Skip to Content

Χριστουγεννιάτικο Ρολό Σοκοφρέτας με Καρύδα

Χριστουγεννιάτικο Ρολό Σοκοφρέτας με Καρύδα

Sharing is caring!

Αυτό το Χριστουγεννιάτικο Ρολό Σοκοφρέτας με Καρύδα γίνεται με μια βάση από σοκοφρέτες και η γέμιση με κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη γλάσου σοκολάτας.

Tις προάλλες όταν έφτιαξα το Γλάσο Αμυγδάλου για το  Χριστουγεννιάτικο Κέικ, περίσσεψαν δύο κρόκοι αυγών τους οποίους  ήθελα να χρησιμοποιήσω. Αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθούν ήταν να γίνει μια κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Πώς έφτιαξα το Χριστουγεννιάτικο Ρολό

Έφτιαξα μια βάση με σοκοφρέτες, αμύγδαλα και καρύδα τα οποία έδεσα με μια βουτυρόκρεμα την οποία αρωμάτισα με λικέρ Εσπρέσσο.

Σοκολατένιο Ρολό Σοκοφρέτας εικόνα

Για τη γέμιση, έφτιαξα μια σφιχτή κρέμα ζαχαροπλαστικής με γάλα, αυγά, ζάχαρη, βανίλια, κορν φλάουρ και λίγο βούτυρο. Μετά έφτιαξα μια βουτυρόκρεμα την οποία ενσωμάτωσα στην κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Σκεπάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με μεμβράνη πάνω στην κρέμα για να μη πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για να γίνει το ρολό χρειάζεται στρώνουμε μεμβράνη κουζίνας και απλώνουμε πάνω το μείγμα σοκοφρέτας. Αυτό θα μας βοηθήσει να τυλιχτεί το ρολό.

Απλώνουμε πάνω το μείγμα και το πιέζουμε να γίνει σαν χροντρό φύλλο, περίπου 1 εκατοστό πάχος. Βάζουμε την κρύα κρέμα πάνω και την απλώνουμε.

Τυλίγουμε το ρολό με τη βοήθεια της μεμβράνης και το βάζουμε μέσα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να πήξει η κρέμα, περίπου για δύο ώρες.

Την επόμενη μέρα έφτιαξα μια γκανάς σοκολάτας την οποία έβαλα από πάνω μαζί με καρύδα.   Τα λουλούδια από πάνω είναι ζαχαρωτά και τρώγονται.  (Εάν δεν έχετε στολίδια μπορείτε να το στολίσετε με κερασάκια γλασέ ή γλυκό του κουταλιού, αφού στραγγίσετε το συρόπι).

Μπορείτε να δείτε πώς στόλισα το Χριστουγεννιάτικο Κέικ μου.

Ρολό Σοκοφρέτας εικόνα

Σας αρέσει το τραπεζομάντηλο στην πιο πάνω εικόνα;  

Το είχα κεντήσει πολύ παλιά και είχα φτιάξει και τη δαντέλα μόνη μου πριν από 25 χρόνια, όταν ήμουν έγκυος στο δεύτερο γιο μου και έπρεπε να κάτσω  στο κρεββάτι μέχρι να γεννήσω γιατί είχα μερικά προβλήματα με την εγκυμοσύνη. 

Δεν μου άρεσε αυτό το τραπεζομάντηλο και ποτέ δεν το χρησιμοποίησα μέχρι τώρα. 

Σήμερα, που έψαχνα τα Χριστουγεννιάτικα τραπεζομάντιλα να στολίσω τα τραπέζια, το είδα μπροστά μου και συνειδητοποίησα ότι θα ήταν ιδανικό για τα Χριστούγεννα.

Κομμάτι Ρολό Σοκοφρέτας εικόνα
Σοκολατένιο Ρολό Σοκοφρέτας φωτογραφία

Χριστουγεννιάτικο Ρολό Σοκοφρέτας με Καρύδα

Yield: 10
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Additional Time: 1 hour
Total Time: 2 hours

Αυτό το Χριστουγεννιάτικο Ρολό Σοκοφρέτας με Καρύδα το έφτιαξα με μια βάση από μπισκότο και με γέμιση από κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη γλάσου σοκολάτας

Ingredients

Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:

  • 2 κρόκοι αυγών
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 2 κούπες γάλα
  • 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
  • 1 κουταλάκι βούτυρο

Για την βάση:

  • 3 γκοφρέτες Amaretti x 70 γραμμάρια η κάθε μία
  • 3 Σοκοφρέτες x 50 γραμμάρια η κάθε μία
  • 1 κούπα καρύδα Ινδική
  • 1 κούπα αμύγδαλα

Κρέμα:

  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 σφηνάκι λικέρ εσπρέσσο

Βουτυρόκρεμα:

  • 150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
  • 5 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
  • 1/3 κούπας καρύδας Ινδικής

Γκανάς Σοκολάτας:

  • 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Instructions

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, καθώς θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να κρυώσει.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ή μεγάλο μπρίκι.
  3. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Εάν δεν βραχούν, προσθέτουμε κουταλιά -κουταλιά λίγο κρύο γάλα και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα και τη βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  4. Ετοιμάζουμε τη βαση: Λιώνουμε στο μούλτι τις γκοφρέτες, λίγες-λίγες και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε το ίδιο με τα αμύγδαλα, αλλά δεν τα λιώνουμε τελείως να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε στις γκοφρέτες και τέλος ρίχνουμε και την καρύδα και τα ανακατεύουμε.
  5. Ετοιμάζουμε τη Βουτυρόκρεμα: Στο μπωλ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο. Κατά διαστήματα σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα πλαϊνά του μπωλ από το βούτυρο. Όταν η κρέμα ζαχαροπλαστικής έχει κρυώσει θα αρχίσουμε να την προσθέτουμε στο κτυπημένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθούν. Ανακατεύουμε και την καρύδα μέσα στην κρέμα.
  6. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Στην ίδια κατσαρόλα που είχαμε φτιάξει την κρέμα ρίχνουμε το αυγό, τα 30 γραμμάρια βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε μέσα τις λιωμένες γκοφρέτες. Βάζουμε και το λικέρ εσπρεσσο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.
  7. Συναρμολογούμε το γλυκό: Κόβουμε δύο κομμάτια μεμβράνης κουζίνας περίπου 40 εκ μήκος και τα ενώνουμε. Απλώνουμε πάνω το μπισκότο και το απλώνουμ να γίνει περίπου 1 εκατοστό πάχος.
  8. Πάνω απλώνουμε την κρέμα. Το τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της μεμβράνης και το βάζουμε μέσα στη φόρμα για κέικ. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να πήξει η κρέμα, περίπου για δύο ώρες.
  9. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε μπαιν Μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν.
  10. Απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στο ρολό και πασπαλίζουμε την καρύδα από πάνω.
  11. Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμα.
Nutrition Information
Yield 10 Serving Size 1
Amount Per Serving Calories 545Total Fat 39gSaturated Fat 20gTrans Fat 1gUnsaturated Fat 16gCholesterol 119mgSodium 335mgCarbohydrates 41gFiber 4gSugar 27gProtein 9g

Τα διατροφικά στοιχεία δεν είναι εγγυημένα ως προς την ακρίβειά τους. Υπάρχουν για πληροφοριακούς λόγους (αλλά και για τους σκοπούς της Google).

Did you make this recipe?

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Θέλετε λίγη έμπνευση για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σας; Δείτε μερικές συνταγές μου.

Κολάζ Ρολό Σοκοφρέτας με Καρύδα φωτογραφία

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη

Sharing is caring!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Privacy Policy · Copyright
Skip to Recipe