Skip to Content

Μαρμελάδα Μανταρίνι

Μαρμελάδα Μανταρίνι

Sharing is caring!

Η Μαρμελάδα Μανταρίνι είναι από τις πιο νόστιμες και αρωματικές μαρμελάδες.  Τη λατρεύω πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί αλλά και ανάμεσα σε στρώσεις κέικ ή και σε άλλα γλυκά.

Μανταρίνια στο δέντρο φωτογραφία


Ο κάμπος της Αργολίδας είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή και  ειδικά στην περιοχή που μένουμε εμείς στην Ασίνη, η μεγαλύτερη καλλιέργεια είναι οι μανταρινιές.

Μανταρίνια υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως τα κλεμεντίνια και τα νόβα, τα μανταρίνια της Χίου (Citrus Deliciose Tenore), που πρόσφατα έχουν χαρακτηριστεί και ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), αλλά υπάρχει και μια τοπική ποικιλία, η λεγόμενη κοινή μανταρινιά (Citrus reticulata).

Μανταρίνια στο δέντρο εικόνα

Η ποικιλία αυτή, παρόλο που έχει πολλά κουκούτσια, είναι ζουμερά και έχουν την πιο υπέροχη γεύση και άρωμα απ’ όλα τα μανταρίνια που πολλοί την παρομοιάζουν μ’ αυτή της Χίου.

Μανταρίνια κοινά εικόνα

Έχω φτιάξει μαρμελάδες και άλλα πράγματα με διαφορετικές ποικιλίες μανταρινιών αλλά ότι έχω φτιάξει με μανταρίνια από την κοινή μανταρινιά υπερτερεί σε γεύση και άρωμα.

Μανταρίνια και Πορτοκάλια εικόνα

Στο σπίτι μας έχουμε δυο κοινές μανταρινιές που είναι φορτωμένες.  Δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για τα μανταρίνια σαν φρούτο, αλλά φάγαμε μερικά, τα έκανα χυμό για να πιούμε, έδωσα σε γνωστούς και φίλους και άλλα έδωσα σε μια από τις γειτόνισσες μου που ταΐζει τις κότες της και πάλι δεν τελείωναν.

Μανταρίνια που σαπίζουν εικόνα

Υπάρχουν τόσες πολλές μανταρινιές στην περιοχή μας που το κόστος παραγωγής δεν πιάνει την τιμή πώλησης έτσι πολλοί παραγωγοί είτε τα αφήνουν να σαπίσουν στα δέντρα ή αλλάζουν ποικιλίες μπολιάζοντας τις παλιές μανταρινιές.

Μπόλιασμα μανταρινιών

Έτσι στρώθηκα και έφτιαξα δύο φορές μαρμελάδα μανταρίνι και ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά.  Τη δεύτερη φορά που την έφτιαξα χρησιμοποίησα απλή κρυσταλλική ζάχαρη επίτηδες για να μην πήξει τελείως, για να τη χρησιμοποιώ σε γλυκά.  Σχεδόν μοιάζει με γλυκό του κουταλιού όπου η φλούδες διατηρούνται σε ένα παχύ και υπέροχο αρωματικό συρόπι.

Κέικ Μανταρινιού εικόνα

Το πιο πάνω κέικ είναι ένα Κέικ Μανταρινιού, στο οποίο χρησιμοποίησα το χυμό και το ξύσμα αλλά και άλλο χυμό και τη δεύτερη μαρμελάδα για να φτιάξω ένα συρόπι με το οποίο έβρεξα το κέικ.

Χοιρινό με Μανταρίνι στη Λαδόκολλα

Επίσης έφτιαξα αυτό το χοιρινό με μανταρίνι στη λαδόκολλα.

Τα υπόλοιπα μανταρίνια εξακολουθώ να τα χρησιμοποιώ σε φαγητά και σε γλυκά και ελπίζω κάποια στιγμή να βρω καιρό να βάλω τις συνταγές.

Μανταρίνι και ζάχαρη μαρμελάδας εικόνα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάχνουμε μαρμελάδα αλλά προτιμώ αυτή τη μέθοδο γιατί ξεπικρίζει τη φλούδα.  Η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε εξαρτάται εάν το φρούτο είναι γλυκό από μόνο του ή ξινό.

Μαρμελάδα Μανταρίνι εικόνα

Εάν, όταν το δοκιμάσετε το βρείτε ξινό, θα προσθέσετε για κάθε κιλό φρούτο, άλλα 200 – 300 γραμμάρια ζάχαρη.  Επειδή η περισσότερη πηκτίνη βρίσκεται στις φλούδες, με το ξεπίκρισμα φεύγει η περισσότερη και έτσι την αντικαθιστώ με ζάχαρη που περιέχει πηκτίνη ή με άλλη ειδική πηκτίνη για μαρμελάδες.

Προσοχή!  Νερό δεν βάζω καθόλου.

Ζάχαρη για μαρμελάδες εικόνα

Εάν δεν θέλετε να ξεπικρίσετε τη μαρμελάδα, θα βάλετε και νερό μέχρι να τα σκεπάσει  για να γίνει η μαρμελάδα και δεν θα χύσετε το νερό αυτό.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο κρυσταλλική ζάχαρη.

Φτιάχνοντας Μαρμελάδα Μανταρίνι εικόνα

Τα βράζουμε για αρκετή ώρα μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Βλέπετε στην κατσαρόλα το πρώτο σημάδι και πόσο κατέβηκε στο τελικό στάδιο.

Εάν η μαρμελάδα παρασκευαστεί με σωστό τρόπο διατηρείται για μήνες ή και χρόνια χωρίς να χρειάζεται ψυγείο.  Ήδη έχω Μαρμελάδα με Τέσσερα Εσπεριδοειδή που έφτιαξα πέρσι το χειμώνα και είναι τέλεια.

Παρόμοια συνταγή βρίσκεται στο δεύτερο τόμο του Αγγλικού βιβλίου μου Mint, Cinnamon & Blossom Water Flavours of Cyprus, Kopiaste!  Εκείνη η συνταγή έχει γίνει με διαφορετική μέθοδο.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με Μαρμελάδα Μανταρίνι εικόνα

Δοκιμάστε την πάνω σε κουλούρι φρέσκο, με βούτυρο, χαλλούμι ή γραβιέρα και ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή ή λούντζα.  Η αντίθεση του γλυκού, λίγο πικρού και αλμυρού είναι καταπληκτική.

Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό!

Φρυγανισμένο Ψωμί με Μαρμελάδα Μανταρίνι εικόνα

 Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Μελομακάρονα με Μανταρίνι

Νηστίσιμο Σάμαλι Μανταρινιού με Νηστίσιμη Σαντιγύ Καρύδας

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα

Εύκολη Κρέμα Πορτοκαλιού

Βινεγκρέτ Μανταρινιού

Ανάμεικτη Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών 

Μαρμελάδα Μανταρίνι με Χαλούμι

Μαρμελάδα Μανταρίνι

Yield: 3 κιλά

Η Μαρμελάδα Μανταρίνι είναι από τις πιο νόστιμες και αρωματικές μαρμελάδες.  Είναι υπέροχη σε φρυγανισμένο ψωμί για πρωινό αλλά και σε άλλα γλυκά.

Ingredients

Υλικα:

  • 4 κιλά μανταρίνια
  • 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κιλό ζάχαρη μαρμελάδας
  • 4 φύλλα αρμπαρόριζας
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Στύβουμε το χυμό. Κρατάμε τις φλούδες και αφαιρούμε από μέσα οτιδήποτε έχει μείνει. Τα τυλίγουμε με τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι ή τούλι.
  2. Βράζουμε τα μανταρίναι για πέντε λεπτά. Τα αφήνουμε στο μάτι μέχρι να κρυώσει. Τα στραγγίζουμε, βάζουμε ξανά νερό και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά.
  3. Όταν κρυώσουν θα τα στραγγίξουμε και μια-μια φλούδα θα την καθαρίσουμε από μέσα να φύγει σχεδόν όλο το άσπρο μέρος και να μείνει καθαρή η φλούδα. Την ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες και μετά σε μικρότερα κομματάκια.
  4. Βάζουμε τις φλούδες μαζί με τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και το χυμό σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Δένουμε τα κουκούτσια καλά και τα βάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη βάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, ανακατεύουντας κατά διαστήματα. Όταν βράσει χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσέχουμε να μην ξεχυλίσει.
  5. Βράζουμε για μισή ώρα και όταν βλέπουμε αφρό από πάνω τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.  
  6. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσσει. 
  7. Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά για άλλη μισή ώρα. Ξαφρίζουμε εάν χρειάζεται. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την ξαναφήνουμε να κρυώσει.
  8. Η όλη διαδικασία κρατάει γύρω στα 30 λεπτά. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα θα πρέπει να έχει πήξει.  Εάν δεν πήξει σ' αυτό το στάδιο θα πρέπει είτε να την αφήσουμε αραιή σαν γλυκό του κουταλιού το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά ή να την ενισχύσουμε με πηκτίνη (gelfix) που πωλείτα στα σουπερμάρκετ.

 

Notes

Αντί για αρμπαρόριζα που χρησιμοποιώ για να αρωματίσω την μαρμελάδα, εάν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κακουλέ ή βανίλια.

Οι θερμίδες που δίνονται πιο κάτω είναι για 3 κιλά μαρμελάδα. Για μια μερίδα 15 γρ. οι θερμίδες είναι γύρω στις 40.

Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 9686Total Fat 6gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 81mgCarbohydrates 2498gFiber 69gSugar 2374gProtein 34g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Μαρμελάδα Μανταρίνι εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe