Η Μαρμελάδα Περγαμόντο είναι από τις πιο ωραίες. Είναι καταπληκτική γιατί έχει το πιο απίθανο άρωμα που μπορείτε να φανταστείτε.
Η ανάρτηση ενημερώθηκε με μια νέα συνταγή για Μαρμελάδα Περγαμόντο, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το φρούτο. Θα βρείτε τη νέα συνταγή στο τέλος της ανάρτησης.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα το φρούτο που περίσσεψε, όταν έφτιαξα γλυκό του κουταλιού, αλλά μέσα έβαλα και γλυκό περγαμόντο.
Για όσους δεν γνωρίζουν, τί είναι το Περγαμόντο;
Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) και είναι υβρίδιο δύο ειδών κιτριάς των Citrus limon, της λεμονιάς και Citrus aurantium, της νεραντζιας.
Το εσωτερικό του καρπού του περγαμόντου δεν τρώγεται ωμό, όμως γίνεται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα.
Το ξύσμα του φλοιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική.
Το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο και χρησιμοποιείται σε τεράστια ποικιλία τσαγιών, με διασημότερο το τσάι Earl Grey, καθώς και στην παρασκευή λικέρ, με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε και το λικέρ λεμονιού (Λιμοντσέλλο), κλπ.
Ο λόγος που το εσωτερικό του φρούτου δεν τρώγεται είναι επειδή είναι πολύ ξυνό, ακόμη πιο ξυνό και από το λεμόνι.
Θα αναρωτιέστε ίσως γιατί τότε δεν χρησιμοποιούμε το χυμό του όπως το λεμόνι; Η απάντηση είναι απλή.
Φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό, αλλά τα περγαμόντα δεν είναι τόσο ζουμερά όσο τα λεμόνια και για να πάρουμε χυμό που θα μας έδινε ένα λεμόνι, θα χρειαζόμαστε 2 – 3 ή περισσότερα περγαμόντα.
Φυσικά, θα ήταν ασύμφορο, εφόσον είναι αρκετά πιο ακριβό από τα λεμόνια, εκτός φυσικά κι αν έχουμε μεγάλη παραγωγή και δεν θα τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά.
Έτσι, εάν έχετε παραπανίσια και δεν ξέρετε τί να τα κάνετε, χρησιμοποιήστε τα όπου θα χρησιμοποιούσατε χυμό λεμονιού, π.χ. σε μαρινάδες, σε ντρέσσινγ, σε σάλτσες, σε συρόπια, κλπ.
Όταν αγοράσαμε το οικόπεδο για να χτίσουμε το σπίτι μας στην Ασίνη, το οικόπεδο ήταν γεμάτο μανταρινιές και νεραντζιές.
Τα περισσότερα δένδρα όμως κόπηκαν για να χτιστεί το σπίτι αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε πέντε δέντρα στον κήπο.
Αφού μετακομίσαμε, τη δεύτερη χρονιά τα μπολιάσαμε ώστε το κάθε δένδρο να παράγει δύο ή τρία διαφορετικά είδη.
Κάθε κλαδί μπορεί να μπολιαστεί με διαφορετικό φρούτο, ώστε ένα δένδρο μπορεί ταυτόχρονα να παράγει σε διαφορετικό κλαδι π.χ. το ένα μανταρίνια, το άλλο λεμόνια και το άλλο περγαμόντο.
Αφήσαμε μερικά κλαδιά όπως ήταν, με την τοπική ποικιλία μανιταριών, που είναι πολύ αρωματικά και κάποια με νεράντζια.
Τα υπόλοιπα τα μπολιάσαμε, με κλεμεντίνια, με δύο ειδών πορτοκαλιές (καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα) και φυσικά με περγαμόντα.
Ποτέ δεν ψεκάσαμε οτιδήποτε παράγουμε στον κήπο μας, έτσι όλα είναι βιολογικά.
Τα νεράντζια είναι επίσης πολύ αρωματικά και με αυτά μου αρέσει να φτιάχνω είτε μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού με τη φλούδα ή ολόκληρο και λικέρ.
Φέτος έφτιαξα και ανθόνερο και γλυκό με τον ανθό.
Όπως και το περγαμόντο, το εσωτερικό του φρούτου δεν τρώγεται, αλλά λίγοι ξέρουν ότι ο χυμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το λεμόνι, επειδή ο χυμός τους είναι ξινός.
Επειδή τα έχουμε σε αφθονία, τα χρησιμοποιώ, ειδικά στις λεμονάτες πατάτες φούρνου, οι οποίες γίνονται πεντανόστιμες και παίρνουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Πέρσι, η περγαμοντιά μάς έδωσε μόνο δύο φρούτα. Τί να κάνεις όμως μόνο με δύο περγαμόντο, έτσι σε συνδυασμό με άλλα εσπεριδοειδή, έφτιαξα την ανάμεικτη μαρμελάδα μου με διάφορα εσπεριδοειδή.
Φέτος το δέντρο μας έδωσε 24 περγαμόντα. Τον Γεννάρη που επισκεφτήκαμε το χωριό μάζεψα τα φρούτα και τα έφερα στην Αθήνα.
Η κόρη μου λατρεύει το γλυκό περγαμόντο και πριν τη δική μας παραγωγή, πάντα το έφτιαχνα δύο ή τρεις φορές τη σαιζόν. Έτσι ασυζητητί το ήθελε όλο να γίνει γλυκό.
Για να γίνει το γλυκό περγαμόντο χρησιμοποιούμε μόνο τη φλούδα, έτσι το εσωτερικό συνήθως πετιέται.
Δεν μου αρέσει να πετάω κάτι που μπορώ να αξιοποιήσω, έτσι και στο παρελθόν επιχείρησα να ξαναφτιάξω αυτή τη μαρμελάδα.
Όπως ξαναείπα, το εσωτερικό είναι πάρα πολύ ξινό, γιαυτό έβαλα πολύ περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι σε άλλα γλυκά.
Η μαρμελάδα έγινε πολύ νόστιμη, αλλά και με την παραπανίσια ζάχαρη, ακόμη ήταν αρκετά ξινή.
Στον άντρα μου και σε μένα, μας αρέσουν τα ξινά και δεν είχαμε πρόβλημα να τη φάμε, αλλά στα παιδιά μας δεν άρεσε.
Την επόμενη χρονιά, για να σπάσω τη ξινίλα, την έφτιαξα μαζί με μήλα και αχλάδια. Η μαρμελάδα έγινε καλή αλλά απλά ήταν μια συνηθισμένη μαρμελάδα με άρωμα περγαμόντο.
Φέτος, όλα τα φρούτα από την παραγωγή μας έγιναν γλυκό. Έχω κρατήσει αρκετό από το ξύσμα στην κατάψυξη για να φτιάξω κέικ, και με το υπόλοιπο ετοιμάζω λικέρ περγαμόντο.
Πώς έφτιαξα την Μαρμελάδα Περγαμόνο
Από τα φρούτα περίσσεψαν 2 κιλά ψίχα, την οποία λυπόμουν να πετάξω, έτσι κράτησα την ψίχα δυο μέρες στο ψυγείο, μέχρι να γίνει το γλυκό του κουταλιού.
Η ιδέα μου ήταν να φτιάξω τη μαρμελάδα, συνδυάζοντας την με το γλυκό του κουταλιού. Έτσι θα έφτιαχνα μια μαρμελάδα αμιγώς περγαμόντο.
Η όλη διαδικασία για να γίνει η μαρμελάδα ήταν αρκετά κουραστική αλλά άξιζε τον κόπο.
Αφού αφαίρεσα το εσωτερικό για να φτιάξω το γλυκό του κουταλιού, από το εσωτερικό που περίσσεψε έπρεπε να αφαιρέσω την χονδρή λευκή φλούδα, τα κουκούτσια και τις μεμβράνες.
Αφού αφαιρέθηκαν όλα αυτά, έμεινε μόνο 730 γραμμάρια καθαρό φρούτο.
Έτσι, έφτιαξα τη μαρμελάδα όπως την είχα φτιάξει και την πρώτη φορά, με το καθαρό φρούτο, ζάχαρη, νερό και για άρωμα έβαλα αρμπαρόριζα και τροποποίησα τις αναλογίες.
Σε πρώτο στάδιο για να γίνει η μαρμελάδα, βάζουμε το φρούτο με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και αφού διαλυθεί η ζάχαρη τη βράζουμε για δεκαπέντε λεπτά.
Δεν πρέπει να φύγετε από κοντά γιατί φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει.
Συνήθως αφήνω το ξύλινο κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα, το οποίο βοηθάει να μη ξεχειλίσει.
Να ξέρετε ότι οι μαρμελάδες πήζουν αφού πρώτα κρυώσουν.
Το θερμόμετρο μου το έχω στην Ασίνη, έτσι χρησιμοποίησα την παλιά μέθοδο που έκανα πριν αγοράσω θερμόμετρο.
Εάν θα χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, ξεχνάτε τα βήματα που ακολουθούν και απλώς την βράζετε μέχρι να φτάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου.
Έτσι, χωρίς θερμόμετρο, ο καλύτερος τρόπος είναι να τη βράσουμε για δεκαπέντε λεπτά και να περιμένουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Εάν δεν πήξει, επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία και την βράζουμε για άλλα πέντε λεπτά.
Την ξανααφήνουμε να κρυώσει και εάν πάλι δεν πήξει, ξαναεπαναλαμβάνουμε.
Επειδή την είχα ξαναφτιάξει, ήξερα χονδρικά πόσο χρόνος χρειαζόταν και έτσι την επομένη την έβρασα μόνο για άλλα δεκαπέντε λεπτά.
Τη δεύτερη φορά που την έβρασα, έκοψα έξι ρολά από γλυκό περγαμόντο (δύο ολόκληρα φρούτα) σε πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια και τα ανακάτεψα μέσα στη μαρμελάδα.
Το πείραμά μου πέτυχε, γιατί η γλυκιά φλούδα ισορροπεί την ξινίλα, δίνοντας της μια γλυκόξινη γεύση, γεμάτη άρωμα.
Εδώ και ένα μήνα, απολαμβάνουμε το πρωινό ή το δεκατιανό μας καθημερινά με αυτή την υπέροχη μαρμελάδα, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε σπιτικά τσιπς, συνοδευόμενη με υπέροχη γραβιέρα Κρήτης.
Συνήθως στο τελείωμα οποιασδήποτε άλλης μαρμελάδας, ρίχνουμε χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα μας.
Σε αυτή τη μαρμελάδα δεν χρειάζεται να βάλουμε χυμό λεμονιού, γιατί ο χυμός από το περγαμόνο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.
Του χρόνου με το καλό, ελπίζω να μας δώσει περισσότερα περγαμόντα για να φτιάξω τη μαρμελάδα με ολόκληρο το φρούτο.
Μαρμελάδα Περγαμόντο (με τα περισσεύματα)
Η Μαρμελάδα Περγαμόντο είναι από τις πιο ωραίες. Είναι καταπληκτική γιατί έχει το πιο απίθανο άρωμα που μπορείτε να φανταστείτε. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα το φρούτο που περίσσεψε, όταν έφτιαξα γλυκό του κουταλιού, αλλά μέσα έβαλα και γλυκό περγαμόντο.
Ingredients
Υλικά:
- 730 γραμμάρια, ψίχα περγαμόντου
- 1 κιλό ζάχαρη
- ½ κούπα νερό
- 4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
- 6 ρολά γλυκό περγαμόντο (συνολικά από 2 φρούτα) κομμένα σε μικρά κομμάτια
Instructions
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Ξύνουμε στον τρίφτη μια λεπτή στρώση από το φρούτο.
- (Η φλούδα χρησιμοποιήθηκε για να γίνει γλυκό του κουταλιού).
- Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα, θα χρησιμοποιήσουμε το φρούτο που περίσσεψε, που συνήθως το πετάμε, γιατί είναι πολύ ξινό.
- Θα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά, την εσωτερική λευκή ψίχα, τις μεμβράνες και τα σπόρια.
- Βάζουμε το καθαρισμένο φρούτο στην κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Το ανακατεύουμε λίγο να το βοηθήσουμε να βραχεί η ζάχαρη για να διαλυθεί πιο γρήγορα.
- Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει. Προσοχή γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει.
- Σε αυτή την περίπτωση, αποσύρουμε λίγο την κατσαρόλα και μόλις ξεφουσκώσει την ξαναβάζουμε να βράσει για 15 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Ψιλοκόβουμε το γλυκό περγαμόντο, σε μικρά κομμάτια.
- Τα προσθέτουμε στη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε επίσης την αρμπαρόριζα (αλλά αυτό είναι προαιρετικό) και τη σιγοβράζουμε για δεκαπέντε λεπτά.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας.
- Την αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος στο ντουλάπι. Η μαρμελάδα διατηρείται έτσι για τουλάχιστον 2 χρόνια. Όταν ανοίξουμε το βαζάκι τότε καλό είναι να μπαίνει στο ψυγείο.
Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1Amount Per Serving Calories 4204Total Fat 0gSaturated Fat 0gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 0gCholesterol 0mgSodium 53mgCarbohydrates 1082gFiber 1gSugar 1056gProtein 0g
Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).
Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου, 2022
Η μαρμελάδα περγαμόντο, είτε τη φτιάξετε χρησιμοποιώντας ολόκληρο το φρούτο είτε μόνο με το εσωτερικό του, μετά την παρασκευή του γλυκού περγαμόντο, είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ από όλες τις μαρμελάδες.
Είναι πολύ αρωματική που την καθιστά μια πολύτιμη και μοναδική μαρμελάδα για το πρωινό, ειδικά πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και κάποιο αλμυρό τυρί, όπως τη γραβιέρα, το χαλούμι κ.ά.
Τελικά φέτος κατάφερα να φτιάξω αυτή την μαρμελάδα με ολόκληρο το φρούτο.
Τέλος του 2019 αρρώστησε ο σύζυγός μου και το 2020 και 2021 δεν είχαμε κατέβει στο χωριό λόγω του Κορωνοϊόυ. Φυσικά δεν πήγαινα και ακόμη και τώρα δεν πηγαίνω στις λαϊκές αγορές.
Τέλος του 2020, πέθανε ο σύζυγός μου και ξαφνικά όλα άλλαξαν στη ζωή μου και έτσι τώρα μένω μόνιμα στην Αθήνα.
Τα φρούτα έμεναν και σάπιζαν πάνω στα δένδρα.
Φέτος τελικά κατεβήκαμε το Σαββατοκύριακο μια βόλτα με τον γιο μου και φέραμε αρκετά από τα φρούτα που είχαν τα δένδρα μας.
Επειδή δεν θέλω να βάλω ξεχωριστή ανάρτηση για μια ακόμη μαρμελάδα, πιο κάτω θα βρείτε και αυτή τη συνταγή, την οποία έφτιαξα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που φτιάχνω την ανάμεικτη μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
Μαρμελάδα Περγαμόντο (με ολόκληρο το φρούτο)
Η Μαρμελάδα Περγαμόντο είναι πολύ αρωματική που την καθιστά μια πολύτιμη και μοναδική μαρμελάδα για το πρωινό, ειδικά πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και κάποιο αλμυρό τυρί, όπως τη γραβιέρα, το χαλούμι κ.ά.
Ingredients
Υλικά:
- 1,500 γραμμάρια περγαμόντα (καθαρό βάρος, αφού αφαιρέσουμε τις άκριες και τα κουκούτσια)
- 1,500 γραμμάρια ζάχαρη
- 1,500 λίτρα νερό
- Χυμό από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
Instructions
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα φρούτα.
- Τα βάζουμε ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. (Για να μην επιπλέουν, βάζουμε από πάνω ε΄να πιάτο για να τα κρατήσουμε βυθισμένα).
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα.
- Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε φρέσκο νερό, προσέχοντας να μην σπάσουν τα φρούτα. Αφήνουμε πάλι να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλη μισή ώρα.
- Τα βάζουμε σε ένα τρυπητό μέχρι να κρυώσουν ή μέχρι να μπορούμε να τα πιάσουμε με το χέρι.
- Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες του φρούτου.
- Κόβουμε τα φρούτα στη μέση στύβουμε σε ένα σουρωτήρι και μαζεύουμε το χυμο,
- Αφαιρούμε όλο το εσωτερικό.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε όλους τα σπόρια και κρατάμε το εσωτερικό του φρο΄ύτου.
- Στη συνέχεια, κόβουμε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωρίδες και κόβουμε τις λωρίδες σε μικρότερα κομμάτια, όχι μεγαλύτερα από 3 – 4 εκ.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα, τη ζάχαρη, το χυμό και το νερό.
- Τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 105ο C.
- Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, σιγοβράζουμε τα φρούτα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο με μια ξύλινη κουτάλα.
- Αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά. Την αφήνουμε το να κρυώσει όλη τη νύχτα. Επαναλαμβάνουμε εάν χρειάζεται.
- Όταν δέσει, την αφήνουμε να πάρει μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
- Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας με τη μαρμελάδα.
- Τα βάζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και μετά αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε ένα ντουλάπι,
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!