Skip to Content

Γαλοπούλα Γεμιστή (Κυπριακή Συνταγή)

Γαλοπούλα Γεμιστή (Κυπριακή Συνταγή)

Sharing is caring!

Το έθιμο μας στην Κύπρο τα Χριστούγεννα, ήταν να φτιάχνουμε Γαλοπούλα Γεμιστή, που τη ψήναμε ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Η γέμιση ήταν από συκωτάκια πουλιών, ρύζι, αμύγδαλα και σταφίδες. 

Τη συνόδευαν υπέροχες πατατούλες ψητές, που ήταν λουκούμι!

στήθος γαλοπούλας σε φέτες εικόνα

Πάντα η μητέρα μου έφιαχνε μια τεράστια γαλοπούλα γιατί ήμαστε μεγάλο σόι, έξι αδέλφια.

Έχω άλλα πέντε αδέλφια και εκτός από τον ένα αδελφό μου που έλειπε γιατί ήταν στην Αυστραλία, οι υπόλοιποι μαζί με τους/τις συζύγους και παιδιά, μαζευόμασταν στο πατρικό μας σπίτι.

Ξεκινώντας από την παραμονή ανήμερα τα Χριστούγεννα, την επομένη των Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια και του Αγίου Ιωάννη όλοι έκαναν από ένα τραπέζι και μαζευόμασταν σε διαφορετικό σπίτι.

Γέμιση γαλοπούλας εικόνα

Αυτή τη συνταγή την κάνω εδώ και πάρα πολλα χρόνια και δεν θέλω να την αλλάξω με τίποτε.  

Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τις συνταγές, αλλά εκτός από μία φορά που την έφτιαξα με κάστανα, δεν θα την ξαναπειράξω γιατί είναι τέλεια ακριβώς όπως είναι.

κολάζ γέμιση γαλοπούλας εικόνα

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο συνηθίζουμε τις μέρες τις πρωτοχρονιάς να παίζουμε και λίγο χαρτάκι, για να δοκιμάσουμε την τύχη μας και καμιά φορά το ξεκινούσαμε και λίγο νωρίτερα στις συγκεντρώσεις μας μετά το φαγητό.  

Οι μεγάλοι παίζανε τα δικά τους τα παιχνίδια τριάντα ένα ή πόκερ και τα μικρά παίζαμε «πατητό», δηλαδή όσοι παίκτες ήταν κόβαμε από την τράπουλα τόσα κομμάτια, ποντάραμε «πατούσαμε το κέρμα πάνω στο τραπουλόχαρτο και η “μάνα” κέρδιζε όσους είχαν μικρότερο χαρτί και πλήρωνε τους υπόλοιπους.  

Θυμάμαι τη χαρά που κάναμε σαν παιδιά όταν κερδίζαμε και γεμίζαμε με κέρματα γιατί δεν είχαμε και πολύ χαρτζιλίκι και έτσι αγοράζαμε κάτι που θέλαμε.

Αυτό το κάνουμε και τώρα με τα παιδιά μας, συνήθως από τότε που θα κλείσουν τα σχολεία μέχρι και καμιά-δυό μέρες μετά την παραμονή.

Μαζευόμαστε τα βράδια και παίζουμε καμιά-δυο ώρες το πατητό ή άλλα παιχνίδια με χαρτιά, χωρίς λεφτά, ή παίζουμε επιτραπέζια και περνάμε ευχάριστα το βράδια μας.

Μαρινάρισμα της γαλοπούλας

Σημείωση (Χριστούγεννα 2008)

Για να γίνει πιο τρυφερή η γαλοπούλα μπορούμε να τη μαρινάρουμε με δύο τρόπους:

Είτε σε αλατόνερο όλο το βράδυ ή με στεγνό μαρινάρισμα. 

Μαρινάρισμα της γαλοπούλας στο αλάτι εικόνα

Ενημέρωση 27 Δεκεμβρίου, 2013:

Φέτος έκανα πολύ περισσότερη γέμιση και αφού γέμισα τη γαλοπούλα, την υπόλοιπη την τύλιξα σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο και την έψησα μαζί με τις πατάτες, χώρια από τη γαλοπούλα.  

Οι πατάτες ήταν μεγαλούτσικες και μερικές τις έβαλα ολόκληρες και τις πιο μεγάλες τις έκοψα στη μέση και τις χάραξα όλες για να απορροφήσουν μέσα όλα τα αρώματα.  

Για να τις ψήσω έβαλα ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, χυμό μανταρινιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.  Τοποθέτησα το ταψί στην πιο χαμηλή θέση του φούρνο και από πάνω έβαλα το ταψί με τη γαλοπούλα.

Γαλοπούλα μαριναρισμένη εικόνα

Φέτος, λόγω κρίσης, η γαλοπούλα ήταν κατεψυγμένη, γύρω στα 4 κιλά.

Η μόνη διαφορά από τη φρέσκια, εκτός του ότι είναι πιο καθαρή και χρειάζεται λιγότερο κόπο να καθαριστεί, είναι σαφώς πολύ πιο φτηνή, αλλά το ίδιο νόστιμη.

Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι θα πρέπει να την αφήσετε στη συντήρηση τουλάχιστον 2 – 3 ημέρες να ξεπαγώσει σιγά-σιγά και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμη όσο η φρέσκια γαλοπούλα.

Τη γαλοπούλα την έβαλα σε άλλο ταψί με λαχανικά και την περιέχυσα με μια μαρινάδα.

Μαρινάδα:

  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές μουστάρδα απαλή
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα χυμό μανταρινιού
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Αλάτι,
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 2 κούπες νερό
Γαλοπούλα μαριναρισμένη φωτογραφία

Γύρω από τη γαλοπούλα έβαλα τα λαχανικά τα οποία χρησιμοποίησα αργότερα για να φτιάξω τη σάλτσα.

Λαχανικά για τη Γαλοπούλα Γεμιστή:

  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες ψητό σκόρδο
  • 2 κλαράκια σέλερυ
  • 6 καρότα
  • Κοτσάνια μαϊντανού, τα οποία κράτησα όταν έφτιαξα τη γέμιση 

Εκτέλεση:

Έψησα τη γαλοπούλα σκεπασμένη με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη συνταγή. Έβγαλα τη γαλοπούλα από το ταψί να κρυώσει για να την κόψω σε φέτες και πέρασα τα λαχανικά μαζί με τους χυμούς του φαγητού από το μούλτι να λιώσουν και μετά τα πέρασα από σίτα για να φτιάξω τη σάλτσα.  Από τα καρότα έβαλα μόνο δύο.

κολάζ γέμισμα της γαλοπούλας εικόνα

Σάλτσα για τη Γαλοπούλα Γεμιστή:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε τη σάλτσα, αλλά αυτή είναι αρκετά απλή. Ξεκινάμε με ένα ρου (δηλαδή καβουρδίζουμε το αλεύρι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και ρίχνουμε το ζωμό. Ανακατεύουμε το σάλτσα μέχρι να αρχίσει να πήζει και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.

Υλικά:

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • Ζωμό από τη γαλοπούλα (περίπου 3 – 4 κούπες)
  • 1 κ.γ. βούτυρο

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα βαρύ τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το αλεύρι, μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα.
  2. Ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι εικόνα

Ενημέρωση:  Χριστούγεννα 2020

Γαλοπούλα Γεμιστή (Ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο)  

Φέτος ήθελα να φτιάξω πατάτες Hasselback σαν συνοδευτικό, έτσι αποφάσισα τη γαλοπούλα γεμιστή, να την ψήσω χωρίς να την καλύψω με αλουμινόχαρτο.   

Πατάτες Hasselback χάσελμπακ εικόνα

Μαρινάρισα τη γαλοπούλα σε αλατόνερο όπως κάνω συνήθως.  Χρησιμοποίησα γαλοπούλα κατεψυγμένη (ήταν 4 κιλά) με ενσωματωμένο θερμόμετρο.

Στο ταψί του φούρνου έβαλα:

  • 1 καρότο χονδροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλερυ, κομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη
  • 1 βιολογικό κύβο λαχανικών
  • 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • Από πάνω έβαλα μία σχάρα και περίπου 3 κούπες νερό ή όσο χρειάζεται να φτάσει στο ύψος της σχάρας
Λαχανικά στο ταψί με τη σχάρα από πάνω εικόνα

Έδεσα τα πόδια της Γαλοπούλας και τις φτερούγες τις στερέωσα κάτω από την πλάτη. Μετά έβαλα μια σχάρα μέσα στο ταψί και έβαλα τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω. 

Γαλοπούλα πάνω στη σχάρα εικόνα

Σήκωσα προσεκτικά το δέρμα της γαλοπούλας και έβαλα μέσα βούτυρο (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) σε κάθε μεριά του στήθους.  Έβαλα άλλο μισό κουταλάκι του γλυκού ανάμεσα σε κάθε μπούτι και μισό κουταλάκι ανάμεσα από κάθε φτερούγα.  Από πάνω στη γαλοπούλα έτριψα λίγο πιπέρι και ρίγανη (όχι αλάτι).

Βάζοντας βούτυρο κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας εικόνα

Εν τω μεταξύ προθέρμανα το φούρνο στους 200o C και τοποθέτησα τη σχάρα στο πιο χαμηλό σημείου του φούρνου.  Όταν έβαλα τη γαλοπούλα μέσα, χαμήλωσα τη θερμοκρασία στους 180oC.

Όσο ψηνόταν η γαλοπούλα ετοίμασα 120 γραμμάρια βούτυρο και το έκανα κλαριφιέ.  Μέσα ανακάτεψα ½ κούπα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο.    

Έψησα τη γαλοπούλα για μια ώρα και έβγαλα το ταψί από το φούρνο, κλείνοντας αμέσως το φούρνο για να μην πέσει η θερμοκρασία.   .

Με ένα πινέλο άλειψα τη γαλοπούλα με τη βούτυρο και ελαιόλαδο και την ξαναέβαλα μέσα στο φούρνο και συνέχισα το ψήσιμο για άλλη μια ώρα.

Αυτή η διαδικασία έγινε άλλη μια φορά.  Όταν την έβγαλα από το φούρνο να την αλείψω ξανά, είδα ότι είχε πάρει αρκετό χρώμα.  Για να μην καεί η πέτσα, έκοψα ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο το οποίο έβαλα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακουμπάει πάνω στη γαλοπούλα, απλώς να τη σκεπάζει.

Γαλοπούλα πριν το τελικό ψήσιμο εικόνα

Την έψησα για άλλη μια ώρα, ελέγχοντας κατά διαστήματα να δω εάν το θερμόμετρο που είχε μέσα, είχε βγει προς τα έξω.

Όταν ήταν έτοιμη την έβγαλα από το ταψί και την τοποθέτησα σε ένα ξύλο κοπής για 30 λεπτά, πριν να αρχίσω να την τεμαχίζω.  (Μην το παραλείψετε αυτό το στάδιο γιατί βοηθάει να απορροφήσει τα υγρά που έχει μέσα και να μείνει ζουμερή). 

Έκοψα πρώτα τα μπούτια και μετά τις φτερούγες.  Αφαίρεσα τα κόκκαλα για να φτιάξω σούπα την επόμενη μέρα. 

Μετά αφαίρεσα τη γέμιση.  Τέλος έκοψα το στήθος σε φέτες και κράτησα και τον σκελετό για τη σούπα.  

Γαλοπούλα ψημένη εικόνα

Για να φτιάξω τη σάλτσα (gravy):

Όσο έβρεχα τη γαλοπούλα με το βούτυρο και ελαιόλαδο, όταν έβλεπα ότι το νερό εξατμιζόταν, φρόντιζα να προσθέτω κι άλλο νερό ώστε να μην στεγνώσει. 

Αφού έβγαλα τη γαλοπούλα από το ταψί, σούρωσα το ζουμάκι που έμεινε.  Έβαλα τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και τα πίεσα να βγάλουν κι αυτά όλα τα υγρά τους.  Έμεινε ένας πουρές λαχανικών τον οποίο πέταξα.  Έβαλα το άδειο ταψί πάνω σε αναμμένο μάτι της κουζίνας, έριξα λίγο από το ζωμό και με το σύρμα ξεκόλλησα ότι υπήρχε κολλημένο στο ταψί.  Το ζουμί αυτό το ξαναέβαλα πίσω στο υπόλοιπο ζουμί

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, έβαλα περίπου 3 κουταλιές από το βούτυρο – ελαιόλαδο που περίσσεψε και έριξα λίγο αλεύρι ίσα να βραχεί και να γίνει ρου (όπως κάνουμε την μπεσαμέλ). Πρόσθεσα 1 κούπα από το ζωμό και αφού το δοκίμασα, είδα ότι ήταν αρκετά αλμυρό.  Πρόσθεσα λίγο νερό και γάλα (περίπου άλλο 1 ποτήρι συνολικά) και το ανακάτεψα με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Η σάλτσα θα πρέπει να μείνει αρκετά αραιή.   

Τον υπόλοιπο ζωμό που περίσσεψε το κρατάμε στο ψυγείο, είτε να ξανακάνουμε σάλτσα ή σαν ζωμό σε άλλα φαγητά.

Γαλοπούλα Γεμιστή εικόνα

Γαλοπούλα Γεμιστή (Κυπριακή Συνταγή) με Σάλτσα

Yield: 15
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 3 hours
Additional Time: 1 hour
Total Time: 5 hours

Το έθιμο μας στην Κύπρο τα Χριστούγεννα, ήταν η Γαλοπούλα Γεμιστή, που τη ψήναμε ανήμερα τα Χριστούγεννα, με γέμιση από συκωτάκια πουλιών, ρύζι και αμύγδαλα και σταφίδες.  Τη συνόδευαν υπέροχες πατατούλες ψητές, που ήταν λουκούμι!

Ingredients

Υλικά:

  • 1 γαλοπούλα, γύρω στα 6 κιλά

Γέμιση

  • 650 γραμμάρια συκωτάκια κότας (και με κατεψυγμένα μια χαρά γίνεται) και αυτά που θα βρείτε στη γαλοπούλα θα τα χρησιμοποιήσετε
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες φρέσκες ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μούλτι
  • ½ κούπα κρασί λευκό ξηρό
  • ½ κούπα ρύζι Καρολίνα
  • ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα (με τη φλούδα)
  • ½ κούπα σταφίδα ξανθή
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κούπα νερό

Για τις πατάτες:

  • 2 κιλά πατάτες (περίπου 1 μεγάλη πατάτα κατ’ άτομο)
  • Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κούπα χυμό λεμονιών
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Δενδρολίβανο φρέσκο

Για τη σάλτσα:

  • 3 κουταλιές εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ζωμό από τη γαλοπούλα (περίπου 3 - 4 κούπες)
  • 1 κουταλιά βούτυρο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Εάν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκια γαλοπούλα, θα πείτε στον κρεοπώλη να μην κάνει μεγάλη τομή στην κοιλιά της γαλοπούλας. Με ένα τσιμπιδάκι βγάζετε τα υπολείμματα από τα φτερά που θα δείτε ελέγχοντας προσεκτικά τη γαλοπούλα. Την καψαλίζετε να φύγουν όλα τα μικρά φτερά. Εάν πάρετε κατεψυγμένη, θα πρέπει να την αφήσετε στην συντήρηση να ξεπαγώσει σιγά-σιγά δυο-τρεις μέρες πριν. Η κατεψυγμένη δεν χρειάζεται ιδιαίτερο καθάρισμα.
  2. Μια μέρα πριν μπορείτε να μαρινάρετε τη γαλοπούλα.
  3. Την πλένετε πάρα πολύ καλά μέσα έξω και είναι έτοιμη για γέμιση. Αυτό καλό είναι να γίνει την παραμονή γιατί παίρνει αρκετή ώρα η όλη διαδικασία.

Ετοιμάστε τη γέμιση.

  1. Θα ξεπλύνετε καλά τα συκωτάκια και αφού στραγγίσουν θα τα κόψετε σε μικρά κυβάκια όσο πιο ψιλά γίνεται, σχεδόν σαν κιμάς, εάν έχετε εξάρτημα στο μίξερ σας που κόβει κιμά, ακόμη καλύτερα.
  2. Βάζετε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Πριοσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε για μερικά δευτερόλεπτα. Ρίχνετε τα συκωτάκια και τα σοτάρετε και αυτά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στην συνέχεια ρίχνετε το αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μαϊντανό, τα αμύγδαλα, τη σταφίδα και τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα και λίγο νερό και το αφήνετε να βράσει, για λίγο.
  3. Μόλις βράσει ρίχνετε μέσα το ρύζι, το ανακατεύετε 2-3 φορές και έπειτα το αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει σχεδόν όλο το νεράκι του. Το κατεβάζετε από τη φωτιά το σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει.
  4. Αφού αλατοπιπερώσετε τη γαλοπούλα από μέσα, την τοποθετείτε στο μεγάλο ταψί του φούρνου και την ακουμπάτε μέσα για να τη γεμίσετε. Θα γεμίσετε το στομάχι και το λαιμό και θα ράψετε το δέρμα.
  5. Αρχίστε τη προθέρμανση του φούρνου σας στους 180º C.
  6. Ετοιμάζετε τις πατάτες, και τις κόβετε στα 4 ή στα 8, αναλόγως το μέγεθος και αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και τις τοποθετείτε γύρω από τη γαλοπούλα, την οποία έχετε βάλει με το στήθος προς τα κάτω.
  7. Ρίχνετε το λάδι, το νερό και το λεμόνι, προσέχοντας να μην ξεπλύνετε τις πατάτες.
  8. Σφραγίζετε καλά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο να μη φεύγουν οι ατμοί.
  9. Ψήνετε τη γαλοπούλα για τρεις ώρες (μη φοβηθείτε δε θα λιώσουν οι πατάτες). Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η γαλοπούλα και οι πατάτες. Γυρίζετε τη γαλοπούλα μόνο μια φορά και τη ψήνετε μέχρι να ροδίσει.
  10. Για να κόψετε ωραίες λεπτές φέτες το στήθος θα πρέπει λίγο να κρυώσει η γαλοπούλα χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά.
  11. Βγάλτε την από το ταψί και όταν θα είστε έτοιμοι να την κόψετε θα αδειάσετε τη γέμιση από την κοιλιά και το λαιμό σε πιατέλα. Θα έχετε ένα μαχαίρι που να κόβει πολύ καλά ή ηλεκτρικό μαχαίρι για να κόψετε ωραίες, λεπτές φέτες στήθους.
  12. Σερβίρετε με Σάλτσα .

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα βαρύ τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το αλεύρι,
    μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα.
  2. Ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Nutrition Information
Yield 15
Amount Per Serving Calories 300

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο μπλογκ.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κολάζ Γαλοπούλα Γεμιστή εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Βιβή

Monday 22nd of November 2010

Εξαιρετική συνταγή!

Anna

Wednesday 10th of November 2010

Αυτή τη συνταγή την έψαχνα για πολύ καιρό. Θα τη φτιάξω του χρόνου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe