Skip to Content

Λικέρ Πορτοκάλι ή άλλα Εσπεριδοειδή

Λικέρ Πορτοκάλι ή άλλα Εσπεριδοειδή

Sharing is caring!

 

Η μέθοδος για να γίνει ένα λικέρ Πορτοκάλι ή άλλα εσπεριδοειδή, όπως λεμόνια, περγαμόντο, μανταρίνια, νεράντζια, πόμελο, κλπ. είναι πολύ απλή.  Παίρνουμε το φλούδα ή το ξύσμα και το αφήνουμε μέσα στο αλκοόλ για αρκετό καιρό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.  Μετά φτιάχνουμε ένα απλό συρόπι με ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μαζί.

διάφορα εσπεριδοειδή

Η καταγωγή του συζύγου μου είναι από την Αρκαδία αλλά όλοι οι συγγενείς μας ζουν στη Σπάρτη, Λακωνίας.Η Σπάρτη βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου και στη μεγάλη πεδιάδα που διασχίζει ο ποταμός Ευρώτας.Εκεί βρίσκονται τα κέντρα για την επεξεργασία προϊόντων όπως ελιών και εσπεριδοειδών.Πρόσφατα έχουν γίνει επενδύσεις με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χυμών αφού τα πορτοκάλια της Λακωνίας είναι ξακουστά για την ποιότητά τους και για τους χυμούς που παράγονται από τα πορτοκάλια της.

Ταΰγετος

Οι συγγενείς μας έχουν και ελαιώνες αλλά και περιβόλια με πορτοκάλια.Η παραγωγή τους είναι μόνο για προσωπική κατανάλωση και συνήθως τα προϊόντα τους τα μοιράζονται με συγγενείς και φίλους.

Οι Έλληνες είμαστε φιλόξενος λαός και εάν έχεις φίλους που παράγουν κάποια προϊόντα, για να σου στείλουν χαιρετίσματα με κάποιον, θα τα συνοδεύσουν και με κάτι που έχουν από την παραγωγή τους.Εμείς έχουμε και κάποιους φίλους στην Κρήτη και επειδή τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος γιος μου, που είναι φοιτητής, τα καλοκαίρια δούλευε στα ξενοδοχεία της Κρήτης, όποτε ερχόταν στην Αθήνα με ρεπό μου έφερνε και κανένα μπουκάλι τσικουδιά (και όχι μόνο) σαν χαιρετίσματα από τους φίλους μας.Η τσικουδιά είναι το τοπικό ποτό της Κρήτης, αντίστοιχο με το τσίπουρο, το ρακί ή τη ζιβανία.

ζηβανία

Όσοι έχουν πάει στην Κρήτη θα γνωρίζουν ότι όπου και αν πας θα σε κεράσουν ένα ποτηράκι τσικουδιά και είναι προσβολή να μην το δεχτείς. Έτσι έχουν μαζευτεί πάρα πολλά μπουκάλια τσικουδιάς από την Κρήτη αλλά και ζιβανίας από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο.  Στο σπίτι δεν πίνουμε πολύ, κανένα κρασάκι και κανένα ουζάκι ο άντρας μου μόνο.

Τα μπουκάλια που μου έχουν στείλει από την Κύπρο είναι από οινοποιεία ενώ τα Κρητικά είναι χύμα, σπιτικά, δικής τους παραγωγής.

Την τελευταία φορά που ήρθαν επίσκεψη οι συγγενείς μας από τη Σπάρτη μας έφεραν ένα κιβώτιο πορτοκάλια από το περιβόλι τους.

Φάγαμε αρκετά αλλά στο τέλος θα χαλούσαν και άρχισα να φτιάχνω χυμό για τα παιδιά.  Καθώς τα έστυβα μου ήρθε η ιδέα.  Να κάνω κάτι με τα υπόλοιπα πορτοκάλια και την τσικουδιά.

Θυμήθηκα ότι πέρσι είχα δει μια εκπομπή στην τηλεόραση που έφτιαχναν λικέρ από πορτοκάλι και κοίταξα στα τετράδια μου να δω εάν το είχα σημειώσει.  Πραγματικά ήταν σημειωμένο μόνο που η διαδικασία δεν ήταν και πολύ ξεκάθαρη και έτσι έψαξα στο ιντερνέτ να βρω στοιχεία σχετικά.

Όπως είδα η διαδικασία ήταν πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν φλούδες από πορτοκάλια τις οποίες θα άφηνα μαζί με την τσικουδιά για δεκαπέντε μέρες. Μετά θα έφτιαχνα ένα συρόπι και θα τα ανακάτευα όλα μαζί.  Βέβαια είδα και άλλους τρόπους αλλά αυτός μου άρεσε καλύτερα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.Ένα ελαφρύ λικέρ που αμφιβάλλω βέβαια αν θα το πιούμε αλλά σίγουρα θα το καταναλώσω στις συνταγές μου, στα γλυκά αλλά και στα φαγητά.

Αυτό που έμαθα διαβάζοντας τα διάφορα ιστολόγια, είναι ότι τα λικέρ με πορτοκάλι λέγονται και triplesec και για να γίνουν έχουν σαν βάση οποιοδήποτε ουδέτερο αλκοολούχο ποτό, όπως βότκα, ούζο, τσικουδιά, ρακί, τσίπουρο, ζιβανία και κάτι μέσα που θα του δώσει το άρωμα.

orange liqueur

Μετά αφαιρούμε τα στερεά υλικά, το φιλτράρουμε, προσθέτουμε το γλυκαντικό και το αφήνουμε να παλαιώσει. Τέλος εμφιαλώνουμε και  σερβίρουμε. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές  και διαδικασίες, αλλά το αποτέλεσμα είναι περίπου το  ίδιο.

Για να φτιάξω το δικό μου λικέρ, χρησιμοποίησα τις φλούδες από τέσσερα πορτοκάλια τις οποίες έβαλα σε μια κανάτα για καφέ ή τσάι, έτυχε να έχει και φίλτρο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, το γέμισα με τσικουδιά και με το φίλτρο πίεσα τις φλούδες μέσα στο ποτό.

Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα και λικέρ περγαμόντο με τη μόνο διαφορά επειδή ήθελα τη φλούδα να κάνω γλυκό, αντί να βάλω φλούδες, χρησιμοποίησα το ξύσμα του περγαμόντο.

λικέρ περγαμόντο στο μπουκάλι

Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε λικέρ με οποιαδήποτε εσπεριδοειδή θέλετε, αλλά τα μικρότερα όπως τα μανταρίνια ή τα κουμκουάτ τα βάζουμε ολόκληρα μέσα στο αλκοόλ, αφού πρώτα τα τρυπήσουμε.

Mandarins pierced

Λικέρ Πορτοκάλι ή άλλα εσπεριδοειδή

Υλικά:

  • 3 κούπες τσικουδιά
  • 4 πορτοκάλια ή άλλο εσπεριδοειδές, μόνο τις φλούδες ή το ξύσμα του φρούτου

Για το σιρόπι:

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • Φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια πολύ ψιλά, χωρίς το εσωτερικό άσπρο και τοποθετείστε σε μια κανάτα. Προσθέστε 3 ποτήρια αλκοόλ τσικουδιά, βότκα, ρακί, ζιβανία κλπ., και αφήστε το για δεκαπέντε ή περισσότερες ημέρες.
  2. Την δέκατη πέμπτη ημέρα ετοιμάστε το σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει.
  3. Βάλτε όλα τα υλικά για το συρόπι μαζί να βράσουν για 5 λεπτά και τέλος ρίξτε το χυμό λεμονιού.Τη φλούδα την πετάμε.
  4. Αφαιρέστε τις φλούδες από τα πορτοκάλια και περάστε το ποτό από τουλπάνι ή φίλτρο καφετιέρας και αφού κρυώσει το συρόπι αναμείξτε τα.
  5. Φυλάξτε το μέσα σε καθαρά μπουκάλια.

Σημείωση:  Νέα ενημέρωση 2 Δεκεμβρίου, 2009

Από τότε που έκανα το Λικέρ με Καφέ και ανακάλυψα ένα καινούργιο τρόπο να κάνουμε λικέρ χρησιμοποιώντας το συρόπι από γλυκά του κουταλιού, κανένα συρόπι μου τώρα δεν πάει χαμένο.  Ή θα γίνει λικέρ ή θα βρέξει γλυκά που θέλουν συρόπι, όπως ρεβανι, χαλβά, μπακλαβά κλπ!

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Εσπρέσσο – Κεράσι Λικέρ σε Πέντε Λεπτά

Λικέρ Φράουλας

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιώτα

Tuesday 23rd of November 2010

Θα το δοκιμάσω σύντομα. Εξαιρετική η ιδέα σου να χρησιμοποιείς τα σιρόπια από τα γλυκά του κουταλιού. Εγώ μέχρι τώρα τα πετούσα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright