Εσείς ξέρετε να ανοίγετε σπιτικό φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο; Εάν ναι, μπράβο σας, γιατί δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά!
Για εσάς που φοβάστε να ανοίξετε φύλλο, έχω τη λύση για εσάς.
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ανοίξετε σπιτικό φύλλο χρησιμοποιώντας τη μηχανή των ζυμαρικών;
Δεν θα πιστέψετε πόσο εύκολο είναι και κανείς δεν θα καταλάβει ότι ανοίξατε το φύλλο με τη μηχανή.
Εγώ τη χρησιμοποιώ εδώ και δεκαετίες. Αρχικά έφτιαχνα μικρά τυροπιτάκια, ελιοπιτάκια, κολοκοτές, πουρέκια με αναρή, δάκτυλα, κλπ.
Κάποια στιγμή πριν πολλά χρόνια μου ήρθε η ιδέα να ενώσω δύο λωρίδες και να φτιάξω ένα μεγαλύτερο φύλλο, όπως το κάνουμε με τον πλάστη, για να κάνω μεγάλες πίτες.
Υπάρχουν δύο ειδών μηχανές για το άνοιγμα του φύλλου. Η μία είναι χειροκίνητη και η άλλη είναι εξάρτημα που προσαρμόζεται σε μίξερ και δουλεύει όταν βάζουμε μπρος το μίξερ.
Πώς χρησιμοποιούμε τη Μηχανή των Ζυμαρικών
Στη χειροκίνητη, την στερεώνουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας με το εξάρτημα που έχει για βίδωμα.
Στην ηλεκτροκίνητη τοποθετούμε το ειδικό εξάρτημα πάνω στο μίξερ.
Ξεκινάμε βάζοντας τη μηχανή στο Νούμερο 1 που έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα.
Εάν το φύλλο σπάσει κατά το άνοιγμα ή η λωρίδα βγει στενή, το ξαναδιπλώνουμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγει σωστά.
Όταν το διπλώνουμε προσπαθούμε να κάνουμε τη λωρίδα φαρδιά, όσο και το πλάτος της μηχανής που είναι γύρω στα 15 εκ.
Συνεχίζουμε, αυξάνοντας το νούμερο και θα δείτε ότι το άνοιγμα των κυλίνδρων στενεύει και έτσι το φύλλο βγαίνει όλο και πιο λεπτό.
Στη χειροκίνητη που είναι αριθμημένη από το 1 – 6, στο Νούμερο 4 θα μας δώσει ένα λεπτό φύλλο, αλλά εάν προχωρήσετε μέχρι το 5, θα γίνει ακόμη πιο λεπτό. Στο Νούμερο 6, θέλει αρκετή προσοχή γιατί όσο πιο λεπτό γίνεται τόσο πιο εύκολο είναι να σκιστεί το φύλλο.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για την ηλεκτροκίνητη μηχανή, μόνο που εδώ η διαβάθμιση ξεκινάει από το 1 – 9. Εδώ το αντίστοιχος πάχος είναι στο 6 και στο 7, αντίστοιχα.
Χειροκίνητη ή ηλεκτροκίνητη Μηχανή των Ζυμαρικών
Το μόνο μειονέκτημα της χειροκίνητης μηχανής είναι ότι μόνο το ένα χέρι είναι ελεύθερο, γιατί με το άλλο θα γυρνάτε τον μοχλό, έτσι εάν δεν έχετε βοήθεια, θα δυσκολευτείτε όταν θα βγαίνει το φύλλο πολύ μεγάλο. Καλό είναι για αρχή να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει.
Αντίθετα, με την ηλεκτροκίνητη μηχανή, που είναι εξάρτημα που προσαρμόζεται σε μίξερ, η διαδικασία είναι αρκετά πιο εύκολη, γιατί και τα δύο χέρια είναι ελεύθερα για να κρατάτε το φύλλο όταν βγαίνει.
Φυσικά το εξάρτημα αυτό είναι αρκετά πιο ακριβό από μια χειροκίνητη μηχανή.
Για να φτιάξετε ζυμαρικά, ακολουθείται η ίδια διαδικασία και στο κόψιμο απλώς αλλάζουμε το εξάρτημα που κόβει τα ζυμαρικά. Δείτε τη συνταγή μου για “Μακαρουνωτές Χυλοπίτες” ή για Τορτελίνι.
Δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε με φύλλο, χρησιμοποιώντας τη μηχανη των ζυμαρικών.
Η Σπανακόπιτα είναι από τις πιο αγαπητές πίτες, ακόμη και στο εξωτερικό. Εδώ στην Ελλάδα βάζουμε μέσα και πολλά αρωματικά χόρτα όπως καυκαλήθρες, μυρώνια κ.ά καθώς και άλλα τυριά όπως γραβιέρα, ανθότυρο κλπ.
Εαν σας περισσέψει ζύμη, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε πισίες, οι οποίες είναι ένα γλυκό με φύλλο, που αλείβεται με ελαιόλαδο, κανέλα και ζάχαρη. Γίνεται ένα ρολό που στη συνέχεια κόβεται σε μικρά κομμάτια και το καθένα πλαθεται σε πιτάκι. Σερβίρεται με μέλι.
Ειδική προσφορά για τους αναγνώστες του blog μου:
Μέρος 1 περιλαμβάνει όλα τα φαγητά, μεζέδες, συνοδευτικά και σαλάτες.
Μέρος 2, περιλαμβάνει, ψωμιά, αλμυρά, πίτες, σνακ, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και πολλά γλυκά.
Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο σε οποιαδήποτε μορφή θέλετε (για κινητά ή στον υπολογιστή σας) με 25% έκπτωση. Η προσφορά αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. Θα χρησιμοποιήσετε τον Κωδικό JB99K για το Πρώτο Μέρος και τον Κωδικό EP93W για το Δεύτερο Μέρος.
Τέλος όσοι θέλετε να έχετε το τυπωμένο βιβλίο αλλά βιάζεστε να το έχετε στα χέρια σας γιατί κάνει αρκετό χρόνο να έρθει από την Αμερική, όσοι αγοράσετε το βιβλίο κατευθείαν από εμένα και πληρώσετε μέσω Paypal, θα σας στείλω αυθημερόν και τους δύο Τόμους του ηλεκτρονικού βιβλίου εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με e-mail στο ivyliac AT gmail DOT com ή μέσω της Σελίδας επικοινωνίας.
Εάν αγοράσετε οποιοδήποτε από τα βιβλία, μια καλή και ειλικρινής κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που επιλέγετε να διαβάζετε συνταγές μέσω του blog μου. Η επισκεψημότητα στο blog μου έχει φτάσει τις 3000 ημερησίως και αυτό λέει πολλά σε εμένα.
Σημείωση: Η πιο πάνω προσφορά έληξε αλλά το Αγγλικό βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα ΑΜΑΖΟΝ ή απευθείας από εμένα σε μορφή pdf καθώς και το πρώτο μέρος του βιβλίου, στα Ελληνικά.
Πώς να Ανοίξουμε Σπιτικό Φύλλο με τη Μηχανή των Ζυμαρικών
Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορείτε εύικολα να ανοίξετε σπιτικό φύλλο χρησιμοποιώντας τη μηχανή των ζυμαρικών. Εάν όχι, θα δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να το κάνετε.
Ingredients
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι ζυμωτό (σκληρό) ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 200 ml νερό
- Λίγο ακόμη αλεύρι ή κορν φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου
Instructions
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τρίβουμε το αλεύρι με τα δάκτυλα μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό σταδιακά (μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο λιγότερο ή περισσότερο). Ζυμώνουμε το ζύμη καλά, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.
- Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε εύκολα τη ζύμη στο μίξερ. Δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισό ώρα.
- Διαιρούμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Σχηματίζουμε το κάθε κομμάτι σε μια μπάλα και μετά το πιέζουμε να γίνει πλακέ.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με αλεύρι ή κορν φλάουρ και το κάθε κομμάτι καθώς το δουλεύουμε. Την υπόλοιπη ζύμη την έχουμε σκεπασμένη να μη ξεραθεί.
- Ρυθμίζουμε τη μηχανή στο πιο μικρό νούμερο, δηλαδή ξεκινώντας από το Νούμερο 1.
- Περνάμε τη ζύμη μέσα από το άνοιγμα της μηχανής
- Αλευρώνουμε τη ζύμη και βάζουμε τη μηχανή στο νούμερο 2.
- Ξαναπερνάμε τη ζύμη από τη μηχανή.
- Κάθε φορά που θα περάσουμε τη ζύμη σε μεγαλύτερο νούμερο, πάντα θα το αλευρώνουμε για να μην κολλήσει. Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει το επιθυμητό πάχος.
- Η χειροκίνητη μηχανή των ζυμαρικών είναι αριθμισμένη από το 1 - 6.
- Στο νούμερο 4 το πάχος της ζύμης είναι κατάλληλο για πίτες, καλτσούνια ή και ζυμαρικά.
- Στο νούμερο 5 μπορούμε να φτιάξουμε δάκτυλα, πουρέκια, πισίες κλπ.
- Το εξάρτημα των ζυμαρικών στο Kenwood μίξερ μου, είναι αριθμισμένο από το 1 - 9. Για να φτιάξω τα αντίστοιχα με πιο πάνω, φτάνω μέχρι το 7 και το 8 αντίστοιχα.
- Ανάλογα με τί θα φτιάξουμε, αλλού θα χρειαστούμε χονδρό ή λεπτό φύλλο. Θα βρείτε τις οδηγίες σε κάθε ξεχωριστή συνταγή μου.
Nutrition Information
Yield 1 Serving Size 1Amount Per Serving Calories 3850Total Fat 133gSaturated Fat 34gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 89gCholesterol 0mgSodium 5728mgCarbohydrates 577gFiber 27gSugar 34gProtein 80g
Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!