Skip to Content

Ψωμάκια Γεμιστά με Ελιές Πράσινες

Ψωμάκια Γεμιστά με Ελιές Πράσινες

Sharing is caring!

Τα ψωμάκια γεμιστά με ελιές πράσινες γίνονται πολύ εύκολα. Τα βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και κατά το ψήσιμο ενώνονται και γίνονται ένα μεγάλο ψωμί.

Κατά καιρούς έχω βάλει πάρα πολλές συνταγές με διάφορα ψωμιά με ελιές αλλά επειδή μας αρέσουν οι ελιές, πάντα κάνω και κάτι καινούργιο με διαφορετικές γεύσεις.

Αυτή τη συνταγή την εμπνεύστηκα από τις περίφημες ελιόπιτες που κάνουμε στην Κύπρο.  

Αντί για τη συνηθισμένη ελιόπιτα, έφτιαξα αυτά τα ψωμάκια που γίνονται πολύ εύκολα και μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε.  

Επειδή είχα πάρα πολλές ελιές πράσινες που μου έστειλαν από τη Σπάρτη, τα έκανα με αυτές τις ελιές, αλλά σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε άλλες ελιές σας αρέσουν.  

Εάν θέλετε τα ψωμάκια νηστίσιμα, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα.

ελιές πράσινες εικόνα

Στην Κυπριακή συνταγή τη ζύμη τη φτιάχνουμε με χυμό πορτοκαλιού που δίνει μια γλύκα στη ζύμη που έρχεται να ισορροπήσει την αλμυρή γεύση των ελιών. Χρησιμοποίησα το χυμό και σε αυτή τη συνταγή.

Επίσης στις Κυπριακές ελιόπιτες βάζουμε φρέσκο κόλιαντρο στη γέμιση.

 Αυτή τη φορά θέλησα να δοκιμάσω τον ξερό κόλιαντρο και παρόλο που φοβόμουν ότι μέσα θα ήταν τραγανός, αντίθετα μόνο η υπέροχη γεύση του ήταν αισθητή και ταίριαζε απόλυτα με τη φέτα και το δενδρολίβανο.

ψωμάκια πριν το ψήσιμο εικόνα

Βάζουμε το κάθε ψωμάκι κοντά στο άλλο και όταν φουσκώσουν γίνεται ένα μεγάλο ψωμί το οποίο όμως το κάθε κομμάτι ξεκολλάει  και κόβεται με το χέρι.  

Τα ψωμάκια αυτά είναι τέλεια για πρωινό αλλά και σαν σνακ με καφέ ή τσάι.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ

ΜΑΓΙΑ:

Ετοιμάζουμε τη μαγιά.  Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να δούμε ότι η μαγιά μας είναι ενεργή. Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά με ½ κούπα χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ½ κούπα αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και την αφήνουμε να φουσκώσει. Εάν δεν φουσκώσει σημαίνει ότι η μαγιά μας δεν είναι καλή. Σε αυτή την περίπτωση την πετάμε.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ:

Προσαρμόζουμε το γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο.  Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού σιγά-σιγά μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στο μπολ.  Εάν κολλάει ρίχνουμε ακόμη λίγο αλεύρι.  (Εάν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε τη ζύμη στο χέρι).

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ¼ της κούπας ελαιόλαδο και σηκώνουμε τη ζύμη να πάει και από κάτω.  Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με μια καθαρή πετσέτα την αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου μισή ώρα. Μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι χαμηλή.

ζύμη και ελιές εικόνα

ΓΕΜΙΣΗ:

Ψιλοκόβουμε τις ελιές και ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τον κόλιαντρο και τη φέτα.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ:

Αφού φουσκώσει η ζύμη την ζυμώνουμε λίγο και τη μοιράζουμε σε 15 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τα φτιάξουμε.  (Στο μπωλ θα περισσέψει λίγο λάδι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια).

Το κάθε κομματάκια ζύμης το πλάθουμε σε ένα μπαλάκι και το πιέζουμε με τα δάκτυλα να γίνει ένα στρογγυλό φύλλο, γύρω στα 10 εκ. διάμετρο.

Βάζουμε στο κέντρο μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα ελιάς-φέτας. Μαζεύουμε τις άκριες και τις πιέζουμε από πάνω και φτιάχνουμε ένα πουγκί με τις ελιές μέσα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ 33 x 23 cm (13 x 9”) με ελαιόλαδο και βάζουμε το πουγκί ανάποδα πάνω στο ταψί.  Συνεχίζουμε να βάζουμε το ένα κοντά στο άλλο.

Τα αλείβουμε με το ελαιόλαδο που έχει απομείνει και πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα μπαχαρικών και το σουσάμι.

Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και καθαρή πετσέτα και τα ξαναφήνουμε να φουσκώσουν (γύρω στη μισή ώρα).

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Κολάζ ψωμάκια με πράσινες ελιές και φέτα εικόνα
ψωμάκι γεμιστό κομμένο εικόνα
ψωμάκια με πράσινες ελιές και φέτα εικόνα

Ψωμάκια Γεμιστά με Ελιές Πράσινες

Yield: 15
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 45 minutes
Additional Time: 1 hour
Total Time: 2 hours

Υπέροχα ψωμάκια γεμιστά με ελιές και φέτα που θα λατρέψετε. Είναι τέλεια για το πρωινό ή σαν σνακ.

Ingredients

Υλικά:

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά (ή ένα φακελάκι μαγιά 8 γρ)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:

  • 2 κούπες ελιές πράσινες τσακιστές, αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες ψητό σκόρδο, λιωμένο
  • 200 γραμμάρια φέτα (προαιρετικά)

Για επικάλυψη:

  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών
  • 2 κουταλιές σουσάμι
  • Ελαιόλαδο

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με ½ κούπα χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ½ κούπα αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και την αφήνουμε να φουσκώσει.
  2. Προσαρμόζουμε το γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο.  Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού σιγά-σιγά μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στο μπολ.  Εάν κολλάει ρίχνουμε ακόμη λίγο αλεύρι.  (Εάν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε τη ζύμη στο χέρι).
  3. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ¼ της κούπας ελαιόλαδο και σηκώνουμε τη ζύμη να πάει και από κάτω.  Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με μια καθαρή πετσέτα την αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου μισή ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τις ελιές και ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τον κόλιαντρο και τη φέτα.
  5. Αφού φουσκώσει η ζύμη την ζυμώνουμε λίγο και τη μοιράζουμε σε 15 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τα φτιάξουμε.  (Στο μπολ θα περισσέψει λίγο λάδι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια).
  6. Το κάθε κομματάκια ζύμης το πλάθουμε σε ένα μπαλάκι και το πιέζουμε με τα δάκτυλα να γίνει ένα στρογγυλό φύλλο, γύρω στα 10 εκ. διάμετρο.
  7. Βάζουμε στο κέντρο μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα ελιάς-φέτας. Μαζεύουμε τις άκριες και τις πιέζουμε από πάνω και φτιάχνουμε ένα πουγκί με τις ελιές μέσα.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  9. Λαδώνουμε ένα πυρέξ 33 x 23 cm (13 x 9”) με ελαιόλαδο και βάζουμε το πουγκί ανάποδα πάνω στο ταψί.  Συνεχίζουμε να βάζουμε το ένα κοντά στο άλλο. Τα αλείβουμε με το ελαιόλαδο που έχει απομείνει και πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα μπαχαρικών και το σουσάμι. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και καθαρή πετσέτα και τα ξαναφήνουμε να φουσκώσουν (γύρω στη μισή ώρα).
  10. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Nutrition Information
Yield 15 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 236Total Fat 9gSaturated Fat 2gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 6gCholesterol 9mgSodium 737mgCarbohydrates 33gFiber 3gSugar 2gProtein 7g

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Άλλα Αλμυρά ή γλυκά ψωμιά

ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΨΩΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

Κολάζ Ψωμάκια γεμιστά με πράσινες ελιές και φέτα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΓΙΩΤΑ

Tuesday 5th of February 2013

Τέλεια η συνταγή σου! Τρελαίνομαι για ψωμί, τρελαίνομαι για ελιές, τρελαίνομαι για φέτα. ααααχ το θέλω τώρα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe