Skip to Content

Κόκκινες Φακές Σούπα με γάλα καρύδας

Sharing is caring!

Πριν κανένα-δυό μήνες είχα βγει για δουλειές και πέρασα από ένα μαγζάκι που πουλάει Ασιατικά προϊόντα, ειδικά Ινδικά και μπήκα μέσα.  Είχε πάρα πολλά πράγματα που βλέπω σε ξένες συνταγές και δεν τα βρίσκω στη γειτονιά μου και στην επιστροφή μπήκα μέσα και πήρα διάφορα πράγματα.  Το ινδοκάρυδο και τη ζάχαρη τα βρίσκω και στο σούπερμαρκετ, αλλά ήταν πολύ πιο φτηνά και έτσι πήρα και από αυτά.

Πήρα φακές κόκκινες, ρύζι τζασμίν, τούρμερικ, ινδοκάρυδο, ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο και κάποια άλλα που δεν ήταν Ινδικά.

 

Ήθελα να μαγειρέψω τις κόκκινες φακές και σε μια αναζήτηση που έκανα, αφού διάβασα αρκετές, κατέληξα σ’αυτήν εδώ.   Της έκανα μερικές αλλάγες για να είναι πιο πολύ στα δικά μας γούστα γιατί στους υπόλοιπους δεν τους αρέσουν ούτε τα καυτερά αλλά και ούτε τα πολύ πικάντικα.   Η συνταγή έλεγε για κάρυ, το οποίο δεν τους αρέσει και έτσι έφτιαξα μόνη μου γκαράμ μασάλα, που είναι διάφορα ανάμεικτα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν στην Ινδική κουζίνα.  Επίσης είχε σταφίδες μέσα που εγώ δεν τις έβαλα.

Η συνταγή που διάλεξα έλεγε για μια κούπα φακές κόκκινες και μια κούπα φάβα, αλλά εγώ έβαλα όλες τις φακές που ήταν 2 1/2 κούπες.  Τις έβρασα με καρότο και τζίντζερ και μου έκανε εντύπωση πως από κόκκινες γίνανε κίτρινες, φουσκώσανε και χυλώσανε.  Μου φάνηκαν πάρα πολλές για τους τέσσερις μας και έτσι άδεια το μισό μείγμα σε άλλη κατσαρόλα και αφού κρύωσε το έβαλα στην κατάψυξη για να το φτιάξω κάτι άλλο μια άλλη μέρα.

Εάν φτιάξετε τη συνταγή αυτή, θα βάλετε τη μισή ποσότητα από τα πρώτα τρία υλικά .

Αυτή η συνταγή είναι κάτι μεταξύ Ταϋλανδέζικης και Ινδικής κουζίνας γιατί την αυθεντική σίγουρα δεν θα την τρώγανε και σημασία έχει να κάνουμε φαγητά με διαφορετικές γεύσεις αλλά που να μας αρέσουν.    Η συνταγή άρεσε στην οικογένειά μου και σίγουρα θα τη ξαναφτιάξω και στο μέλλον.

Για όσους νηστεύουν, το γάλα καρύδας είναι νηστίσιμο και το γιαούρτι που έβαλα στο τέλος δεν είναι και απαραίτητο.  Μπορείτε να το παραλείψετε και εάν θέλετε βάζετε λίγο λαδάκι ωμό και λίγο χυμό λεμονιού.

 

Κόκκινες Φακές Σούπα με γάλα καρύδας, συνταγή προσαρμοσμένη από το 101 Cookbooks

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα
Μερίδες: 6

Υλικά:

480 γραμμάρια (περίπου 2 1/2 κούπες) κόκκινες φακές
7 κούπες νερό
2 μέτρια καρότα, κομμένα μικρά κυβάκια
1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κουταλιά (ή περισσότερ) γκαράμ μασάλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές (σούπας) ντοματοπελτέ
1 (400 ml – 14 oz.) κουτί γάλα καρύδας, πλήρες
1 κ.γ. αλάτι
Φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις φακές και τις πλένουμε καλά.  Το νερό θα είναι πολύ θολό και τις πλένουμε μέχρι να καθαρίσει.  Τις στραγγίζουμε.

Βάζουμε τις φακές σε κατσαρόλα με το νερό, προσθέτουμε το τζίντζερ και το καρότο.  Μόλις αρχίσουν να βράζουν τις ξαφρίζουμε (εάν θέλουμε).  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στη μισή ώρα.   (Σ’ αυτό το σημείο αφαίρεσα τις μισές).

Ταυτόχρονα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά τα μπαχαρικά για 2 – 3 λεπτά ίσα να ελευθερώσουν τα αρώματά τους.   Αφού κρυώσουν τα αλέθουμε στο μύλο μπαχαρικών.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και αφού τα γυρίσουμε 2 – 3 φορές ρίχνουμε και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα.  Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τον ανακατεύουμε να διαλυθεί και τα ρίχνουμε όλα στη σούπα.

Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το αλάτι και αφού βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και όσο βράζει αυτό χυλώνει.  Εάν θέλουμε το περνάμε από το μπλέντερ αλλά στα 30 λεπτά έχει ήδη χυλώσει αρκετά.

Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο κόλιανδρο.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

 

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright