Το Λαδολέμονο είναι ένα ντρέσσινγκ ή σάλτσα που γίνεται με εξτρά παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και αρωματίζεται με ρίγανη.
Το λαδολέμονο χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση στα ψητά κρέατα ή ψάρια, για να δώσει γεύση σε ωμές ή ζεστές σαλάτες ή για όσπρια.
Στην Αθήνα, προτιμώ να αγοράζω ρίγανη Ταϋγέτου, που είναι πολύ αρωματική. Την περασμένη βδομάδα όμως που πήγαμε στη Σπάρτη, δεν έχασα ευκαιρία να πάμε και να μαζέψουμε ρίγανη από τις παρυφές του Ταϋγέτου.
Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης-Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.
Η ονομασία Ταΰγετος, όπως μαρτυρά ο Παυσανίας, έχει μυθολογικές ρίζες. Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού. Ο Όμηρος αποκαλεί τον Ταΰγετο “περιμήκειον“, λόγω του μεγάλου μήκους της οροσειράς, ενώ ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς θεωρεί ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “ταΰς”, η οποία σημαίνει “μέγας” ή “πολύς”. Ο Βιργίλιος τον αναφέρει ως Ταΰγετα, ενώ κατά τη βυζαντινή περίοδο λεγόταν και Πενταδάκτυλος[2], λόγω των πέντε κορυφών του κεντρικού συγκροτήματος.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας επικράτησε η ονομασία Ζυγός του Μελιγού, από το σλαβικό φύλο των Μελιγγών οι οποίοι, μαζί με τους επίσης σλαβόφωνους Εζερίτες, κατοικούσαν εκεί[3]. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, η οροσειρά λεγόταν “Αγιολιάς ο μακρυνός”, από το μεγάλο μήκος της οροσειράς, μέχρι τελικά που ξαναπήρε το αρχαίο όνομα, Ταΰγετος. Από τους Έλληνες ναυτικούς που λαμβάνουν την κορυφή του σε διοπτεύσεις ονομάζεται “βουνό της Μάνης”.
Ο Ταΰγετος καταλαμβάνει εκτάσεις των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Στα ανατολικά, τον χωρίζει από τον Πάρνωνα ο Ευρώτας ποταμός. Στα δυτικά, οι απολήξεις του φτάνουν στη Μεσσηνιακή πεδιάδα, ενώ στα νότια προβάλλει η χερσόνησος της Μάνης μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου. Βόρεια, η λεκάνη της Μεγαλόπολης παρεμβάλλεται μεταξύ των Αρκαδικών βουνών και των βορειότερων προεκτάσεων του Ταΰγετου.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς που δεν είστε ελληνικής καταγωγής, δεν γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είχε Πυραμίδες ακόμη και πριν από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Η πυραμίδα του Ταϋγέτου είναι ορατή χωρίς τη χρήση κιάλια, αλλά σε αυτήν την εικόνα δεν είναι πολύ σαφές καθώς το πήρα από το αυτοκίνητο και από μακριά. Σας δίνω μερικούς συνδέσμους και αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάσετε όλα αυτά. Μία από αυτές τις πυραμίδες είναι ορατή από το δρόμο προς τη Σπάρτη και είναι πιο καθαρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν υπάρχει χιόνι πάνω του.
Παρόλο που η Πυραμίδα του Ταϋγέτου αμφισβητείται, οι άλλες δεν είναι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, αντί να τις αποκαταστήσει, τις έχει αφήσει σε πλήρη καταστροφή, καθώς η πυραμίδα του Ελληνικού, κοντά στο Άργος, πριν από μερικές δεκαετίες βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Η Origanum vulgaris hirtum (και όχι η oregano vulgaris, η οποία είναι η μαντζουράνα) είναι η πραγματική ελληνική ρίγανη με γεύση τόσο έντονη που, όταν είναι φρέσκια, μουδιάζει το άκρο της γλώσσας όταν την τρώμε.
Η ρίγανη είναι ένα σημαντικό αρωματικό βότανο στη μεσογειακή κουζίνα και πιο πολύ χρησιμοποιείται αποξηραμένη παρά φρέσκια. Όταν είναι φρέσκια, μπορείτε να φτιάξετε πέστο με ρίγανη ή γκουρμέ θαλασσινό αλάτι με ρίγανη.
Για να αποξηράνουμε τη ρίγανη, πρέπει να την πλύνουμε να φύγει η σκόνη και να την αφήσουμε να στραγγίσει. Τη δένουμε σε ματσάκια και την κρεμάμε από τα κοτσάνια να κρέμεται. Την αφήνουμε να στεγνώσει μέσα στο σπίτι για μερικές μέρες ή περισσότερο, μέχρι να αποξηραθεί.
Ο καλύτερος τρόπος για να την αφαιρέσετε από τα κοτσάνια είναι να τη βάλετε σε μια πλαστική σακούλα και στη συνέχεια να τρίψετε τα φύλλα αλλιώς θα τρυπήσετε τα δάχτυλά σας στα κλαδιά.
Επίσης αφού βάλετε γάντια μια χρήσης να αφαιρέσετε τα φύλλα από τα κλαδιά ένα-ένα.
Επίσης βάζω τα φύλλα στο μούλτι για να τα τρίψω και να γίνουν ομοιόμορφα.
Το Λαδολεμόνο με ελαιόλαδο και ρίγανη από τον Ταΰγετο είναι μια ξεχωριστή απόλαυση.
Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που περισσεύει είναι να το ψήσετε είτε στα κάρβουνα, στο φούρνο ή στην τοστιέρα. Μετά το βρέχετε με εξτρά παρθένο ελαιόλαδο (ο άντρας μου βάζει πολυυυυυυύ!) και ρίχνουμε πανω αποξηραμένη ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι εάν θέλουμε. Δεν υπάρχει ωραιότερο ορεκτικό!
Επίσης μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με πίτες και είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για ούζο, τσίπουρο ή κρασί.
Δείτε επίσης την ανάρτησή μου που φτιάχνω Τσιπς με Πίτες.
Βάλτε πάνω μερικά από τα αγαπημένα σας υλικά και θα έχετε ένα νόστιμο μεζεδάκι ή ορεκτικό, παρόμοιο με την Ιταλική μπρουσκέτα.
Πώς φτιάχνουμε το Λαδολέμονο
Για να φτιάξουμε το λαδολέμονο χρειαζόμαστε καλή ποιότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και ρίγανης.
Οι συγγενείς μας στη Σπάρτη έχουν ελαιώνες και μας δίνουν από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους, αλλά σίγουρα δεν μας φτάνει και αγοράζουμε κι άλλο όταν είμαστε εκεί.
Η αναλογία ελαιολάδου προς χυμό λεμονιού εξαρτάται από το πού θα το χρησιμοποιήσετε. Μια καλή αναλογία είναι 1: 1.
Ωστόσο, αυτό είναι θέμα προσωπικού γούστου. Για παράδειγμα, εάν θα το ρίξετε πάνω σε ένα λιπαρό ψάρι, είναι προτιμότερο να προσθέσετε περισσότερο χυμό λεμονιού. Εάν θέλετε να το ρίξετε σε μια σαλάτα και να μειώσετε τις θερμίδες, προσθέστε λιγότερο ελαιόλαδο.
Αφού προσθέσετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, τα άλλα κύρια συστατικά είναι η ρίγανη, το χοντρό θαλασσινό αλάτι και πιπέρι.
Η ρίγανη είναι το βασικό αρωματικό βότανο για αυτό το ντρέσσινγκ. Ακόμη και εδώ στην Ελλάδα οι Έλληνες αναζητούν ρίγανη που προέρχεται από μερικά μέρη, όπως η Κρήτη, το Όρος του Ταΰγετου και το νησί της Αλλονήσου, λόγω του υπέροχου αρώματος της.
Εάν προσθέσετε αυτή τη ρίγανη στο λαδολέμονο, δεν απαιτείται κανένα άλλο συστατικό, καθώς αυτό ενισχύει τη γεύση του ψαριού ή του κρέατος.
Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαύρο πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά, ξύσμα λεμονιού, φρέσκα βότανα, μουστάρδα, σκόρδο κ.λπ. Αυτά τα πρόσθετα, ωστόσο, δεν πρέπει να υπερισχύουν στη γεύση της ρίγανης.
Απλώς βάζουμε τα υλικά του λαδολέμονου σε ένα δοχείο με καπάκι ή ένα βαζάκι και το κουνάμε καλά να ομογενοποιηθεί το λαδολέμονο.
Τα βλήτα παραδείγματος χάριν, συνήθως σερβίρονται με ελαιόλαδο, λεμόνι (ή ξύδι), σκόρδο, ρίγανη και πιπέρι.
Όταν υπάρχει σκόρδο ή άλλα υλικά στο λαδολέμονο,μάραθος ή κάπαρη, είναι καλύτερο να τα βάλουμε στο μούλτι για να πολτοποιηθούν αυτά το υλικά.
Λαδολέμονο με εξτρά παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη
Το Λαδολέμονο είναι ένα ντρέσσινγκ (ή σως) που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε ψάρια, κρέας, σαλάτες ή όσπρια.
Ingredients
Υλικά:
- 1/2 κούπας εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1/2 κ.γ. χονδρό θαλασσινό αλάτι
- Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
Προαιρετικά υλικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon Maille
- Ξύσμα λεμονιού
- Λίγο σκόρδο
- Λίγη κάπαρη
- Φρέσκα αρωματικά (π.χ. άνηθο, σχοινόπρασο, μάραθο κλπ.)
- Άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
Instructions
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι και τα κουνάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Όταν το ξαναχρησιμοποιήσουμε, το ξανακουνάμε λίγο πριν σερβίρουμε γιατί το ελαιόλαδο χωρίζει και ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Notes
Σημείωση:
Εάν φτιάξετε το ντρέσσινγκ με τα προαιρετικά υλικά, βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
Nutrition Information
Yield 1 κούπα Serving Size 1Amount Per Serving Calories 1045Total Fat 110gSaturated Fat 15gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 91gCholesterol 0mgSodium 2621mgCarbohydrates 24gFiber 8gSugar 5gProtein 4g
Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).
Άλλες παρόμοιες συνταγές:
Λαυράκι με Λαδολέμονο Μουστάρδας
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!