We Already Have 872 Recipes.

Ελληνικά και Κυπριακά τυριά

Κατά την ελληνική μυθολογία η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε δώρο στους θνητούς από τον Αρισταίο, γιο του Απόλλωνα και της Κυρήνης, που ήταν θεός της κτηνοτροφίας.

Οι έλληνες έχουν πραγματικά μεγάλη παράδοση στην τυροκομία.Αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Ομήρου.Στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια (9ος αιώνας π.Χ,) αναφέρεται το «αίγιον τυρόν», δηλαδή το κατσικίσιο τυρί.Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος περιγράφει λεπτομερώς τον βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο και περιγράφει τον τρόπο που έφτιαχνε τα τυριά και πώςωρίμαζαν μέσα στην σπηλιά.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα τυριά είναι αιγοπρόβεια. Το μεγαλύτερο μέρος (75%) του Ελληνικού εδάφους είναι ορεινό ή ημιορεινό και η εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελούσε και αποτελεί την καλύτερη λύση.Σε μικρότερη κλίμακα γίνεται η εκτροφή αγελάδων. Έτσι τα περισσότερα από τα Ελληνικά τυριά γίνονται με πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο γάλα, λόγω ακριβώς της μορφολογίας του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών. Τα πρόβατα και τα κατσίκια βόσκουν ελεύθερα στις ορεινές περιοχές με άγρια βότανα και χόρτα, μακριά από τη ρύπανση και απαλλαγμένα από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, οπότε τα προϊόντα που παράγονται είναι βιολογικά.

Αυτό που κάνει τα Ελληνικά τυριά να διαφέρουν με τα ξένα τυριά είναι κατ’ αρχήν το τι τρώνε τα ζώα, συνεπώς και η ποιότητα του γάλακτος.Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη μεγάλη ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας, με πάνω από 6.000 είδη φυτών και βοτάνων που επηρεάζει την ποιότητα, τη σύσταση και τα αρώματα του ελληνικού γάλακτος.Τα αιγοπρόβατα της Ελλάδας ανήκουν σε διάφορες παλιές ράτσες, τέλεια προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, με δυνατή κράση, μεγάλη αντοχή και καλή απόδοση.Η διατροφή τους βασίζεται κυρίως στην άφθονη τροφή των βοσκοτόπων μας καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου.

Ένας άλλος παράγοντας που κάνει τα τυριά να διαφέρουν μεταξύ τους είναι ο τρόπος παρασκευής τους καθώς και η ωρίμανση τους.Μερικά παραδείγματα είναι ότι η σφέλα και το χαλλούμι είναι και τα δύο ημίσκληρα τυριά σε άρμη, ή το χαλλούμι και η μοτσαρέλλα γίνονται με τον ίδιο τρόπο αλλά με εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα, το κασέρι, το Μετσοβόνε και η γραβιέρα/κεφαλογραβιέρα είναι όλα ημίσκληρα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα, το Σαν Μιχάλη ή το Κασκαβάλλι, η γραβιέρα Νάξου/Τήνου και το gruyereθα είχαν την ίδια γεύση γιατί γίνονται με αγελαδινό γάλα, το ανθότυρο και η ricotta δεν θα είχαν διαφορά, το κασέρι με τα τυριά τύπου pastafilata θα ήταν τα ίδιαή η παρμεζάνα δεν θα είχε διαφορά από τη μυζήθρα ή την αναρή.

Πιο κάτω είναι μερικά από τα πιο γνωστά Ελληνικά και Κυπριακά τυριά και μερικές συνταγές, όπου μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Φέτα

Η φέτα είναι το πιο ξακουστό απ’ όλα τα Ελληνικά τυριά και εξάγεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Η φέτα είναι ένα τυρί μαλακό το οποίο ωριμάζει στην άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες. Κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.

Είναι επιτραπέζιο τυρί, αλλά μπαίνει σε πολλά φαγητά και πίτες, γίνεται μεζές ή ντιπ, ταιριάζει με φρούτα αλλά πάντα υπάρχει μέσα στη χωριάτικη σαλάτα.

Συνταγή:

Μπιφτέκια γεμιστά

Τηγανόψωμο

Φετατζίκι

Ελληνικό Πέστο Ρίγανης

 

Κατίκι Δομοκού

Το κατίκι είναι ένα λευκό, κρεμώδες τυρί, φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα ή ανάμεικτο με πρόβειο γάλα, με αλάτι (1%) και με σχετικά χαμηλά λιπαρά (10 -14%).

Η προέλευσή του είναι από τον Δομοκό, Φθιώτιδας.

Τρώγεται σαν ορεκτικό, σε ντιπς, σε σαλάτες, σε πίτες, σε φαγητά, αλειμμένο πάνω σε ψωμί και τέλειος κρασομεζές.

Συνταγή:

Σπανακόπιτα

Φαχίτας

Γραβιέρα

H γραβιέρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Ελληνικά τυριά. Είνα από τα σκληρά τυριά, έχει κιτρινωπό χρώμα και υπόγλυκια γεύση. Η Κρητική γραβιέρα, γίνεται με πρόβειο γάλα, ή πρόβειο με ανάμειξη μικρής ποσότητας κατσικίσιου γάλακτος. Η γραβιέρα της Νάξου γίνεται με αγελαδινό γάλα αλλά και με ανάμειξη αιγοπρόβειου γάλακτος. ‘Εχει γλυκιά, βουτυρώδη γεύση.

Η γραβιέρα χρησιμοποιείται μέσα σε πίτες, τριμμένη μέσα σε ζυμαρικά και σαν επιτραπέζιο τρώγεται μόνο του ή με ψωμί και φρούτα.

Τη γραβιέρα τη συγκρίνουν με το Ελβετικό τυρί Gruyere, αλλά επειδή δεν το έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Γραβιέρα Αμφιλοχίας

Η γραβιέρα Αμφιλοχίας γίνεται από παστερειωμένο πρόβειο γάλα και έχει πικάντικη γεύση.  Τρώγεται όπως είναι σαν μεζές, με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί ή μπορεί να γίνει ένα ωραίο σαγανάκι.

Συναγή:

Κοτόπιτα με πράσα

Ψωμάκια γεμιστά με γραβιέρα και χαλλούμι

Κέικ με τυρί και πιπεριές

Σαγανάκι

Κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι είναι ένα κίτρινο, σκληρό και αλμυρό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.  το οποίο φτιάχνεται και στην Κύπρο.

Είναι ιδανικό για σαγανάκι και για τρίψιμο πάνω σε ζυμαρικά ή σαν επιτραπέζιο καταπληκτικός μεζές για ένα ουζάκι.

Συνταγή:

Σαγανάκι

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης που ονομάζεται και κεφαλάκι, παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Είναι ένα σκληρό και πικάντικο τυρί το οποίο συντηρείται στο ελαιόλαδο, εξού και η ονομασία του. Εκτός από τη Μυτιλήνη παρόμοιο τυρί παράγεται και στη Ζάκυνθο και στη Σύρο, γνωστό σαν Σαν Μιχάλη, το οποίο όμως γίνεται με αγελαδινό γάλα.

Γίνεται σαγανάκι αλλά επίσης το χρησιμοποιώ όταν φτιάχνω Φλαούνες γιατί μοιάζει με το Παφίτικο τυρί.

Πίτα Φάβας με Πλιγούρι ή Κεφτέδες Φάβας

Σφέλλα

Η Σφέλλα είναι ένα λευκό σκληρό τυρί που παράγεται στη Λακωνία (περιοχή Ταϋγέτου).   Μοιάζει με τη φέτα ή μάλλον κάτι μεταξύ φέτας και κεφαλοτύρι, αλλά είναι πιο πικάντικο.   Όπως τα περισσότερα Ελληνικά τυριά και αυτό γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Συνταγή:

Κόκκορας Μπαρδουνιώτικος

Ξυνομυζήθρα

Η ξυνομυζήθρα είναι Κρητικό τυρί που φτιάχνεται στα Χανιά. Είναι μαλακό τυρί με σχετικά λίγα λιπαρά, παρόμοιο σε υφή με τη μυζήθρα και το ανθότυρο. Γίνεται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, με μαγιά και αλάτι. Μένει σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες και εκεί αποκτά τη σχετική ξυνή της γεύση.

Είναι ιδανική για πίτες αλλά και σε άλλα πιάτα.

Στο ψυγείο διατηρείτα 2- 3 ημέρες αλλά μπορεί να διατηρηθεί πάρα πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Συνταγή:

Μάφφινς με ελιές, φέτα και ξυνομυζήρα

Τυροκαυτερή

Ανθότυρος ή Αναρή (Στα Κυπριακά) – Μυζήθρα – Μανούρι

Ο Ανθότυρος – μυζήθρα – αναρή, είναι παραδοσιακά τυριά που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα ή μείγμα αιγοπρόβειο, συνήθως μετά την παρασκευή άλλων σκληρών τυριών, όπως το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το χαλλουμι κλπ. Μετά την παρασκευή αυτών των τυριών προστίθεται αντίστοιχα γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο στο τυρόγαλο και εκεί παράγεται ο ανθότυρος ή η μυζήθρα ή το μανούρι. Το μανούρι γίνεται μετά την κατασκευή της Φέτας είναι πιο παχύ τυρί γιατί προστίθεται κρέμα γάλακτος στο τυρόγαλο.

Όλα αυτά τα τυριά είναι λευκά και μαλακά και τρώγονται σαν επιτραπέζια τυριά, σε πίτες αλλά και σε γλυκά αλλά και από μόνα τους με μέλι και κανέλα.

Συνηρούνται σο ψυγείο μόνο για 2 – 3 μέρες αλλά όταν αλατιστούν και ξεραθούν διατηρούνται για αρκετό καιρό και γίνονται πολύ σκληρά τυριά, τα καλύτερα για τρίψιμο πάνω σε ζυμαρικά.

Συνταγή:

Πουρέκια με Αναρή

Αναρότουρτα

Μουστοκούλουρα με Ανθότυρο

Ανθούς κολοκυθιάς γεμιστούς

Κασκαβάλλι

Ένα υπέροχο Κυπριακό τυρί είναι το Κασκαβάλλι, που μοιάζει σε γεύση με την κεφαλογραβιέρα.Το κασκαβάλλι είναι ένα σκληρό, κίτρινο τυρί, και το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι γεμάτο μεγάλες τρύπες.

Η προέλευση του είναι από την Ιταλία, αλλά δεν ξέρω πόσο παλιό είναι και εάν είναι κατάλοιπο της Ενετοκρατίας στην Κύπρο.Στα Ιταλικά λέγεται cacio cavallo, που σημαίνει τυρί αλόγου.Αυτό το τυρί φτιάχνεται στη Νότια Ιταλία με αγελαδινό γάλα. Μια εκδοχή για την ονομασία του είναι ότι στα παλιά τα χρόνια φτιαχνόταν από γάλα φοράδας και η άλλη είναι ότι το τυρί το τοποθετούσαν σε δύο στρογγυλά δοχεία το οποία τα κρεμούσαν σε ένα δοκάρι και έμοιαζε σαν σέλα αλόγου.

Χαλλούμι

Το χαλλούμι είναι το παραδοσιακό και πιο γνωστό τυρί της Κύπρου, με την εξαιρετική του γεύση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και συγκαταλέγεται στα σκληρά τυριά και δεν λιώνει κατά το ψήσιμο και έτσι γίνεται στα κάρβουνα ή ψητό.

Το τυρί είναι λευκό και και όχι συμπαγές σαν όλα τα άλλα τυριά αλλά σαν να είναι πολλά στρώματα μαζί. Κατά τη διαδικασία της παρασκευής του, το σχηματίζουν σε στρογγυλή πλάκα, το αλατίζουν και βάζουν φρέσκο δυόσμο μέσα και μετά το διπλώνουν στη μέση. Έτσι αποκτά τη χαρακτηριστική του γεύση με άρωμα δυόσμου. Ο δυόσμος εκτός από το άρωμά του δρούσε και σαν ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό για τη διατήρηση του χαλλουμιού.

Το χαλλούμι τρώγεται φρέσκο και συντηρείται σην άλμη. Για την ωρίμανσή του χρειάζεται γύρω στις σαράντα ημέρες και όταν σκληρήνει γίνεται αρκετά πιο αλμυρό αλλά υπέροχο για τρίψιμο πάνω σε ζυμαρικά και για μικρές φλαούνες και ραβιόλες.

Το χαλλούμι ίσως να είναι και το μοναδικό τυρί παγκοσμίως που τρώγεται όχι μόνο ωμό σαν επιτραπέζιο τυρί αλλά τρώγεται τηγανιτό, στα κάρβουνα, στη σχάρα, βραστό στις σούπες, μέσα σε σαλάτες αλλά και με μέλι και φρούτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με καρπούζι και πεπόνι.

Δείτε επίσης:

Πώς θα φτιάξουμε χαλλούμι και αναρή

Σαγανάκι

Φλαούνες ή φλαουνίτσες

Χαλλούμι με ξερά φρούτα και μέλι

Κυπριακή Τυρόπιτα

Ραβιόλες

Τυρόπιτα με Μάραθο και Σαλάτα Καρπούζι με χαλλούμι

και

Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής χαλλουμιού

Δεν βαθμολογήθηκε ακόμη

Βαθμολογία

Print Friendly

8 Responses

 1. […] δική μου εκδοχή της σαλάτας αυτής, χρησιμοποιώντας χαλλούμι και πέστο δυόσμου και δυόσμο φρέσκο.  Τώρα που οι […]

 2. […] που τα μακαρόνια με τυρί είναι ένα αρκετά πλούσιο σε θερμίδες φαγητό, μπορούμε […]

 3. […] κολοκυθόπιτα που έφτιαξα είναι με μυζήθρα Χανίων που είναι ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά και έφτιαξα μια […]

 4. […] Το πιάτο που βλέπετε είναι σπαγκέτι με πέστο δυόσμου.  Δεν χρειάζεται συνταγή.   Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε, ανάλογα με το χρόνο που γράφει σε κάθε πακέτο και ανακατεύουμε όσο πέστο μας αρέσει.  Για ένα πιάτο, μια κουταλιά είναι υπέρ αρκετή.  Τρίβουμε από πάνω το αγαπημένο μας τυρί.  Εγώ βάζω χαλλούμι ή γραβιέρα. […]

 5. […] Η ξυνομυζήθρα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται μόνο στα Χανιά και […]

 6. […] τα φαχίτας τα σερβίρω με κατίκι, που είναι ένα υπέροχο κρεμώδες τυρί, αλλά επειδή δεν […]

 7. I find myself coming to your blog more and more often to the point where my visits are almost daily now!

 8. Ozdób interesująco dom sprawdź naklejki ścienne albo zdobądź wysoki zwrot podatku

 9. That

 10. I completely agree with the above comment, the internet is with a doubt growing into the the majority of important medium of communication across the globe and its due to sites like this that ideas are spreading so quickly.

 11. I think youve made some truly interesting points. Not too many people would actually think about this the way you just did. Im really impressed that theres so much about this subject thats been uncovered and you did it so well, with so much class. Good one you, man! Really great stuff here.

 12. i believe that that was actually interesting. Good put up!?-

 13. Hi fellas! 🙂 I’m pondering if another person may possibly help me out! Truly I desire to watch this specific webpage with my personal completely new iPad, nevertheless it doesn’t exhibit up appropriately, So I was wondering if somebody can suggest me any optimal answer? I don’t know but should I strive and come across out an update for my software package system or anything else? I understand this really is a thing kinda off the subject, but please update me and thank you upfront for the enable! Sophie 🙂

 14. Before reading this article, I had exactly the same problem, now I know that you can solve it, thank you very much for your help!

Leave a comment

CommentLuv badge

This blog uses premium CommentLuv which allows you to put your keywords with your name if you have had 3 approved comments. Use your real name and then @ your keywords (maximum of 3)