό, διαβάστε επίσης:

Γλυκά του Κουταλιού
Πώς ξέρουμε ότι το συρόπι έχει δέσει;
Πώς διορθώνουμε τα γλυκά του κουταλιού

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα

Περγαμόντο ρολό εικόνα

Ενημέρωση:  15 Ιανουαρίου, 2015:

Πριν μερικές ημέρες η κόρη μου, μου ζήτησε να της φτιάξω γλυκό περγαμόντο που είναι το αγαπημένο της.  

Βρήκα υπέροχα περγαμόντα στη λαϊκή την Τρίτη, αλλά την Παρασκευή, πρωί – πρωί έφευγε για Αγγλία για να παρακολουθήσει τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus.  

Έτσι έπρεπε να έχω το γλυκό έτοιμο μέχρι το αργότερο την Πέμπτη το απόγευμα.

Για να επισπεύσω τη διαδικασία του ξεπικρίσματος, άλλαζα το νερό πρωί, μεσημέρι, βράδυ (έξι φορές περίπου) βράζοντας το κάθε φορά για 5 λεπτά, και την Πέμπτη το μεσημέρι έδεσα το γλυκό.  

Το δέσιμο του συροπιού μπορεί να γίνει με τη διαδικασία που περιγράφεται στη συνταγή ή εάν χρησιοποιείτε θερμόμετρο, η θερμοκρασία να φτάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου.

Γλυκό Περγαμόντο εικόνα
Γλυκό του κουταλιού Περγαμόντο εικόνα

Γλυκό Περγαμόντο

Yield: 21

Το Γλυκό Περγαμόντο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και αρωματικά γλυκά του κουταλιού και γίνεται πολύ εύκολα. Το φρούτο ωριμάζει αρχάς Ιανουαρίου και μοιάζει κάτι μεταξύ πορτοκαλιού ή μεγάλου λεμονιού, αλλά το χρώμα του είναι προς  το πορτοκάλι.

Ingredients

Υλικά:

  • 7 περγαμόντα (1.200 γραμμάρια φλούδες)
  • 1.200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3- 4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
  • 3 κούπες νερό
  • Το χυμό ενός λεμονιού
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού για το τέλος

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα περγαμόντα και αφού στραγγίξουν τα τρίβουμε στη λεπτή μεριά του τρίφτη μέχρι να φύγει η εξωτερική φλούδα.
  2. Κόβουμε τις δύο άκριες και τα κόβουμε σε 3 ή 4 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος.  Αφαιρούμε τη ψίχα και από τη μέσα μεριά της φλούδας αφαιρούμε όλες τις ίνες, μέχρι να καθαρίσει καλά η φλούδα. Όταν τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, τα ζυγίζουμε.
  3. Παίρνουμε τα ξεφλουδισμένα κομμάτια τα κάνουμε ρολό και τα περνάμε σε οδοντογλυφίδα ή σε κλωστή.
  4. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.  Επειδή επιπλέουν βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να τα κρατήσει μέσα στο νερό.
  5. Τα βράζουμε μόνο για 2 – 3 λεπτά και τα αφήνουμε πάνω στο μάτι (κεραμική εστία) μέχρι να κρυώσουν.
  6. Αδειάζουμε το νερό και τα βράζουμε πάλι για 2 – 3 λεπτά.
  7. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες τρεις ή τέσσερις φορές.
  8. Την τελευταία φορά, αφού τα βράσουμε θα χύσουμε το νερό, θα βάλουμε φρέσκο νερό και το χυμό του ενός λεμονιού. Τα ξαναβράζουμε για 10 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο νερό μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  9. Τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες ή την κλωστή προσεκτικά.
  10. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
  11. Τα αφήνουμε για μισή ώρα μέχρι να κατεβάσουν το νερό που έχουν ρουφήξει οι φλούδες και να λιώσει η ζάχαρη και βάζουμε την αρμπαρόριζα.
  12. Το βάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε έτσι μέχρι την επομένη ημέρα.
  13. Την επόμενη ημέρα τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφού βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν χωρίς το καπάκι για περίπου μία ώρα μέχρι να δέσει το συρόπι. Εάν έχετε θερμόμετρο, μέχρι να φτάσει τους 105 βαθμούς C. Κατά διαστήματα εάν έχει αφρό τον αφαιρούμε και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.  Στο τέλος προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  14. Το τοποθετούμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βαζάκια.
  15. Διατηρούνται εκτός ψυγείου για πολύ καιρό.

Notes

Σημείωση:

Για να κάνουμε το γλυκό με φλούδες, η αναλογία φρούτου προς ζάχαρη και νερό είναι 1:1:1.

Ζυγίζουμε τις φλούδες και βάζουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Βάζουμε λιγότερο νερό γιατί οι φλούδες με το βράσιμο θα τραβήξουν νερό, το οποίο θα βγάλουν στη συνέχεια όταν μπει η ζάχαρη.

Σημειώστε ότι οι θερμίδες που αναφέρονται για το κάθε γλυκό δεν είναι πραγματικές γιατί εδώ υπολογίζεται όλη η ζάχαρη που γίνεται συρόπι και φυσικά δεν τρώμε με κάθε γλυκό!

Nutrition Information
Yield 21 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 229Total Fat 0gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 10mgCarbohydrates 59gFiber 0gSugar 59gProtein 0g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Γλυκό Περγαμόντο εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ivy

Saturday 23rd of February 2008

Σε ευχαριστώ και εσένα Κλειώ, με την καρδιά μου. Πραγματικά η heart n soul είναι όνομα και πράμα. Θα την αποκαλώ και εγώ "καρδούλα".

Γιώτα

Tuesday 9th of November 2010

Χάρη στη συνταγή σας έφτιαξα πρώτη φορά γλυκό περγαμόντο και έγινε απίθανο!!!

zambia

Saturday 23rd of February 2008

Καλημέρα Ήβη.Σε ανακάλυψα μόλις ΄χτες χάρις στη haert.Όλα μ΄αρέσουν εδώ. Ιδιαιτέρως η ενέργεια και ειλικρίνεια που αναδύονται μέσα από τα posts σου.Βάστα γερά.

Μου άρεσαν και οι κοινές μνήμες στο "μνημόσυνο" της μητέρας σου.

Τα ξαναλέμε...Ζ

kleiw

Saturday 23rd of February 2008

Epitrepste mou na euxaristhsw thn heart n soul(thn apokalw "kardoula)pou ekane gnwsto to blog sas!!!kai fusika esas!!!Apo thn stigmh pou to ematha!! edw kai arketes wres!!diabazw kai den xortainw,me ta tosa polla kai akrws endiaferonta!!!einai zesto ,kai plhrws katanohto!!einai enas thaumasto kosmos me zwh kai agaph!!!enas aurianos thhsayros gia ta paidia sas!!!thn megalhterh de entypwsh!mou ekane to Glwssari!!! to diabasa apo to A-W !!!einai kataplhktiko!!!sas euxomai dunamh!!!kefi!!! kai agaph!!!gia ton thaumasto skopo sas!!!

kleiw

Friday 22nd of February 2008

Arxizw me mian euxh apo kardias!!!na eiste panta kala me thn oikogeneia sas!!!eiste aksia kai prokomenh korh!!!euxomai panta me to idio kefi kai agaph na katagrafete se touto to blog!!apo thn wra pou to ematha apo thn heart n soul!!!(thn apokalw!!"kardoula")gia to blog sas!!!!mou exei parei wres na trigyrnw stis selides tou!!!kai na diabazw ta tosa endiferonta!!!me entupwsiase kai to Glwssari ths Kupriakhs Glwssas!!! kalh epityxia sas euxomai!!!gia mia fora akoma apo kardias!!!

Ivy

Friday 22nd of February 2008

Σ' ευχαριστώ πολύ. Έτσι ξεκίνησα για χόμπυ αλλά και για να βρούν κάτι τα παιδιά μου. Αλλά κάποια στιγμή αφού κανείς δεν άφηνε ένα σχόλιο, λέω γιατί να κάθομαι να τρώω τις ώρες μου άδικα με διπλή δουλειά. Από εκείνη την ημέρα έστω δυό-τρεις μου γράψατε και αυτό μου είναι αρκετό για να συνεχίσω.Ξέχασα να σου ευχηθώ καλή επιτυχία με την τυρό(χαλουμο)πιτα. Περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe