Skip to Content

Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο

Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο

Sharing is caring!

Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά μας με φύλλο και η γέμιση γίνεται με ολόκληρο πορτοκάλι που γίνεται μια κρέμα πορτοκαλιού.

Παρόλο που τη συνταγή την είχα ακουστά εδώ και πολλά χρόνια, δεν έτυχε να τη φτιάξω.

Αφού έφτιαξα και δεύτερη δόση Γλυκό Πορτοκάλι σε Φέτες και έφτιαξα και Μαρμελάδα Πορτοκαλιού, αφού είχα ακόμη πολλά πορτοκάλια, είπα να δοκιμάσω να φτιάξω και μια Πορτοκαλόπιτα.

πορτοκαλόπιτα

Υπάρχουν πολλές συνταγές για Πορτοκαλόπιτα και σε μερικές δεν χρησιμοποιούν φύλλο και σε άλλες το φύλλο κόβεται σε κομματάκια (βλέπετε τη δεύτερη συνταγή μου για Τυρόπιτα).

Άλλοι το φτιάχνουν σαν κέικ με γιαούρτι το οποίο το συροπιάζουν.  Σίγουρα υπάρχουν και άλλες παραλλαγες που θα δοκιμάσω να φτιάξω στο μέλλον μέχρι να καταλήξω ποιά μου αρέσει καλύτερα.

πορτοκαλόπιτα με φύλλο

Απ’ όλες τις συνταγές που διάβασα, μου άρεσε καλύτερα η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, με μερικές μικροαλλαγές στη δική μου.

πορτοκαλόπιτα κομμένη

Από πάνω, αντί να γίνει ανοικτή πίτα, την σκέπασα με φύλλο, έβαλα λιγότερη ζάχαρη άχνη και στο χυλό έριξα μερικές σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού.

Κολάζ Πορτοκαλόπιτα

πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο

Yield: 8
Prep Time: 1 hour 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 2 hours

Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά μας με φύλλο και η γέμιση γίνεται με ολόκληρο πορτοκάλι που γίνεται μια κρέμα πορτοκαλιού.

Ingredients

Υλικά:

  • 150 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα (τα ζύγισα μετά το άσπρισμα)
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγά
  • 300 γραμμάρια πούλπα πορτοκαλιού (περίπου 2 μικρά πορτοκάλια)
  • 2 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού
  • 120 γραμμάρια βούτυρο, διηρημένο (80 – 40 γρ.)
  • 4 με 6 φύλλα κρούστας
  • Επιπλέον ζάχαρη άχνη για να πασπαλίζουμε από πάνω
  • 1 φέτα πορτοκαλί γλυκό του κουταλιού, για τη διακόσμηση (προαιρετικό)

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το πορτοκάλι, για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 – 3 λεπτά ή σε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
  3. Ταυτόχρονα, βράζουμε και ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει την υγρασία.
  4. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι με τη μισή ζάχαρη άχνη και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφού κρυώσει λίγο το πορτοκαλί το πολτοποιούμε στο ίδιο μούλτι.
  5. Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τον πολτό, το άρωμα πορτοκαλί και ρίχνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, σταδιακά μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  6. Βουρτσίζουμε μια ταρτιέρα (28 εκ), με το βούτυρο και προσθέτουμε τα λαδωμένα φύλλα κρούστας, ένα-ένα, μέχρι να βάλουμε τέσσερα. Προσθέτουμε τα κομματάκια που περίσσεψαν από πάνω, πάντα λαδωμένα.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα πορτοκαλιού από πάνω.
  8. Βουρτσίζουμε τα υπόλοιπα δύο φύλλα με το βούτυρο και τα κόβουμε στρογγυλά, στο μέγεθος της ταρτιέρας.
  9. Βάζουμε τα κομμάτια που περίσσεψαν από πάνω από το χυλό και στη συνέχεια σκεπάζουμε με μερικά από τα φύλλα που κρέμονται απ’ έξω, αφήνοντας ένα τελευταίο. Τελειώνουμε με τα δύο υπόλοιπα φύλλα. Τα τακτοποιούμε με το πινέλο προς τα μέσα. Τέλος φέρνουμε και το τελευταίο από πάνω. .
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με ανεμιστήρα στους 180oC ή στους 160ο C εάν ο φούρνο λειτουργεί με αέρα, για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
  11. Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.
  12. Διακοσμούμε το γλυκό με τη φέτα πορτοκαλιού.

Notes

*Χρησιμοποίησα ταρτιέρα 28 εκ, γιατί οι πίτες πρέπει να είναι λεπτές. Αφού βούρτσισα το ταψί με ελαιόλαδο έκοψα τα φύλλα τετράγωνο 35 x 35 εκ. Όσο κομματάκια περίσσεψαν, έβαλα ακόμη μια στρώση φύλλο, πάντα αλειμμένα με ελαιόλαδο.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Κολάζ Πορτοκαλόπιτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

υπογραφή Ήβη

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe