Μη σας μπερδεύει το πρώτο συνθετικό της λέξης. Δεν έχει καμία σχέση με το ψάρι. Το ψαρονέρφρι είναι φιλέτο χοιρινού κρέατος, πολύ τρυφερό.
Το έφτιαξα με διαφορετικούς τρόπους και μου άρεσαν και οι δύο πάρα πολύ.
Στις συνταγές μου συνήθως χρησιμοποιώ ό,τι έχω εκείνη τη στιγμή και κατά την κρίση μου και από ένστινκτο νοιώθω ότι θα ταιριάζει στη συνταγή. Δεν είχα κάποια συγκεκριμμένη συνταγή και έτσι χρησιμοποίησα υλικά που είχα στο σπίτι όπως σπανάκι, καπνιστή γαλοπούλα, φέτα, πιπεριές και έκανα διάφορους συνδυασμούς. Γιατί να πάω να αγοράσω πανάκριβα υλικά που μου προτείνουν σε κάποιες συνταγές π.χ. μοτσαρέλα, προσιούτο, blue cheese και να μην αξιοποιήσω αυτά που ήδη έχω στο σπίτι. Αυτό εξάλλου λέγεται και οικιακή οικονομία.
Για κυρίως φαγητό, θα έλεγα ένα ψαρονέφρι κατ’ άτομο, αλλά για τραπέζι να υπολογίσετε ότι βγαίνουν γύρω στις 4 – 5 φέτες ανά ψαρονέφρι.
Γεμιστό Ψαρονέφρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε αφού στραγγίξει το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε. Φιλετάρουμε το κρέας να ανοίξει και το κτυπάμε λίγο με τον μπαλτά.
Γέμιση # 1:
Βάζουμε τη γαλοπούλα από κάτω, τις ελιές, λίγο σκόρδο και κόλιανδρο και το τυλίγουμε.
Γέμιση # 2:
Βάζουμε γαλοπούλα καπνιστή, χαλλούμι τηγανισμένο ή στο γκριλ και λίγες φετούλες πιπεριές.
Γέμιση #3:
Σπανάκι σωταρισμένο με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμυδάκια φρέσκα, αλάτι και πιπέρι με χαλλούμι τηγανισμένο.
Γέμιση # 4:
Σπανάκι σωταρισμένο, φέτα και πιπεριές.
Τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά σε λαδόκολλα, τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από τη λαδόκολλα, θα κρατήσουμε τους χυμούς από το κρέας για τη σάλτσα και θα τα ξαναβάλουμε στο φούρνο να πάρουν λίγο χρώμα, περίπου 5 λεπτά από κάθε μεριά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με σάλτσα δαμάσκηνου.
Σάλτσα Δαμάσκηνου
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- 10 δαμάσκηνα ξερά
- 1/2 κούπα τσέρυ μπράντυ (Cherry brandy)
- 1/2 κρέμα γάλακτος λάιτ
- 1 κουταλάκι κορν φλάουρ
- 1 κούπα ζωμό από το κρέας
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Μαρινάρουμε τα δαμάσκηνα με το μπράντυ για περίπου 1 ώρα να μαλακώσουν. (Εαν θέλουμε βάζουμε περισσότερα και βάζουμε και μερικά μέσα στη γέμιση. Το έκανα άλλη φορά και ήταν πολύ ωραίο)
Λιώνουμε τα μισά δαμάσκηνα στο μούλτι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και σβήνουμε με τα δαμάσκηνα και το μπράντυ. Το ανακατεύουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το ζωμό κρέατος και τα λιωμένα δαμάσκηνα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ με την κρέμα γάλακτος και το ανακατεύουμε πολύ λίγο, μέχρι να δέσει η σάλτα.
Αντί για ξερά δαμάσκηνα μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα με φρέσκα γινωμένα δαμάσκηνα τώρα που είναι η εποχή τους.
Το βιβλίο μου “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου”, κυκλοφόρησε. Πληροφορίες πώς να το αποκτήσετε εδώ.
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!