Skip to Content

Διαιτητική Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας

Διαιτητική Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας

Sharing is caring!

Η Χολοκυστοπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως  και συνιστάται διαιτητική αντιμετώπιση πριν και μετά την αφαίρεση.

Τί είναι η χολοκυστοπάθεια

Η χολοκυστοπάθεια (Cholecystopathy) είναι μια πάθηση που επηρεάζει τη χοληδόχο κύστη, μια μικρή οργανική δομή που βρίσκεται στο άνω δεξιά μέρος της κοιλιάς. Η χοληδόχος κύστη είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και την αποθήκευση της χολής, μιας ουσίας που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών.

Η χολοκυστοπάθεια συμβαίνει όταν στην χοληδόχο κύστη δημιουργούνται κύστες που περιέχουν υγρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στην περιοχή της χοληδόχου κύστης και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα όπως η φλεγμονή ή η λοίμωξη της χοληδόχου κύστης.

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την χολοκυστοπάθεια περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, την υπερβολική κατανάλωση λίπους στη διατροφή, την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η αντιμετώπιση της χολοκυστοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, φάρμακα κλπ.

διαιτητική αντιμετώπιση χολοκυστοπάθειας εικόνα

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι η χολή σας κινδυνεύει

Μην αγνοήσετε τη ύπουλα σημάδια που υποδεικνύουν δυσλειτουργία στη χοληδόχο κύστη.

Η χολή εικόνα

Στην τελευταία μου ανάρτηση είχα αναφέρει ότι ο σύζυγος μου ήταν στο νοσοκομείο αλλά δεν είχα το χρόνο να εξηγήσω γιατί.

Μετά από πόνους στην κοιλιά, στο στήθος και πίσω στην πλάτη οι γιατροί του έκαναν διάφορες εξετάσεις και ανακάλυψαν ότι είχε πέτρες στη χολή, που έφραζαν τον πόρο και δημιουργήθηκε φλεγμονή.

Λαχανικά Λαϊκή Αγορά εικόνα

Πριν μερικά χρόνια είχα και εγώ πέτρες στη χολή και έτσι ξέρω περίπου τι δίαιτα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει μέχρι την εγχείρηση, αλλά και μετά μέχρι να επανέλθει κανονικά.

Ξέρω ότι πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά, η καρύδα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα γαλακτοκομικά κλπ.

Όταν  πριν μερικές ημέρες ο σύζυγος μου νοσηλεύτηκε με φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και οι γιατροί του είπαν ότι θα πρέπει να κάνει εγχείρηση αλλά μέχρι να ηρεμήσει θα πρέπει να κάνει ειδική δίαιτα, έψαξα να βρω πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά βρήκα αντιφατικές πληροφορίες που πιο πολύ με μπέρδεψαν.

Ευτυχώς όταν βγήκε από το Νοσοκομείο ο γιατρός του είχε δόσει ένα φυλλάδιο με οδηγίες και μεταφέρω αυτές τις οδηγίες εδώ.

Επειδή έψαξα και συνταγές για τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσει και δεν βρήκα κάτι αξιόλογο, αποφάσισα ό,τι του μαγειρεύω, βασισμένη στις οδηγίες του γιατρού να τις καταγράψω τις συνταγές αυτές για άλλους που έχουν παρόμοιο πρόβλημα.

Ενημέρωση 2023

Πρόσφατα και η κόρη μου υποφέρει με πέτρες στη χολή, γιαυτό έχω αρχήσει να ενημερώνω την ανάρτηση με καινούργιες συνταγές.

Όταν έγραψα για πρώτη φορά αυτή την ανάρτηση, δεν υπήρχαν φριτέζες αέρα, αλλά τον τελευταίο καιρό τη χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση.

Θα σας συμβούλευα να επενδύσετε σε μια φριτέζα αέρα, που μαγειρεύει τα φαγητά πολύ πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα πιάτα που μαγειρεύονται με τον κλασσικό τρόπο.

Βέβαια, όσο υγιεινά και να γίνονται τα φαγητά στη φριτέζα αέρα, πρέπει να κάνουμε και κάποιες αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται πιο κάτω.

Αποποίηση Ευθυνών:  

Δεν είμαι γιατρός, ούτε χειρούργος ούτε διαιτολόγος ή διατροφολόγος.  Καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε δίαιτα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Γενικές Οδηγίες:

Εάν έχετε πρόβλημα με τη χολή σας, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας σας.  Γενικά είναι μία δίαιτα που δεν διαφέρει πολύ από την υγιεινή διατροφή, αλλά περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, με ελάχιστα ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά, κρέας και αυγά, καθόλου τηγανιτά και επεξεργασμένες τροφές.

Οι τροφές που συνιστώνται σε παθήσεις της χοληδόχου κύστεως πρέπει να είναι πτωχές σε λιπαρά (κορεσμένα και ακόρεστα) και χοληστερίνη και πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Τα κορεσμένα λίπη περιέχονται στο λίπος των κρεάτων, στα πλήρη γαλακτοκομικά (βούτυρο, τυρί), τον κρόκο αυγού, το βούτυρο του κακάο (σοκολάτα), το λάδι της καρύδας και τα υδρογονομένα λάδια (φυτίνες, μαργαρίνες).

Τα άσπρα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα) περιέχουν μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπών.  Τα άπαχα κρέατα περιέχουν μέτριες ποσότητες κορεσμένων λιπών.

Συνεπώς, τα λίπη αυτά, πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις χολοκυστοπάθειες χρόνιες και οξείες.   Στις οξείες καταστάστεις όπως οξεία χολοκυστίτιδα, κωλικός χοληδόχου κύστες, χολαγγειίτιδα, εμπύημα και ύδρωπας χοληδόχου κύστεως, οξεία παγκρεατίτιδα η αποφυγή πρέπει να είναι απόλυτη.

Η χοληστερίνη περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στον κρόκο του αυγού, στα θαλασσινά (όστρακα, γαρίδες, καραβίδες, αστακούς, χταπόδια, καλαμάρια κλπ.), στα εντόσθια, κυρίως συκώτια, ζώων και πουλερικών και σε όλα τα παχιά κρέατα και τα προϊόντα τους.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η υπερκατανάλωση τροφών που δεν περιέχουν τα ίδια χοληστερίνη (ζυμαρικά, γλυκά, κρέατα, λάδια, ψωμιά κλπ.) οδηγεί τον οργανισμό σε υπερπαραγωγή χοληστερίνης και κορεσμένων λιπαρών, πράγμα που σε τελική ανάλυση είναι σχεδόν το ίδιο σαν να καταναλώνει κανείς τροφές που περιέχουν λιπαρά και χοληστερίνη.

Και οι χοληστερινούχες τροφές πρέπει να αποφεύγονται και στις χρόνιες χολοκυστοπάθειες όπως είναι η χρόνια χολοκυστίτιδα, η απλή χολολιθίαση, η χοληστερίνωση και η αδενομύωση της χοληδόχου κύστεως και στις οξείες καταστάσεις όπου η αποφυγή πρέπει να είναι απόλυτη όπως ισχύει και για τα κορεσμένα λίπη.

Τα ακόρεστα λίπη περιέχονται στα φυτικά έλαια (έλαιο σόγιας, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κλπ), στους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.   Το ελαιόλαδο περιέχει ακόρεστα κυρίως και λίγα κορεσμένα λίπη.

Τα ακόρεστα λίπη πρέπει να αποφεύγονται και αυτά στις οξείες παθήσεις της χοληδόχου κύστεως (οξεία χολοκυστίτιδα, κωλικός χοληδόχου κύστεως, εμπύημα χοληδόχου κύστεως, οξεία χολαγγειίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα).

Στις χρόνιες παθήσεις όπως απλή χολολιθίαση και χρόνια χολοκυστίτιδα, τα ακόρεστα λιπαρά μπορούν να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και εφ’ όσον η χρόνια κατάσταση δεν εξελιχθεί σε οξεία.

αγκινάρες στην αγορά εικόνα

Μια υγιεινή δίαιτα για τη χολοκυστοπάθεια

Τα γεύματα πρέπει να είναι τρία ημερησίως και να είναι πάντοτε ελαφρά, δηλαδή όχι σε μεγάλες ποσότητες.  Επιπλέον, πρέπει να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο, δηλαδή χωρίς πολλές σάλτσες, καρυκεύματα και αλάτι.

Τα γλυκά, η ζάχαρη, το άσπρο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα και τα όσπρια παχαίνουν και πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες.

Η ίδια δίαιτα πρέπει να εφαρμόζεται και μετά από επέμβαση χολοκυστεκτομής – αδιάφορο αν είναι λαπαροσκοπική ή ανοικτή μέθοδος , για διάστημα 1 1/2 – 2 μηνών, ανάλογα και με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

Μετά την εγχείρηση, η δίαιτα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά από υγρή μορφή σε στερεά τροφή μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός το φαγητό.

Μετά το δίμηνο η δίαιτα μπορεί να απελευθερωθεί σιγά-σιγά.  Όμως οι τροφές που περιέχουν ζωικά λίπη και χοληστερίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιορισμένες ποσότητες πάντα γιατί έχουν δυσμενείς επιπτώσεις εκτός των χοληφόρων και στο καρδιοαγγειακό σύστημα.

Τα φυτικά λίπη καλό είναι να καταναλώνονται σε σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες και να αντικαταστήσουν τα ζωικά λίπη.  Προσοχή όμως γιατί τα φυτικά λίπη παχαίνουν και αυτά το ίδιο και αυτό πρέπει να το έχουν υπ’ όψη τους όσοι θέλουν να αδυνατίσουν.

Διατροφικές συστάσεις σε Χολοκυστοπάθεια

Τί μπορείτε να τρώτε και τί να αποφεύγετε

ΝαιΌχι

Πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά χωρίς βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο ή φυτικό έλαιο (σε οξείες καταστάσεις ενδεχομένως να διακοπεί τελείως η χρήση λαδιού).Παχιά κρέατα, κιμάδες με πάχος, λίπη, αλλαντικά, κονσέρβες κρέατος, εντόσθια, συκώτι, κρεατοσκευάσματα με πάχος.
Λαχανικά ωμά ή βρασμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, με λίγο έως καθόλου λάδι.Κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, τηγανιτά γενικώς, πίτες με βούτυρο, φυτίνες ή πολύ λάδι.
Κρέας άπαχο σε κανονικές ποσότητες όχι υπερβολικό, ψητό ή βραστό, χωρίς το ζουμί του (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Αυγοτάραχο,
ταραμάς,
χαβιάρι.
Κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, ψητά ή βραστά, χωρίς την πέτσα, μόνο το άσπρο κρέας, σε κανονικές ποσότητες.Πέτσες από κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι.
Αποβουτυρωμένο γάλα, αποβουτυρωμένη μυζήθρα (ανθότυρο) ή γιαούρτη, άπαχη τελείως φέτα.
Ασπράδια αυγού.
Κέικ, μπισκότα, παγωτά, γλυκά με βούτυρο, αυγά ή πολύ λάδι.
Ψωμί, φρυγανιές, κέικ, χωρίς βούτυρο και με λίγη ζάχαρη.
Γινωμένα φρούτα, κατά προτίμηση χωρίς τη φλούδα.
Οινοπνευματώδη ποτά.
Αβοκάντο.
Καφές, τσάι, αφεψήματα γενικώς, ξύδι.Γάλα πλήρες ή προϊόντα γάλακτος μη αποβουτυρωμένα.
Μπαχαρικά ελάχιστα, καρυκεύματα σε μικρές ποσότητες και εφόσον δεν περιέχουν βούτυρο, αυγά, λιπαρά ή πολύ λάδι.Σάλτσες με βούτυρο, κρέμες γάλακτος, βούτυρο, αυγά κλπ.
απαγορευμένα φαγητά για τη χολοκυστοπάθεια εικόνα

Όταν τη Δευτέρα το πρωί μίλησα με το σύζυγό μου και μου είπε ότι ο γιατρός του έδωσε εξιτήριο, χάρηκα πάρα πολύ.  Αφενός χάρηκα γιατί ήταν καλύτερα και θα τον είχαμε κοντά μας αλλά για να πω και την αλήθεια κουράστηκα να πηγαινοέρχομαι στο νοσοκομείο και ειδικά το μεσημέρι που ξάπλωνα λίγο να ξεκουραστώ δεν ήθελα να βγω από το κρεββάτι και να βγω έξω στο ψοφόκρυο.

Τι κρύο είναι και αυτό φέτος που έχουμε ξεπαγιάσει;  Το παρομοιάζω με τα παλιά αρνητικά στις φωτογραφίες που όλα τα έβλεπες ανάποδα.  Ο χειμώνας μας είναι ήπιος με λίγες ημέρες βροχόπτωση, πολύ λίγο διάστημα με πολύ κρύο και ως επί το πλείστον έχουμε αρκετή λιακάδα με θερμοκρασίες 12 – 17 βαθμούς το Γενάρη, γύρω στους 18 – 22 το Φλεβάρη, ακόμη και μέχρι 25 πολλές φορές και το Μάρτη, άλλες φορές κρύο αλλά και αρκετές καλές ημέρες.

Φέτος δεν είδαμε ούτε Αλκυονίδες  το Γενάρη αλλά γενικά ο καιρός ήταν βροχερός και πάλι βροχερός και μουντός και κρύο και ψοφόκρυο.   Μήπως δώσαμε και τον ήλιο ενέχυρο στην Τρόικα;  Δεν εξηγείται διαφορετικά!!!

Άλλη κατάσταση στο νοσοκομείο.  Έφευγα από το σπίτι μου που λες και βρισκόμουν στη Σιβηρία γιατί με το ζόρι μας ανάβουν τα καλοριφέρ λίγο το βράδυ και έφευγα ντυμένη ζεστά και εκεί έπρεπε να είσαι με τα καλοκαιρινά γιατί θα είχε και 30 βαθμούς μέσα.

Δεν ήξερα πώς να ντυθώ και μετά που έφευγα για να έρθω σπίτι, το κρύο ξύριζε στη στάση που περίμενα το λεωφορείο.  Γιαυτό σας λέω χάρηκα που επιτέλους θα ξεκουραζόμουν ή έστω θα ήμουν σπίτι μου χωρίς αυτή την ταλαιπωρία.

Αυτές είναι μερικές από τις συνταγές που ήδη έχω φτιάξει.  Μέχρι τότε δείτε μερικές παλιές συνταγές που έχω φτιάξει και προσαρμόσει για τη δίαιτα αυτή, με λιγότερα λιπαρά, αυγά, μπαχαρικά κλπ.

υγιεινή δίαιτα χολοκυστοπάθειας εικόνα

Διαιτητική Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας

Η παρακάτω διαιτητική αγωγή προτείνεται σε σας που υποβληθήκατε σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προς αποφυγή πιθανών ενοχλήσεων κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο.

Ingredients

Προτιμήστε να τρώτε:

  • Ψωμί και προϊόντα άρτου, φρυγανιές, κράκερ χωρίς βούτυρο.
  • Ζυμαρικά, ρύζι, μανέστρα καλοβρασμένη με λίγο λάδι.
  • Κρέας άπαχο (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) ψητό ή βραστό.
  • Ψάρια άπαχα (λυθρίνι, βακαλάος, γλώσσα, μπαρμπούνι) ψητά ή βραστά.
  • Γάλα αποβουτυρωμένο και προϊόντα από άπαχο γάλα (τυρί άπαχο (μυζήθρα ή άλλα άπαχα τυριά), γιαούρτι αγελάδας χωρίς πέτσα), ρυζόγαλο, κρέμα σε περιορισμένη ποσότητα.
  • Αυγά βραστά μόνο το ασπράδι.
  • Κατά προτίμηση ελαιόλαδο ωμό.
  • Χορταρικά, τρυφερά και βρασμένα με ελαιόλαδο ωμό (κολοκυθάκια, καρότα, αγκινάρες, ραδίκια, ντομάτες χωρίς την φλούδα).
  • Πατάτες βραστές ή ψητές ή πουρέ.
  • Φρούτα ώριμα, κομπόστες, μαρμελάδες, χυμούς φρούτων, ζελέδες.
  • Ροφήματα (ελαφρύ τσάι και καφέ, χαμόμηλι).
  • Γλυκά χωρίς βούτυρο, κρόκους αυγών και κρέμα σαντιγύ.

Instructions

Αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε:

  • Τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη (μυαλό, κρόκοι αυγών, βούτυρο, εντόσθια, γλυκάδια, κακάο,
  • κρέας παχύ ή ψάρι παχύ).
  • Κρέας χοιρινό, κυνήγι, κονσέρβες.
  • Σάλτσες και καρυκεύματα.
  • Γάλα παχύ, τυριά παχιά αλμυρά ή με έντονες ζυμώσεις.
  • Τηγανητά και τσιγαριστά.
  • Αλλαντικά, παστός βακαλάος, ρέγκες, σαρδέλες, τουρσιά, θαλασσινά, σουπιές, οστρακόδερμα,
  • χταπόδια, μύδια, στρείδια.
  • Ελιές, μελιτζάνες, μπάμιες, κρεμμύδια, λάχανο, ραπανάκια, αγγούρια, όσπρια, ξηροί καρποί.
  • Παγωμένα φαγητά ή ποτά.
  • Κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Χολοκυστοπάθεια και μερικές συνταγές

Μερικές συνταγές που έφτιαξαν για τη διαιτητική αντιμετώπιση της χολοκυστοπάθειας, για τη δίατα του συζύγου μου.

Η λίστα ανανεώνεται ξανά γιατί τώρα έχει πέτρες στη χολή η κόρη μου,

Αποποίηση Ευθυνών:  Δεν είμαι γιατρός, ούτε χειρούργος ούτε διαιτολόγος ή διατροφολόγος.  Καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε δίαιτα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Κολάζ φαγητά για τη χολοκυστοπάθεια εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

admin

Wednesday 18th of May 2016

Οι συνταγές που έφτιαξα είναι βάσει των υποδείξεων του γιατρού. Ο άντρας μου δεν παραπονέθηκε για πόνο, ίσα-ίσα ήταν μια χαρά, γιαυτό έβαλα και τις συνταγές. Ο γιατρός σου όμως ξέρει το ιστορικό σου και εφόσον σου είπε να αποφεύγεις τα λαχανικά, καλό είναι να τα αποφεύγεις. Παρεμπιπτόντως με λένε Ήβη και όχι Βασιλική.

βασιλης π.

Thursday 3rd of January 2013

καλησπερα. εχετε καποιες συμβουλες ή υποδειξεις για διαδικτυακους χωρους, σχετικα με την αντιπετωπιση της χολοκυστοπαθειας, λογω μικρων λιθων, χωρις φλεγμονες και αλλες ενοχλησεις, αλλα χωρις χειρουργικη αντιμετωπιση;

admin

Tuesday 8th of January 2013

Περαστικά Βασίλη, αλλά καλύτερα είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe