Skip to Content

Σούπα Μπορστ (Ουκρανική Νηστίσιμη Παντζαρόσουπα)

Σούπα Μπορστ (Ουκρανική Νηστίσιμη Παντζαρόσουπα)

Sharing is caring!

Η σούπα μπορστ (borsht) που γράφεται επίσης μπορς είναι μια σούπα από παντζάρια των σλαβικών χωρών. Αν και η μπορστ είναι σημαντική στη Ρωσική και την Πολωνική κουζίνα, η Ουκρανία  αναφέρεται συχνά ως τόπος καταγωγής της.

Τα Παντζάρια (Beta Vulgaris) ή αλλιώς κοκκινογούλια ή ζαχαρότευτλα, είναι γνωστά από την αρχαιότητα ως ένα πολύτιμο και θρεπτικό λαχανικό και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τα παντζάρια προέρχονται από τους λιγότερο ήμερους συγγενείς τους, τα άγρια παντζάρια, που έχουν άρωμα θαλασσινό, αφού χιλιάδες χρόνια τώρα φυτρώνουν κοντά στις ακτές της Μεσογείου.   Στην Ελληνική Μυθολογία, τα παντζάρια εθεωρούντο τόσο πολύτιμα που τα πρόσφεραν στον Θεό Απόλλωνα, στους Δελφούς, ως ένδειξη αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης. Το Μαντείο των Δελφών θεωρούσε ότι τα παντζάρια άξιζαν το βάρος τους σε ασήμι, και ήταν δεύτερα μετά τα χρένα σε μυστικιστική δύναμη.   Η Αφροδίτη, η Θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα, λένε ότι έτρωγε πολλά παντζάρια, προκειμένου να παραμείνει όμορφη και θελκτική γιαυτό τα θεωρούσαν και ως αφροδισιακό.   Το χρώμα και το σχήμα του παντζαριού το έχουν συσχετίσει με την καρδιά και χρησιμοποιείται ως ένα σύμβολο της αγάπης. Λέγεται ότι εάν ένα ζευγάρι φάει από το ίδιο παντζάρι, θα ερωτευτούν.

Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), που θεωρείται «ο Πατέρας της Ιατρικής», υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριών για την επούλωση των πληγών.   Επίσης τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν πονοκέφαλους και πονόδοντους και για άλλες ασθένειες.

Ο Διοσκουρίδης και Ο Γαληνός, δύο άλλοι αρχαίοι Έλληνες ιατροί, πίστευαν ότι τα παντζάρια είχαν αιμοποιητικές ιδιότητες, για ασθένειες όπως η αναιμία, κάτι που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο.

Τα παντζάρια που περιέχουν τα αντιοξειδωτικά βήτα-κυανίνες, που δίνουν στο παντζάρι το βαθύ κόκκινο χρώμα του,  καθαρίζουν το αίμα και έχουν αντι-καρκινογόνες ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι βελτιώνουν τη φυσική άμυνα του σώματος στο συκώτι και την αναγέννηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παραθέτω μετάφραση από μερικές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του παντζάρια από ένα άρθρο από την Εύα Juurik, Η Άνοιξη της ζωής:   “Τα παντζάρια περιέχουν μια αφθονία ορυκτών:  φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, θείο, ιώδιο, χαλκό, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, β-καροτένιο, παντοθενικό οξύ-Β5-, υδατάνθρακες.

Το μέρος των παντζαριών που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ο βολβός.   Τα παντζάρια περιέχουν ιδιότητες όπως αντικαρκινικές, μαλακτικές, θρεπτικές, αναζωογονητικές, τονωτικές και ενισχύουν την αντίσταση του οργανισμού. Τα παντζάρια βοηθούν στην ομαλοποίηση της ισορροπίας του pH του σώματος και την παραγωγή του αίματος.Επίσης, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου κατά 400 τοις εκατό. Τα παντζάρια έχουν χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτική θεραπεία σε ασθένειες του ήπατος και λιπώδες ήπαρ (εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα). Υποστηρίζει και βοηθά το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, τα νεφρα και σπλήνα και αυξάνει τη ροή της χολής.  Τα παντζάρια  έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά της ακμής, αναιμίας, καρκίνου, εκκολπωματίτιδας, δυσμηνόρροιας, ηπατίτιδας, ίκτερου, ναυτίας,  υπογλυκαιμίας, λευχαιμίας,  κακής κυκλοφορίας, διάρροιας, δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδες, και η δυσεντερίας.   Διαβάστε περισσότερα εδώ.”

Σχετικά με τις πέτρες στα νεφρά διάβασα διάφορα άρθρα τα οποία άλλα υποστήριζαν ότι τα παντζάρια κάνουν καλό και μερικά είχαν αντίθετη άποψη.   Τα πιο πολλά άρθρα ήταν υπέρ και έτσι αποφάσισα να τα μαγειρέψω.

Προσωπικά λατρεύω τα παντζάρια και ένα φαγητό που ήθελα να φτιάξω εδώ και πολύ καιρό ήταν η Ρώσικη Παντζαρόσουπα που λέγεται Μπορστ.   Παρόλο που οι παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιούν μοσχάρι και βούτυρο βρήκα μια Νηστίσιμη (Χορτοφαγική) Συνταγή, την οποία την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα και την έκανα ελαφριά λόγω της δίαιτας του συζύγου μου.  Τη σούπα αυτή συνήθως τη σερβίρουν με μια κρέμα που λέγεται sour cream η οποία υπάρχει και για χορτοφάγους.  Για όσους δεν νηστεύουν, μπορούν να αντικαταστήσουν την κρέμα αυτή με γιαούρτι στραγγιστό, χωρίς λιπαρά.    Η συνταγή είναι νηστίσιμη και το γιαούρτι που αναφέρω είναι προαιρετικό.

Κολάζ πώς φτιάχνουμε τη σούπα μπορστ εικόνα

Πώς Φτιάχνουμε τη σούπα Μπορστ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ψιλοκόβουμε ξεχωριστά τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Σε ένα μπωλ βάζουμε 6 κούπες νερό με το χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και αφήνουμε αυτά που οξυδώνονται (μαυρίζουν) όπως η σελινόριζα και η πατάτα, τελευταία.  Βλέπετε πώς θα καθαρίσετε τη σελινόριζα εδώ.

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα μεγάλη ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε όλα τα κομμένα λαχανικά μαζί με το νερό.  Αφού αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το φύλλο δάφνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά.  Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να βράσουν τα λαχανικά, για περίπου 2 ώρες.  Εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό. Το φύλλο δάφνης το αφαιρούμε μετά τα πρώτα 15 λεπτά.

Αφού βράσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με τριμμένο μαύρο πιπέρι, ένα κουταλάκι γιαούρτι, λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο.

Σημείωση:  Για όσους έχετε πρόβλημα με τη χολή σας, καλό είναι να αποφύγετε να  προσθέσετε επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γιαούρτι και ελαιόλαδο από πάνω.

Σούπα μπορστ εικόνα

Σούπα Μπορστ (Ουκρανική σούπα με Παντζάρια)

Yield: 4
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 2 hours
Total Time: 2 hours 30 minutes

Η σούπα μπορστ (borsht) που γράφεται επίσης μπορς είναι μια σούπα από παντζάρια των σλαβικών χωρών. Αν και η μπορστ είναι σημαντική στη Ρωσική και την Πολωνική κουζίνα, η Ουκρανία  αναφέρεται συχνά ως τόπος καταγωγής της.

Ingredients

Υλικά:

  • 5 παντζάρια (περίπου 600 γραμμάρια), ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 6 κούπες νερό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 250 γραμμάρια σελινόριζα, ψιλοκομμένη
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • Αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά (προαιρετικό για όσους είναι σε δίαιτα ή νηστεύουν)

Instructions

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Ψιλοκόβουμε ξεχωριστά τον άνηθο και τον μαϊντανό.
  3. Σε ένα μπωλ βάζουμε 6 κούπες νερό με το χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και αφήνουμε αυτά που οξυδώνονται (μαυρίζουν) όπως η σελινόριζα και η πατάτα, τελευταία.
  4. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.
  5. Σε μια κατσαρόλα μεγάλη ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε όλα τα κομμένα λαχανικά μαζί με το νερό.  Αφού αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το φύλλο δάφνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά.  
  6. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να βράσουν τα λαχανικά, για περίπου 2 ώρες.  Εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό. Το φύλλο δάφνης το αφαιρούμε μετά τα πρώτα 15 λεπτά.
  7. Αφού βράσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με τριμμένο μαύρο πιπέρι, ένα κουταλάκι γιαούρτι, λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο.

Notes

Σημείωση:  

Για όσους έχετε πρόβλημα με τη χολή σας, καλό είναι να αποφύγετε να προσθέσετε επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γιαούρτι και ελαιόλαδο από πάνω.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Αποποίηση Ευθυνών:  Δεν είμαι γιατρός, ούτε χειρούργος ούτε διαιτολόγος ή διατροφολόγος.  Καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε δίαιτα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Συνταγές προσαρμοσμένες για Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας:

Αγκιναρόσουπα με Σελινόριζα

Διαιτητική Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας

Μακαρόνια με Κιμά

Μιλοκόπι Στη Λαδόκολλα

Μπιφτέκι Κοτόπουλου

Πουρές Λάιτ Γλυκοκολοκύθας με πατάτα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe