Μια εύκολη ζύμη που γίνεται γρήγορα στο μίξερ, είναι ελαστική και μπορούμε με αυτή, να φτιάξουμε φύλλο για γλυκές ή αλμυρές πίτες, μπουρέκια κλπ.
Εάν σας αρέσουν λοιπόν οι πίτες, σήμερα θα σας δείξω πώς θα φτιάξουμε εύκολα ζύμη για Πιίτες.
Με αυτό το μάθημα, μπορείτε και εσείς να μάθετε να φτιάχνετε εύκολα σπιτική ζύμη για πίτες, χρησιμοποιώντας το μίξερ.
Όταν γύρισα αυτό το βίντεο, ήταν η πρώτη απόπειρα της κόρης μου να μάθει να κάνει ζύμη και να ανοίγει φύλλο με τη βέργα.
Είμαι πολύ περήφανη που τα κατάφερε με την πρώτη της προσπάθεια να ανοίξει φύλλο. Έφτιαξε μια τυρόπιτα, που θα την βρείτε σύντομα σε άλλη ανάρτηση.
Η Ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις πίτες της αλλά και για άλλα εδέσματα που γίνονται με φύλλο.
Η φιλοσοφία των παλιών, πίσω από τις παραδοσιακές πίτες, ήταν να αξιοποιούν τα υλικά που είχαν διαθέσιμα.
Ακόμη και οι πιο φτωχοί είχαν πάντα λίγο αλεύρι στο σπίτι και όλο και κάποια λαχανικά φύτευαν στον κήπο ή στα χωράφια τους ή μάζευαν άγρια χόρτα και λαχανικά στους αγρούς.
Εάν είχαν και μερικές ελιές, είχαν και το λάδι τους. Αυτά τα ταπεινά υλικά είναι αρκετά για να γίνουν υπέροχες πίτες.
Οι πιο τυχεροί είχαν και μερικές κότες για αυγά ή άλλα ζωντανά, όπως καμιά κατσίκα, πρόβατα ή αγελάδες οπότε είχαν γάλα για να φτιάχνουν τυριά και άλλα προϊόντα.
Όσοι δε είχαν έστω και ένα γουρούνι το έσφαζαν τα Χριστούγεννα και με τη σωστή συντήρηση είχαν κρέας και λίπος όλο το χρόνο.
Έτσι, ανάλογα με το τί είχαν διαθέσιμο, μπορούσαν να φτιάχνουν αλμυρές ή γλυκές πίτες.
Παλιά τη ζύμη την έφτιαχναν στο χέρι αλλά τώρα μπορούμε για ευκολία να το κάνουμε στο μίξερ.
Η παλιά διαδικασία:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι και με τα χέρια τρίβουμε το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι. (Η διαδικασία αυτή λέγεται ριζιάζω στα Κυπριακά).
Ρίχνουμε το ξύδι (προαιρετικά σε μερικές συνταγές, όπου θέλουμε το φύλλο να γίνει πολύ τραγανό) και μετά το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη. Για να είναι έτοιμη η ζύμη, δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.
Ζυμώνουμε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας για αρκετή ώρα (αυτό είναι το πιο κουραστικό μέρος) και μετά τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα, για να αναπτυχθεί η γλουτένη.
Ζύμη στο μίξερ:
Για να γίνει στο μίξερ βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη και στη λεκάνη του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το λάδι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε.
Δουλεύουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα τις λεκάνης και αρχίζει να μαζεύεται πάνω στον γάντζο.
Σταματάμε το μίξερ και δοκιμάζουμε να δούμε εάν το ζυμάρι κολλάει στο χέρι μας. Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξαναανακατεύουμε.
Όταν είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Τί υλικά χρειαζόμαστε:
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, χρειαζόμαστε μόνο τέσσερα βασικά υλικά:
Αλεύρι: κατά προτίμηση χωριάτικο ή σκληρό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης. Ζύμη μπορεί ακόμη να γίνει και με αλεύρι χωρίς γλουτένη αλλά θέλει ιδιαίτερο κόπο γιατί το φύλλο δεν ανοίγει εύκολα.
Λιπαρή ουσία: Μπορούμε να βάλουμε, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, βούτυρο ή ακόμη και λαρδί (γλίνα, δηλαδή το χοιρινό λίπος).
Γεύση: Λίγο αλάτι, γιατί το αλάτι κάνει τα πάντα πιο νόστιμα!
Υγρό: Συνήθως βάζουμε νερό για να δέσει το αλεύρι αλλά υπάρχουν συνταγές που χρησιμοποιούν χυμό πορτοκαλιού αντί για νερό, όπως η Κυπριακή Ελιόπιτα.
Χρήσιμα Τιπς:
- Για να γίνει το φύλλο τραγανό, όταν φτιάχνουμε τη ζύμη βάζουμε μέσα λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού, ή ακόμη και κρασί, ούζο ή ρακί, τσίπουρο, τσικουδιά ή ζιβανία.
- Μπορούμε επίσης να βάλουμε αυγό στη ζύμη για να κάνουμε Χωριάτικο Φύλλο.
- Όταν γίνει η ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα όχι για να αναπτυχθεί η γλουτένη αλλά για να ξεκουραστεί και να μη μαζεύει η ζύμη στο άνοιγμα.
- Ανάλογα με το τύπο του αλευριού που θα χρησιμοποιήσετε η ποσότητα του νερού θα είναι διαφορετική, έτσι η ποσότητα που δίνω είναι ενδεικτική και μετά βάζουμε το νερό λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να επιχειρήσουν να φτιάξουν ζύμη και να ανοίξουν φύλλο, αλλά δεν είναι όσο δύσκολο φαίνεται.
Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξουμε φύλλο. Ο ένας είναι ο παραδοσιακός με τη βέργα και ο άλλος με μη μηχανή που φτιάχνουν ζυμαρικά.
Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες με βίντεο στην αντίστοιχη συνταγή:
Πώς θα ανοίξουμε φύλλο με τη βέργα
Πώς θα ανοίξουμε φύλλο με τη μηχανή των ζυμαρικών
Υπάρχει ακόμη μια τεχνική που θέλω εδώ και αρκετά χρόνια να σας δείξω και με την πρώτη ευκαιρία που θα μπορέσω να κάνω το βίντεο θα βάλω και την ανάρτηση.
Το άνοιγμα του φύλλου με τη μηχανή είναι πολύ εύκολο και μπορεί να γίνει όσο λεπτό θέλετε, φτάνει να έχετε φτιάξει σωστά τη ζύμη.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το φύλλο βγαίνει μόνο σε λωρίδες. Αυτό όμως ξεπερνιέται εύκολα, με την τεχνική που σας δείχνω στην ανάρτηση.
Το άνοιγμα του φύλλο με τη βέργα, θέλει αρκετή εξάσκηση για να γίνει πολύ λεπτό, αλλά όταν καταφέρετε να το ανοίξετε, έστω και λίγο χονδρό στην αρχή, θα δείτε ότι δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμο φύλλο, γιατί η διαφορά στη γεύση είναι άπειρες φορές καλύτερο!
Πώς θα φτιάξουμε εύκολα Ζύμη για Πίτες
Μια εύκολη ζύμη που γίνεται γρήγορα στο μίξερ, είναι ελαστική και μπορούμε με αυτή, να φτιάξουμε φύλλο για γλυκές ή αλμυρές πίτες, μπουρέκια κλπ.
Ingredients
Υλικά:
- ½ κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)
- 1 κουταλιά ξύδι
- 200 ml (περίπου 1 ποτήρι) νερό, ή όσο πάρει
Instructions
- Βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι στον κάδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το λάδι.
- Ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη αρχίσει να μαζεύεται στον γάντζο.
- Αυξάνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ και ελέγχουμε εάν η ζύμη κολλάει στα δάκτυλα.
- Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξαναανακατεύουμε.
- Όταν είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Notes
Με την ποσότητα αυτή μπορούμε να ανοίξουμε μερικά φύλλα για ένα ταψί 35 x 30 εκ. ή στρογγυλό, διαμέτρου 30 εκ.
Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Socia Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.
Μερικές Συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε:
Κολοκυθόπιτα με Σπανάκι ή Γλυκιά Κολοκυθόπιτα
Μπουρεκάκια με Κιμά ή Μανιτάρια
.. και φυσικά πολλές άλλες συνταγές
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!