Skip to Content

Μαρμελάδα Περγαμόντο από Περισσεύματα

Μαρμελάδα Περγαμόντο από Περισσεύματα

Sharing is caring!

Η Μαρμελάδα Περγαμόντο είναι από τις πιο ωραίες.  Είναι καταπληκτική γιατί έχει το πιο απίθανο άρωμα που μπορείτε να φανταστείτε.  Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα το φρούτο που περίσσεψε, όταν έφτιαξα γλυκό του κουταλιού, αλλά μέσα έβαλα και γλυκό περγαμόντο.

Μαρμελάδα Περγαμόντο φωτογραφία

Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) και είναι υβρίδιο δύο ειδών κιτριάς των Citrus limon, της λεμονιάς και Citrus aurantium,  της νεραντζιας.

Το εσωτερικό του καρπού του περγαμόντου δεν τρώγεται ωμό, όμως γίνεται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Το ξύσμα του φλοιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική. Το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο και χρησιμοποιείται σε τεράστια ποικιλία τσαγιών, με διασημότερο το τσάι Earl Grey, καθώς και στην παρασκευή λικέρ κλπ.

 

Περγαμόντα στο δέντο εικόνα

Ο λόγος που το εσωτερικό του φρούτου δεν τρώγεται είναι επειδή είναι πολύ ξυνό, ακόμη πιο ξυνό και από το λεμόνι.

Θα αναρωτιέστε ίσως γιατί τότε δεν χρησιμοποιούμε το χυμό του όπως το λεμόνι;  Η απάντηση είναι απλή.  Φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό, αλλά τα περγαμόντα δεν είναι τόσο ζουμερά όσο τα λεμόνια και για να πάρουμε χυμό που θα μας έδινε ένα λεμόνι, θα χρειαζόμαστε 2 – 3 ή περισσότερα περγαμόντα.  Φυσικά, θα ήταν ασύμφορο, εφόσον είναι αρκετά πιο ακριβό από τα λεμόνια, εκτός φυσικά κι αν έχουμε μεγάλη παραγωγή και δεν θα τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά.

Το οικόπεδο μας πριν χτίσουμε το σπίτι εικόνα

Όταν αγοράσαμε το οικόπεδο για να χτίσουμε το σπίτι μας στην Ασίνη, το οικόπεδο ήταν γεμάτο μανταρινιές και νεραντζιές.  Τα περισσότερα δένδρα όμως κόπηκαν για να χτιστεί το σπίτι αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε πέντε δέντρα στον κήπο.

Αφού μετακομίσαμε, τη δεύτερη χρονιά τα μπολιάσαμε ώστε το κάθε δένδρο να παράγει δύο ή τρία διαφορετικά είδη.  Κάθε κλαδί μπορεί να μπολιαστεί με διαφορετικό φρούτο, ώστε ένα δένδρο μπορεί ταυτόχρονα να παράγει σε διαφορετικό κλαδι π.χ. το ένα μανταρίνια, το άλλο λεμόνια και το άλλο περγαμόντο.

Μπολιασμένη περγαμοντιά εικόνα

Αφήσαμε μερικά κλαδιά όπως ήταν, με την τοπική ποικιλία μανιταριών, που είναι πολύ αρωματικά και κάποια με νεράντζια.  Τα υπόλοιπα τα μπολιάσαμε, με κλεμεντίνια, με δύο ειδών πορτοκαλιές (καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα) και φυσικά με περγαμόντα.

Ποτέ δεν ψεκάσαμε οτιδήποτε παράγουμε στον κήπο μας, έτσι όλα είναι βιολογικά.

Τα νεράντζια είναι επίσης πολύ αρωματικά και με αυτά μου αρέσει να φτιάχνω είτε μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού με τη φλούδα ή ολόκληρο και λικέρ.   Φέτος έφτιαξα και ανθόνερο και γλυκό με τον ανθό.

Όπως και το περγαμόντο, το εσωτερικό του φρούτου δεν τρώγεται, αλλά λίγοι ξέρουν ότι ο χυμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το λεμόνι, επειδή ο χυμός τους είναι ξινός.  Επειδή τα έχουμε σε αφθονία, τα χρησιμοποιώ, ειδικά στις λεμονάτες πατάτες φούρνου, οι οποίες γίνονται πεντανόστιμες και παίρνουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

 

περγαμόντα από τον κήπο μας εικόνα

Πέρσι, η περγαμοντιά μάς έδωσε μόνο δύο φρούτα.  Τί να κάνεις όμως μόνο με δύο περγαμόντο, έτσι σε συνδυασμό με άλλα εσπεριδοειδή, έφτιαξα την ανάμεικτη μαρμελάδα μου με διάφορα εσπεριδοειδή.

Φέτος το δέντρο μας έδωσε 24 περγαμόντα.  Τον Γεννάρη που επισκεφτήκαμε το χωριό μάζεψα τα φρούτα και τα έφερα στην Αθήνα.

Η κόρη μου λατρεύει το γλυκό περγαμόντο και πριν τη δική μας παραγωγή, πάντα το έφτιαχνα δύο ή τρεις φορές τη σαιζόν.  Έτσι ασυζητητί το ήθελε όλο να γίνει γλυκό.

Για να γίνει το γλυκό περγαμόντο χρησιμοποιούμε μόνο τη φλούδα, έτσι το εσωτερικό συνήθως πετιέται.

μαρμελάδα περγαμόντο από τα δένδρα μας εικόνα

Δεν μου αρέσει να πετάω κάτι που μπορώ να αξιοποιήσω, έτσι και στο παρελθόν επιχείρησα να ξαναφτιάξω αυτή τη μαρμελάδα.  Όπως ξαναείπα, το εσωτερικό είναι πάρα πολύ ξινό, γιαυτό έβαλα πολύ περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι σε άλλα γλυκά.

Η μαρμελάδα έγινε πολύ νόστιμη, αλλά και με την παραπανίσια ζάχαρη, ακόμη ήταν αρκετά ξινή.  Στο άντρα μου και σε μένα, μας αρέσουν τα ξινά και δεν είχαμε πρόβλημα να τη φάμε, αλλά στα παιδιά μας δεν άρεσε.

Την επόμενη χρονιά, για να σπάσω τη ξινίλα, την έφτιαξα μαζί με μήλα και αχλάδια.  Η μαρμελάδα έγινε καλή αλλά απλά ήταν μια συνηθισμένη μαρμελάδα με άρωμα περγαμόντο.

μαρμελάδα περγαμόντο με μήλο και αχλάδι εικόνα

Φέτος, όλα τα φρούτα από την παραγωγή μας έγιναν γλυκό.  Έχω κρατήσει αρκετό από το ξύσμα στην κατάψυξη για να φτιάξω κέικ, και με το υπόλοιπο ετοιμάζω λικέρ περγαμόντο.

ξύσμα περγαμόντο εικόνα

Από τα φρούτα περίσσεψαν 2 κιλά ψίχα, την οποία λυπόμουν να πετάξω, έτσι κράτησα την ψίχα δυο μέρες στο ψυγείο, μέχρι να γίνει το γλυκό του κουταλιού.  Η ιδέα μου ήταν να φτιάξω τη μαρμελάδα, συνδυάζοντας την με το γλυκό του κουταλιού.  Έτσι θα έφτιαχνα μια  μαρμελάδα αμιγώς περγαμόντο.

εσωτερικό περγαμόντο που περίσσεψε εικόνα

Η όλη διαδικασία για να γίνει η μαρμελάδα ήταν αρκετά κουραστική αλλά άξιζε τον κόπο.  Αφού αφαίρεσα το εσωτερικό για να φτιάξω το γλυκό του κουταλιού, από το εσωτερικό που περίσσεψε έπρεπε να αφαιρέσω την χονδρή λευκή φλούδα, τα κουκούτσια και τις μεμβράνες.  Αφού αφαιρέθηκαν όλα αυτά, έμεινε μόνο 730 γραμμάρια καθαρό φρούτο.

το περγαμόντο καθαρισμένο εικόνα

Έτσι, έφτιαξα τη μαρμελάδα όπως την είχα φτιάξει και την πρώτη φορά, με το καθαρό φρούτο, ζάχαρη, νερό και για άρωμα έβαλα αρμπαρόριζα και τροποποίησα τις αναλογίες.

Σε πρώτο στάδιο για να γίνει η μαρμελάδα, βάζουμε το φρούτο με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και αφού διαλυθεί η ζάχαρη τη βράζουμε για δεκαπέντε λεπτά.  Δεν πρέπει να φύγετε από κοντά γιατί φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει.  Συνήθως αφήνω το ξύλινο κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα, το οποίο βοηθάει να μη ξεχειλίσει.

Να ξέρετε ότι οι μαρμελάδες πήζουν αφού πρώτα κρυώσουν.   Το θερμόμετρο μου το έχω στην Ασίνη, έτσι χρησιμοποίησα την παλιά μέθοδο που έκανα πριν αγοράσω θερμόμετρο.  Εάν θα χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, ξεχνάτε τα βήματα που ακολουθούν και απλώς την βράζετε μέχρι να φτάσει τους  105 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι, χωρίς θερμόμετρο, ο καλύτερος τρόπος είναι να τη βράσουμε για δεκαπέντε λεπτά και να περιμένουμε μέχρι την άλλη μέρα.  Εάν δεν πήξει, επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία και την βράζουμε για άλλα πέντε λεπτά.  Την ξανααφήνουμε να κρυώσει και εάν πάλι δεν πήξει, ξαναεπαναλαμβάνουμε.  Επειδή την είχα ξαναφτιάξει, ήξερα χονδρικά πόσο χρόνος χρειαζόταν και έτσι την επομένη την έβρασα μόνο για άλλα δέκα λεπτά.

 

γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο εικόνα

Τη δεύτερη φορά που την έβρασα, έκοψα έξι ρολά από γλυκό περγαμόντο (δύο ολόκληρα φρούτα) σε πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια και τα ανακάτεψα μέσα στη μαρμελάδα.  Το πείραμά μου πέτυχε, γιατί η γλυκιά φλούδα ισορροπεί την ξινίλα, δίνοντας της μια γλυκόξινη γεύση, γεμάτη άρωμα.

Εδώ και ένα μήνα, απολαμβάνουμε το πρωινό ή το δεκατιανό μας καθημερινά με σπιτικά τσιπς  με πίτα, πάνω στα οποία απλώνουμε τη μαρμελάδα και την τρώμε με υπέροχη γραβιέρα Κρήτης.

πρωινό με πίτα και μαρμελάδα εικόνα

Συνήθως στο τελείωμα οποιασδήποτε άλλης μαρμελάδας, ρίχνουμε χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα μας.  Σε αυτή τη μαρμελάδα δεν χρειάζεται να βάλουμε χυμό λεμονιού, γιατί ο χυμός από το περγαμόνο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Του χρόνου με το καλό, ελπίζω να μας δώσει περισσότερα περγαμόντα για να φτιάξω τη μαρμελάδα με ολόκληρο το φρούτο.

Μαρμελάδα Περγαμόντο από Περισσεύματα

Χρόνος προετοιμασίας:  2 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος:  25 λεπτά

Γίνονται:  3 βάζα (περίπου 1.500 γραμμάρια)

Υλικά:

 • 730 γραμμάρια, ψίχα περγαμόντου
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • ½ κούπα νερό
 • 4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
 • 6 ρολά γλυκό περγαμόντο (συνολικά από 2 φρούτα) κομμένα σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:

 1. Πλένουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
 2. Ξύνουμε στον τρίφτη μια λεπτή στρώση από το φρούτο.
 3. (Η φλούδα χρησιμοποιήθηκε για να γίνει γλυκό του κουταλιού).
 4. Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα, θα χρησιμοποιήσουμε το φρούτο που περίσσεψε, που συνήθως το πετάμε, γιατί είναι πολύ ξινό.
 5. Θα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά, την εσωτερική λευκή ψίχα, τις μεμβράνες και τα σπόρια.
 6. Βάζουμε το καθαρισμένο φρούτο στην κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
 7. Το ανακατεύουμε λίγο να το βοηθήσουμε να βραχεί η ζάχαρη για να διαλυθεί πιο γρήγορα.
 8. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει. Προσοχή γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει.
 9. Σε αυτή την περίπτωση, αποσύρουμε λίγο την κατσαρόλα και μόλις ξεφουσκώσει την ξαναβάζουμε να βράσει για 15 λεπτά.
 10. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τη σιγοβράζουμε για δεκαπέντε λεπτά. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
 11. Όταν κρυώσει, εάν δεν έχει πήξει, επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δέκα ακόμη λεπτά. Την ξαναφήνουμε να κρυώσει και ελέγχουμε εάν έχει πήξει.  Εάν όχι, ξαναεπαναλαμβάνουμε για πέντε λεπτά ακόμη.
 12. Ψιλοκόβουμε το γλυκό περγαμόντο, σε μικρά κομμάτια.
 13. Το προσθέτουμε στη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
 14. Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Μαρμελάδα Περγαμόντο εικόνα

Μαρμελάδα Περγαμόντο

Yield: 1.500 γραμμάρια
Prep Time: 2 hours
Cook Time: 25 minutes

Η Μαρμελάδα Περγαμόντο είναι από τις πιο ωραίες.  Είναι καταπληκτική γιατί έχει το πιο απίθανο άρωμα που μπορείτε να φανταστείτε.  Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα το φρούτο που περίσσεψε, όταν έφτιαξα γλυκό του κουταλιού, αλλά μέσα έβαλα και γλυκό περγαμόντο.

Ingredients

Υλικά:

 • 730 γραμμάρια, ψίχα περγαμόντου
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • ½ κούπα νερό
 • 4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
 • 6 ρολά γλυκό περγαμόντο (συνολικά από 2 φρούτα) κομμένα σε μικρά κομμάτια

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Πλένουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
 2. Ξύνουμε στον τρίφτη μια λεπτή στρώση από το φρούτο.
 3. (Η φλούδα χρησιμοποιήθηκε για να γίνει γλυκό του κουταλιού).
 4. Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα, θα χρησιμοποιήσουμε το φρούτο που περίσσεψε, που συνήθως το πετάμε, γιατί είναι πολύ ξινό.
 5. Θα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά, την εσωτερική λευκή ψίχα, τις μεμβράνες και τα σπόρια.
 6. Βάζουμε το καθαρισμένο φρούτο στην κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
 7. Το ανακατεύουμε λίγο να το βοηθήσουμε να βραχεί η ζάχαρη για να διαλυθεί πιο γρήγορα.
 8. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει. Προσοχή γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει.
 9. Σε αυτή την περίπτωση, αποσύρουμε λίγο την κατσαρόλα και μόλις ξεφουσκώσει την ξαναβάζουμε να βράσει για 15 λεπτά.
 10. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τη σιγοβράζουμε για δεκαπέντε λεπτά. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
 11. Όταν κρυώσει, εάν δεν έχει πήξει, επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δέκα ακόμη λεπτά. Την ξαναφήνουμε να κρυώσει και ελέγχουμε εάν έχει πήξει. Εάν όχι, ξαναεπαναλαμβάνουμε για πέντε λεπτά ακόμη.
 12. Ψιλοκόβουμε το γλυκό περγαμόντο, σε μικρά κομμάτια.
 13. Το προσθέτουμε στη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
 14. Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe