Skip to Content

Φανουρόπιτα κλασσική και η δική μου εκδοχή με Ταχίνι

Φανουρόπιτα κλασσική και η δική μου εκδοχή με Ταχίνι

Sharing is caring!

Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ το οποίο γίνεται μια φορά το χρόνο. 

Την πηγαίνουμε στην εκκλησία  είτε την παραμονή της ημέρας του Αγίου,  στις 26 Αυγούστου στον εσπερινό ή ανήμερα στις 27 το πρωί ή και πάλι στον εσπερινό της 27ης.   

Φανουρόπιτα στο ταψί εικόνα

Αφού διαβαστεί από τον ιερέα μετά μοιράζεται στους πιστούς.

Στην Κύπρο, την Φανουρόπιτα μπορείς να την πας στην εκκλησία για να διαβαστεί από τον παπά κάθε Παρασκευή.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω εάν αυτό ισχύει και στην Ελλάδα.

Φανουρόπιτα με καρύδια φωτογραφία

Εκείνοι που λαμβάνουν το κέικ πρέπει να μακαρίσουν τη μάνα του Αγίου και να παρακαλέσουν να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της, με την εξής φράση γιατί το όνομά της δεν είναι γνωστό:  “Θεός σ’χωρέσει τη Μάνα του Αγίου Φανουρίου”.

Πριν περάσω στη συνταγή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η απουσία μου από το blog οφείλεται σε πένθος λόγω του ξαφνικού θανάτου του αδελφού μου στις 20 Αυγούστου (2010), αλλά επειδή δεν θα έχει νόημα να βάλω τη συνταγή όταν θα επανέλθω, θα ήθελα να κάνω αυτή τη προσπάθεια, γιατί μου είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ για να γράψω.

Εκτός από τα δυσάρεστα, ευτυχώς έχουμε και μερικά ευχάριστα νέα.   

Η κόρη μου πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και ο γιος μου που τελείωσε το πρώτο εξάμηνο του Μεταπτυχιακού του στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, βγήκε πρώτος στην τάξη του και πήρε υποτροφία.

Ο Άγιος Φανούριος εικόνα

Ο Άγιος Φανούριος

Στις 27, Αυγούστου, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Συναξάρι, εορτάζουμε τη μνήμη  του Αγίου Φανουρίου.   Ο Άγιος εμφανίστηκε σε ανθρώπους στο νησί της Ρόδου το 1500.

Αρκετοί άνθρωποι είχαν ένα όραμα του Αγίου και στη συνέχεια  ανακαλύφθηκε η εικόνα του.   Η εικόνα του απεικόνιζε ένα νεαρό στρατιώτη που κρατούσε ένα σπαθί στο ένα χέρι και ένα αναμμένο κερί στο άλλο.

Η παράδοση σχετίζεται με τη μητέρα του, που ήταν πολύ αμαρτωλή. Η αγάπη του για τη μητέρα του τον έκανε να προσεύχεται αδιάκοπα για τη σωτηρία της ψυχής της.

Ακόμη και κατά τη στιγμή του μαρτυρικού θανάτου του δια λιθοβολισμού, δεν μπορούσε ακόμη και τότε να ξεχάσει τη μητέρα του, και προσευχήθηκε για τη σωτηρία της ψυχής της.

Είναι ο Άγιος που φανερώνει τα χαμένα ζώα ή πράγματα και την τύχη. Γι’αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί και στην πίστη του λαού έχει θέση μάντη.

Την ημέρα του Αγίου, οι πιστοί ψήνουν ένα ειδικό γλυκό ψωμί ή κέικ το οποίο, αφού λειτουργηθεί στην εκκλησία, μοιράζεται στους πιστούς.

Φανουρόπιτες μέσα στην εκκλησία εικόνα

Στην Κύπρο θυμάμαι ότι το μοίραζαν σε εφτά μονοστέφανες γυναίκες για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του Αγίου.

πρόσφορα και πίτες εικόνα

Λόγω του ονόματος του Αγίου Φανουρίου υπάρχει μια άλλη παράδοση, που λέει ότι όταν χάσεις κάτι ή θέλεις να βρεις κάτι, υλικό ή μη, τάζεις πίτα στον Άγιο “Φανουρίου” και θα σου το φανερώσει.

Πολλές φορές στο παρελθόν, από προσωπική εμπειρία, είχα χάσει “κάτι” και πραγματικά πάντα είχε αποτέλεσμα!

παπάς στη λειτουργία εικόνα

Φέτος κάτι έχασε ο γιος μου πριν μερικούς μήνες.  Εκείνες τις μέρες φαινόταν αδύνατον να βρεθεί και αφού έκανε ό,τι μπορούσε,  έταξα την πίτα.  Ως εκ θαύματος, μετά από λίγες ημέρες  βρέθηκε.

φανουρόπιτες και πρόσφορα εικόνα

Στο Παγκράτι, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι που ανήκει στους Αγίους Τόπους, στην οδό Αγίου Φανουρίου (μεταξύ Φιλολάου και Υμηττού).

Αφού τελειώσει τη λειτουργία, ο παπάς βγαίνει στο προαύλιο όπου ευλογεί τις πίτες.  Φέτος θα είχε πάνω από 200 πίτες που είχαν στρωθεί πάνω σε τρία μεγάλα τραπέζια έξω στο προαύλιο.

Τα υλικά που βάζουμε στο κέικ πρέπει να είναι μονά στον αριθμό, από  7, 9, 11 κλπ., ανάλογα με την περιοχή.

Τα βασικά υλικά είναι αλεύρι, ζάχαρη, λάδι, κανέλα, γαρύφαλλα, καρύδια, σταφίδες και μετά ότι άλλο θέλετε προσθέτετε, αρκεί το κέικ να είναι νηστίσιμο.

Στην εκκλησία μην ξεχάσετε να πάρετε  μαζί σας ένα μαχαίρι για να κόψετε και χαρτοπετσέτες για να την μοιράσετε ή να την κόψετε από πριν σε κομμάτια τα οποία θα τυλίξετε σε μεμβράνη κουζίνας ή χαρτοπετσέτα.

Βοήθειά σας!

Φανουρόπιτα κομμένη εικόνα

 Ενημέρωση:  25 Αυγούστου, 2016

Νέα Φανουρόπιτα με Ταχίνι

Αυτή τη Φανουρόπιτα την έφτιαξα σήμερα, γιατί η χάρη του Αγίου βοήθησε και πάλι σε κάτι που ζήτησα, αλλά το οποίο θα ήθελα να το κρατήσω προσωπικό.

Το κέικ αυτό είναι πανεύκολο και ούτε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω μίξερ αλλά απλώς το ανακάτεψα με το σύρμα.

Φανουρόπιτα κομμένη φωτογραφία

Όταν γύρισα το βίντεο αυτό φέτος (2018), χρησιμοποίησα το μίξερ.

Ενημέρωση 2021:

Παλιά, τη Φανουρόπιτα την πηγαίναμε στην εκκλησία και τη μοιράζαμε στους πιστούς, χωρίς καμία προφύλαξη. Τους δίναμε τη χαρτοπετσέτα και έπαιρναν το κομμάτι μόνοι τους.

Φανουρόπιτα κομμένη και τυληγμένη με μεμβράνη κουζίνας εικόνα

Λόγω το Covid, τώρα με μεγάλη προφύλαξη, στο σπίτι την κόβουμε σε κομμάτια, και είτε τυλίγουμε το κάθε κομμάτι με μεμβράνη κουζίνας ή βάζουμε το κάθε κομμάτι σε σακουλάκι τροφίμων, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.

Φανουρόπιτα Νηστίσιμη

Φανουρόπιτα Νηστίσιμη

Yield: 1 κέικ
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Total Time: 1 hour 20 minutes

Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που που προσφέρεται στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, που γιορτάζει στις 27 Αυγούστου.

Ingredients

Υλικά:

 • 450 γραμμάρια (περίπου 3 1/2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ και 1 κ.γ. αλάτι)
 • 1 ¼ κούπες (260) γραμμάρια ζάχαρη
 • 1 κούπα ελαιόλαδο ελαφρύ (ή ανάμεικτο με σπορέλαιο)
 • 1 κούπα + 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού (3 ζουμερά πορτοκάλια)
 • ½ κούπα (90 γραμμάρια) σταφίδες
 • ½ κούπα (100 γραμμάρια) καρύδια
 • 3/4 κουταλιάς κανέλα σε σκόνη
 • 1 κ.γ. γαρύφαλλα σε σκόνη
 • 1 κουταλιά ξύδι
 • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικό)

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Κτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύδι και ανακατεύουμε.
 2. Ανακατεύουμε στο αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο τα καρύδια και τη σταφίδα και τα προσθέτουμε στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
 3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ο C ή στους 160ο C, εάν ο φούρνος λειτουργεί με αέρα.
 4. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή απλώς βάζουμε λαδόκολλα από κάτω.
 5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου 24 – 26 εκ.
 6. Βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο, να βγει καθαρό.
 7. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω.

Notes

 • Επειδή δεν χρησιμοποιώ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το φτιάχνω μόνη μου, με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπέικιν πάουντερ και αλάτι.  Η αναλογία είναι για κάθε 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βάζουμε 5 γρ. μπέικιν πάουντερ και 2.5 γρ. αλάτι.
 • Με αυτά τα τρία υλικά γίνεται το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έτσι πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα υλικό.
 • Με την ποσότητα της ζάχαρης που βλέπετε στη συνταγή, η Φανουρόπιτα γίνεται γλυκιά, γιαυτό μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα, ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε. Εγώ θα έβαζα 3/4 της κούπας για το δικό μου γούστο.
Nutrition Information
Yield 20 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 127Total Fat 11gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 10gCholesterol 0mgSodium 117mgCarbohydrates 7gFiber 0gSugar 6gProtein 0g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Φανουρόπιτα κέικ φωτογραφία

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Yield: 1 κέικ
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Total Time: 1 hour 20 minutes

Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ το οποίο γίνεται μια φορά το χρόνο. Την πηγαίνουμε στην εκκλησία είτε την παραμονή της ημέρας του Αγίου, στις 26 Αυγούστου στον εσπερινό ή ανήμερα στις 27 το πρωί ή και πάλι στον εσπερινό της 27ης. Αφού διαβαστεί από τον ιερέα μετά μοιράζεται στους πιστούς, ως ευλογία.

Ingredients

Υλικά:

 • 375 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με μπέικιν πάουντερ και αλάτι, βλέπετε σημείωση).
 • 100 γραμμάρια ζάχαρη (έβαλα μαύρη ζάχαρη)
 • 65 γραμμάρια ελαιόλαδο
 • 125 γραμμάρια ταχίνι με μέλι (εάν βάλετε απλό ταχίνι θα αυξήσετε τη ζάχαρη σε 1 κούπα)
 • 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
 • 1/4 κούπας κονιάκ (προαιρετικό, ή αντικαθιστούμε την ποσότητα του κονιάκ με περισσότερο χυμό πορτοκάλι)
 • 30 γραμμάρια σταφίδες
 • 150 γραμμάρια καρύδια
 • 1 κ.γ. κανέλα
 • 1 κ.γ. γαρίφαλα σε σκόνη
 • 1 κουταλιά ξύδι

Instructions

Εκτέλεση:

 1. Κτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και το ταχίνι στο μίξερ.
 2. Ανακατεύουμε στο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια και τη σταφίδα με μερικές κουταλιές από το αλεύρι.
 3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το μπράντυ και το ξύδι και προσθέτουμε το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες με τα καρύδια και ανακατεύουμε.
 4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
 5. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 20 εκ. ή απλώς βάζουμε λαδόκολλα από κάτω και στρώνουμε το μείγμα.
 6. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα το δοκιμάσουμε στο κέντρο, να βγει καθαρό.
 7. Αφού κρυώσει, εάν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω.

Notes

Σημείωση:

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του περιέχει αλάτι και μπέικιν πάουντερ, αλλά επειδή χρησιμοποίησα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τα υλικά αυτά τα πρόσθεσα εκ των υστέρων.  Η αναλογία είναι  5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ και 2,5 γραμμάρια αλάτι, σε 150 γραμμάρια αλεύρι. Εάν χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μην τα βάλετε.

Το κέικ έγινε πεντανόστιμο και παρόλο που φούσκωσε αρκετά, φαίνεται επίπεδο λόγω του ότι την πρώτη φορά που το έφτιαξα, το έψησα σε μεγαλύτερο ταψί απ’ ότι έπρεπε. Χρησιμοποίησα ταψί 28 εκ. αντί 20 εκ. γιαυτό μην το φοβηθείτε ότι δεν θα ψηλώσει.

Nutrition Information

Amount Per Serving Calories 441

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΓΛΥΚΑ

Μερικά νηστίσιμα γλυκά για να φτιάξετε όταν νηστεύετε και όχι μόνο!

Κολάζ Φανουρόπιτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιώτα

Saturday 2nd of October 2010

Κυρία Ήβη, Τέλεια η Φανουρόπιτα. Την έκανα πριν τη γιορτή να τη δοκιμάσουμε σαν κέικ και εξαφανίστηκε σε χρόνο μηνδέν.

Ivy

Friday 10th of September 2010

Ευχαριστώ Γιώτα μου, νάσαι καλά.

Γιώτα

Tuesday 7th of September 2010

Συλλυπητήρια και από εμένα. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Συγχαρητήρια για τα παιδιά σου! Φιλιά πολλά Γιώτα

Ivy

Thursday 26th of August 2010

Ευχαριστώ πολυ.

popelix

Thursday 26th of August 2010

Τα θερμά μου συλλυπητήρια, Ο Θεός να τον αναπαύσει… Συγχαρητήρια για τα παιδιά σου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe