Skip to Content

Μια ζέβρα στην Κουζίνα μου

Sharing is caring!

Όμορφο, δεν είναι;   Ευχαριστώ τη φίλη μου τη Farida που πρώτη έφτιαξε αυτό το κέικ και από τότε το κέικ έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε όλη την μπλογκόσφαιρα.

Αυτό το κέικ το έχω φτιάξει από το Μάιο και επειδή έχω πολλές συνταγές εποχικές που θέλω πρώτα να γράψω, κανονικά θα έπαιρνε τη σειρά του πολύ αργότερα, αλλά λόγω του ότι έκλεισα δύο χρόνια να γράφω στο μπλογκ είπα να σας κεράσω κάτι γλυκό.

Δεν άλλαξα κάτι σημαντικό στη συνταγή της Farida, αλλά επειδή η δόση της ήταν για ταψί 23 εκατοστών, το μόνο που έκανα ήταν να αυξήσω τα υλικά γιατί τα ταψιά μου είναι αρκετά μεγαλύτερα.

Είχα λίγη αγωνία για να μου πετύχει το κέϊκ που ξεχάστηκα και δεν έβγαλα φωτογραφίες βήμα-βήμα, αλλά ελπίζω οι οδηγίες μου να σας καθοδηγήσουν.

Κέϊκ Ζέβρας

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά:

  • 5 αυγά
  • 1 ¼ κούπες ζάχαρη
  • 1 ¼ κούπες γάλα με λίγα λιπαρά
  • 1 1/4 κούπες φυτικό λάδι (καλαμποκέλαιο κλπ)
  • 525 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 3 κούπες)
  • 1/3 κούπας κακάο σκούρο (5 κουταλιές)
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 2 βανίλιες)
  • ¼ κ.γ. αλάτι (δική μου προσθήκη)

Εκτέλεση:

  1. Σε μεγάλο μπωλ κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  2. Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και εσάνς βανίλιας και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι (και τις βανίλιες, εάν θα χρησιμοποιήσετε αμπούλες).  Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.  Μην τα κτυπήσετε πάρα πολύ δυνατά, όπως έκανα εγώ, γιατί θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη.  Στο ένα αναμειγνύουμε το κακάο.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
  6. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο λάδι.  Εάν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα στο μέγεθος της βάσης του ταψιού.
  7. Το πιο σημαντικό μέρος για να πετύχει αυτό το κέικ είναι η εκτέλεση του.  Σε κάθε μείγμα θα έχετε ξεχωριστό κουτάλι και θα ξεκινήσετε από το λευκό μείγμα και θα βάλετε 3 κουταλιές στο κέντρο του ταψιού.  Ακριβώς από πάνω θα ρίξετε 3 κουταλιές σκούρο και θα συνεχίσετε εναλλάξ μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Δεν θα σταματήσετε για να περιμένετε να απλώσει το μείγμα, ούτε θα κουνήσετε το ταψί.  Θα απλώσει από μόνο του.
  8. Ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά.  Μην ανοίξετε το φούρνο για τουλάχιστον μισή ώρα.  Για να καταλάβετε ότι το κέικ είναι έτοιμο θα βάλετε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
  9. Αφού ψηθεί, θα το βγάλετε αμέσως από το φούρνο, με ένα μαχαίρι θα το περάσετε στα τοιχώματα γύρω-γύρω και θα το αναποδογυρίσετε.  Θα το ξαναγυρίσετε και θα το αφήσετε να κρυώσει.

Εάν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη, αλλά εγώ το προτιμάω όπως είναι για να φαίνεται το ωραίο σχέδιο.

Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας

Το κέικ της Έλιας (κέικ γεωγραφίας)

Κέικ με Γιαούρτι και Πορτοκάλι

Κέικ Καρότου, νηστίσιμο με σοκολάτα

Κέικ Σοκολάτας και Τζίντζερ, με γλάσο τυρί Φιλαδέλφειας

Βασιλόπιτα

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright