Skip to Content

Νηστίσιμη Μανιταρόσουπα

Νηστίσιμη Μανιταρόσουπα

Sharing is caring!

Αυτή η Μανιταρόσουπα είναι μια λαχταριστή και θρεπτική επιλογή για όσους τηρούν τη νηστεία ή απλά αναζητούν μια ελαφριά και υγιεινή σούπα.

Μανιταρόσουπα εικόνα

Η μανιταρόδσουπα αυτή συνδυάζει τον γήινο πλούτο των μανιταριών με το αρωματικό μείγμα βοτάνων, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και θρεπτικό πιάτο.

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη σούπα σοτάροντας σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο. Μετά προσθέτουμε τα καρότα, την πατάτα και το σέλερι που θα δώσουν την μοναδική τους γεύση στο πιάτο.

Αμέσως μετά προσθέτουμε τον πρωταγωνιστή της σούπας, που είναι τα μανιτάρια, κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, που θα δώσουν την μοναδική γεύση της σούπας.

Τέλος ρίχνουμε το κρασί, το οποίο θα το αφήσουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ, πριν ρίξουμε τον κύβο λαχανικών (ή κότας) εάν δεν θέλουμε τη σούπα νηστίσιμη και θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι.

Όλα αυτά τα υλικά είναι που θα δώσουν γεύση στη σούπα μας.

Μια μικρή παραλλαγή στην μανιταρόσουπα

Για όσους δεν νηστεύουν και θέλουν μια πιο κρεμώδη σούπα, μπορούμε αντί να βάλουμε όλο το νερό, να αντικαταστήσουμε μέρος του νερού με γάλα ή κρέμα γάλακτος για να βράσουμε τα λαχανικά.

Τη σερβίρουμε με σπιτικά κρουτόν και μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό ή με λίγο ξινόγαλο.

Κρεμώδης μανιταρόσουπα εικόνα

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία της παραπάνω μανιταρόσουπας;

Αυτή η σπιτική μανιταρόσουπα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών της:

  1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα μανιτάρια, ιδιαίτερα όταν είναι μαγειρεμένα, είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως το σελήνιο και η εργοθειονεΐνη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  2. Λαχανικά με πυκνά θρεπτικά συστατικά: Η σούπα περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών όπως καρότα, σέλερι και πατάτες, παρέχοντας απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και συμβάλλουν σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.
  3. Χαμηλή σε θερμίδες: Η μανιταρόσουπα είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Η χορταστική επίδραση της σούπας, σε συνδυασμό με τη θρεπτική της πυκνότητα, μπορεί να είναι ευεργετική για τον έλεγχο του βάρους.
  4. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Περιέχουν ενώσεις που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμυνθεί από λοιμώξεις και ασθένειες.
  5. Υγεία της καρδιάς: Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της συνταγής, είναι ένα υγιεινό λιπαρό για την καρδιά. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
  6. Ενυδάτωση: Η σούπα παρασκευάζεται με νερό, το οποίο μας βοηθά να μένουμε ενυδατωμένοι. Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της ρύθμισης της θερμοκρασίας.
  7. Οφέλη από βότανα: Η ρίγανη και το θυμάρι, που χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στη σούπα, όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση αλλά προσφέρουν και πιθανά οφέλη για την υγεία. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές διατροφικές ανάγκες και οι συνθήκες υγείας ποικίλλουν. Αν και αυτή η σούπα προσφέρει πολλά υγιεινά συστατικά, είναι μόνο ένα μέρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας με βάση συγκεκριμένους στόχους και απαιτήσεις υγείας.

Νηστίσιμη μανιταρόσουπα φωτογραφία

Νηστίσιμη Μανιταρόσουπα

Yield: 4
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 45 minutes

Αυτή η Μανιταρόσουπα είναι μια λαχταριστή και θρεπτική επιλογή για όσους τηρούν τη νηστεία ή απλά αναζητούν μια ελαφριά και υγιεινή σούπα.

Ingredients

Υλικά:

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ¼ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μικρά καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους
  • ½ κούπα σέλερι, κομμένο σε κύβους
  • 300 γραμμάρια λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
  • 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κ,γ, θαλασσινό αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι για γεύση
  • ¼ κ,γ, ρίγανη
  • ¼ κ,γ, θυμάρι
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών αντί για κύβο

Για να σερβίρουμε:

  • Σπιτικά κρουτόν
  • Μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και το σέλερι. Τα μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα περιστασιακά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να απελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να γίνονται πιο σκούρα.
  5. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε λίγο ζεστό νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό.
  7. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το θυμάρι.
  8. Προσαρμόζουμε την ποσότητα των μπαχαρικών ανάλογα με το γούστο μας.
  9. Τέλος, προσθέτουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει η σούπα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τη σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
  10. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την περνάμε με ένα ραβδομπλέντερ ή λίγη-λίγη στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να λιώσουμε τα λαχανικά.
  11. Σερβίρουμε την μανιταρόσουπα ζεστή, με λίγο μαϊντανό και σπιτικά κρουτόν.

Notes

Σημείωση:

Τα μανιτάρια είναι πορώδη και απορροφούν εύκολα νερό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή τους. Γιαυτό, αποφεύγουμε να τα πλένουμε, αλλά τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Εάν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να κάνουμε τη σουπα πιο κρεμώδες, αντικατθιστόντας μια κούπα νερό με κρέμα γάλακτος ή γάλα.
Επίσης αντί για κύβο λαχανικών βάζουμε κύβο ή ζωμό κοτόπουλου.

Σε αυτή την περίπτωση, σερβίρουμε τη σούπα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 336Total Fat 18gSaturated Fat 3gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 15gCholesterol 0mgSodium 787mgCarbohydrates 31gFiber 5gSugar 6gProtein 5g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σούπες

Σας αρέσουν οι σούπες; Να μερικές ακόμη να δοκιμάσετε.

Κολάζ Νηστίσιμη Μανιταρόσουπα εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη εικόνα

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe