Skip to Content

Κυπριακά προϊόντα στο πανηγύρι

Κυπριακά προϊόντα στο πανηγύρι

Sharing is caring!

 

 

Την Κυριακή που ήμουν στην Κύπρο, ήταν η γιορτή του Αγίου Αντωνίου, γι ‘αυτό πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στη Λεμεσό όπου βρήκα πολλά Κυπριακά προϊόντα στο πανηγύρι.

Ο Άγιος Αντώνιος ήταν η παλιά ενορία μας πριν να κτιστεί η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη πιο κοντά στο σπίτι μας και στον Άγιο Αντώνιο είχα βαπτιστεί εγώ και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας μου ή παντρεύτηκαν εκεί.  Έχω μνήμες από την παιδική μου ηλικία, όταν πήγαινα με τη μητέρα μου στην εκκλησία και δεν θα ξεχάσω ποτέ την βροντερή φωνή του παπά-Πεύκου και ακόμη ανατριχιάζω όταν τον σκέφτομαι να λέει το “Άρατε Πύλας” μετά την Ανάσταση!

Ο Άγιος Αντώνιος και ο μιναρές

Η εκκλησία βρίσκεται στον πρώην τουρκικό μαχαλά και μπορείτε να δείτε το τζαμί ακριβώς πίσω από το καμπαναριό της εκκλησίας.

Φυσικά, όπως και στην Ελλάδα είχε πανηγύρι γύρω από την εκκλησία και εκείνο που χάρηκα ήταν ότι ήταν ακριβώς όπως το θυμάμαι, με αυτοσχέδιους πάγκους να πουλάνε τοπικά προϊόντα με ντόπιους παραγωγούς και όχι όπως στην Ελλάδα που το πανηγύρι το καταλαμβάνουν μόνο οι αλλοδαποί μικροπωλητές και θυμίζει πιο πολύ λαϊκή αγορά.

Η επίσκεψη μου στην Κύπρο ήταν πολύ σύντομη αλλά έστω και αυτές τις λίγες μέρες, είδα τους συγγενείς και κάποιους φίλους μας.  Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός, κυρίως συννεφιά και κρύο, πέρασα πάρα πολύ καλά.

Οι μέρες πέρασαν τόσο γρήγορα και όλος ο χρόνος μου ήταν πολύ γεμάτος, με επισκέψεις σε όλους τους συγγενείς και φυσικά με πολύ φαγητό, όπου και αν πήγαινα.

Στο πανηγύρι πήγαμε την Κυριακή το πρωί και θέλω να γνωρίσετε μερικά από τα τοπικά προϊόντα που πουλάνε στα Κυπριακά πανηγύρια.

 

Μερικά από τα αγαπημένα μου γλυκά είναι:

λοκμάδες Κυπριακοί

Οι λουκουμάδες ή λοκμάδες, που διαφέρουν πολύ από τους Ελληνικούς κυρίως γιατί γίνονται με πατάτα και συροπιάζονται.

Τα σιάμισιη προετοιμάζοντα

Τα σιάμισιη που είναι φύλλο πολύ λεπτό, γεμιστό με κρέμα αρωματισμένη με μαστίχα και ροδόνερο.

πόμπες-σιάμισιη-λοκμάδες

 

Οι πόμπες που γίνονται με παρόμοιο μείγμα σαν τους λουκουμάδες, μοιάζουν λίγο με τις τουλούμπες, αλλά πολύ πιο μακρουλοί και διαφορετικοί σε γεύση.

Πισίες με αμύγδαλα

Οι πισίες είναι πιτάκια με ελαιόλαδο, κανέλα και ζάχαρη και εάν θέλουμε βάζουμε αμύγδαλα από πάνω.

κούπες

Ένα άλλο αλμυρό έδεσμα που βρίσκουμε συνήθως στα πανηγύρια είναι οι κούπες.

κούπες εξωτερικό περίβλημα

Το εξωτερικό περίβλημα γίνεται με ζύμη από πλιγούρι (πουρκούρι) και μετά γεμίζονται με κιμά και κρεμμύδια.

Μερικά Κυπριακά Αλλαντικά:

Κυπριακά λουκάνικα

Τα Κυπριακά Λουκάνικα γίνονται με χονδροκομμένο κιμά που αρωματίζεται με σχίνο και άλλα μπαχαρικά και μετά μαρινάρεται στο κρασί.   Αφού γεμίσουν, μετά τα λουκάνικα καπνίζονται.

λούντζα

Η λούντζα γίνεται από χοιρινό φιλέτο.  Αφού καλυφτεί με αλάτι και κόλιαντρο ξερό, μαρινάρεται στο κρασί και μετά καπνίζεται.  Είναι ένα εκλεκτός μεζές, ειδικά στα κάρβουνα, με τηγανιτά αυγά ή μέσα σε σάντουιτς.

χοιρομέρι

Το χοιρομέρι, από τη λέξη χοίρος και μερί (μπούτι) είναι ακόμη ένα Κυπριακό αλλαντικό κάτι σαν ζαμπόν που πάλι μαρινάρεται σε κρασί και που μπορείτε να αγοράσετε στα πανηγύρια.

παστουρμάς και λουκάνικα

Ο παστουρμάς που συνήθως γίνεται από βοδινό κρέας.

τσαμαρέλλα

Η Τσαμαρέλλα είναι ένα μοναδικό προϊόν που γίνεται από γίδινο κρέας το οποίο αφού καλυφτεί με αλάτι και ρίγανη, αποξηραίνεται στον ήλιο.

Άλλα παραδοσιακά προϊόντα που φαίνονται στα κολάζ ξεκινώντας από πάνω αριστερά είναι:

κολάζ παστέλι κλπ.

κολάζ τραχανας, κόλιαντρος κλπ.

1 – 2) Δύο ειδών παστέλια:  το ένα γίνεται από τα χαρούπια και το άλλο το κλασσικό με ξηρούς καρπούς.

3 – 4) Σησαμόπιττες οι οποίες είναι πιτούλες που γίνονται από σουσάμι και τερατσόμελο (χαρουπόμελο0 ή έψημα (πετιμέζι), μέλι ή ζάχαρη και τα Αρκατένα που είναι ψωμιά που γίνονται και παξιμάδια.  Η μαγιά που γίνεται το ψωμί αυτό παράγεται από τον αφρό των ρεβιθιών.  Το ψωμί αρωματίζεται με μαχλέπι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ροδόνερο και περιέχουν λίγη ζάχαρη.  Είναι πολύ αφράτα και αρωματικά που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα.

5 – 6)  Αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα, χρυσόμηλα (βερύκοκα), δαμάσκηνα και ξηρούς καρπούς όπως αθάσια (αμύγδαλα), καρύδια, φουντούκια, φυστίκια αράπικα, Χαλεπιανά (τα φυστίκια Αιγίνης) κλπ και Σιουσιούκκος που παρακευάζεται από κλωστές αμυγδάλου οι οποίες καλύπτονται με παλουζέ (μουσταλευριά) και αποξηραίνεται.

σιουσιούκκος

9 – 10)  Ο Κυπριακός Τραχανάς που μοιάζει πιο πολύ με τον Κρητικό ξινόχοντρο και ξανά σιουσιούκκος.

11 – 12) Διάφοροι ξηροί καρποί και αποξηραμένος κόλιαντρος.

 

κολάζ οικιακά αντικείμενα

Διάφορα καθημερινά οικιακά αντικείμενα, όπως  γουδιά, φόρμες για ψωμιά, τατσιές (κόσκινα) και χειροποίητα πλεκτά καλάθια και πανέρια.

 

Λουβάνα 

Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι η λουβάνα είναι ίδια με την Ελληνική φάβα.  Με ενημέρωσε η  αν. καθηγήτρια, του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τάνια Βαλαμώτη, ότι παρόλο και τα δύο είναι λαχούρια, η λουβάνα είναι το  Lathyrus Ochrus, σε σχέση με τη φάβα που είνα το Lathyrus Clymenum.

Αφού έψαξα, βρήκα φωτογραφίες του φυτού και θυμήθηκα ότι στην Κύπρο τα νεαρά βλαστάρια, που πάλι λέγονται λουβάνα, τα τρώγαμε σε σαλάτες, ή ακόμη και σκέτα, ειδικά την Καθαρά Δευτέρα.

φρέσκια λουβάνα

Πιο κάτω θα δείτε μερικές φωτογραφίες με φαγητά που έχω ετοιμάσει με Κυπριακά προϊόντα.  Οι συνταγές δεν είναι δημοσιευμένες στο μπλογκ γιατί έχουν περιληφθεί στο Βιβλίο μου με τις Κυπριακές συνταγές μου.

Σούπα Λουβάνα

Χθες μαγείρεψα σούπα λουβάνα, την οποία όμως έφτιαξα με δική μου συνταγή. Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται αυτή η σούπα είναι αφού βράσει η λουβάνα με ρύζι μέχρι να μαλακώσει, στη συνέχεια ετοιμάζουμε τηγάνιση (σύβραση) με κρεμμύδια που τα προσθέτουμε στη σούπα προς το τέλος μαζί με χυμό λεμονιού.

σούπα λουβάνα

 

 

Λουβανοσαλάτα

Με τη λουβάνα έφτιαξα ένα υπέροχ ντιπ.  Δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή φάβα γιατί είναι δική μου συνταγή, με διαφορετικά υλικά.

λουβανοσαλάτα

Χθες το βράδυ φάγαμε ένα υπέροχο ψημένο σάντουιτς με φρέσκο κουλούρι αρκατένο και με χαλούμι, λούντζα και ντομάτα.

σάντουιτς με χαλούμι και λούντζα

Φουσίλι (βίδες) αλά Κυπριακά

Σήμερα πάλι είχα πολλές δουλειές να κάνω και είχα επίσης ραντεβού με τον οδοντίατρο, γι’ αυτό ετοίμασα  ένα εύκολο φαγητό με ζυμαρικό.  Έβαλα μέσα πέστο δυόσμου και φυσικά, λούντζα και χαλούμι που έφερα από την Κύπρο.

φουσίλι αλά Κυπριακά

Μούγκρα

Η μούγκρα είναι είναι ένα είδος τουρσιού με κουνουπίδι το οποίο όμως γίνεται με μια μοναδική μέθοδο με ζύμη και σινάπι.

 

κολάζ μούγκρα

Θα βρείτε τις συνταγές στο βιβλίο μου Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!

Έχω αρκετά ακόμη να γράψω για την επίσκεψή μου στην Κύπρο αλλά θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση σύντομα.

Sharing is caring!

Πολυξένη

Wednesday 10th of November 2010

Κα. Ήβη, είσαι καταπληκτική. Θα έπρεπε να σε πληρώνει ο Κ.Ο.Τ. για τη διαφήμιση που κάνεις στην Κύπρο και τα υπέροχα προϊόντα μας!

Μάρθα

Monday 8th of November 2010

Το μόνο που ξέρω από αυτά τα υπέροχα προϊόντα είναι το χαλούμι. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και τα άλλα. Σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμα.

Μαριλένα

Sunday 7th of November 2010

Με κάνεις να θέλω να πάω ταξίδι στην Κύπρο! Νομίζω θα το βάλω στο πρόγραμμα!

Γιώργος

Saturday 6th of November 2010

Ήμουν φαντάρος στην Κύπρο πριν δέκα χρόνια και δεν θα ξεχάσω ποτέ τα νόστιμα φαγητά της πατρίδας σου. Μου έφερες πίσω πολλές μνήμες!

Κούλα

Friday 5th of November 2010

Πω, πω τι μας κάνεις. ¨Έχω καιρό να πάω στην Κύπρο και τα πεθύμησα όλα!!!

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright